Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μία Στρατηγική»


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 στην Παλαιά Βουλή τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μία Στρατηγική», που θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο.

Στην Συνέντευξη παρουσιάστηκαν το περιεχόμενο και οι στόχοι του συνεδρίου, στο οποίο θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναλύθηκαν και οι διαστάσεις της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Η υπεύθυνη τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής, ΔΡ. Λιάνα Μυστακίδου τόνισε πως «Το συνέδριο αυτό είναι ζήτημα τιμής, μνήμης και ζωής για εμάς.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ΔΡ. Αντώνης Παυλίδης τόνισε με τη σειρά του ότι: "Το συνέδριο αυτό είναι αποτέλεσμα ενός οράματος πολλών ανθρώπων και για πρώτη φορά συνεργάζονται εκπρόσωποι φορέων των λαών της Ανατολίας. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνον το τι θα γίνει στο συνέδριο αλλά και τι θα ακολουθήσει.

Έκανε αναφορά σε σημαντικές πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση του εν λόγω συνεδρίου, με πρώτη τον Δεκέμβριο του 2007 όπου ο Διεθνής φορέας IAGS αναγνώρισε την Γενοκτονία και των Ποντίων. Ακολούθησε η ημερίδα με τον ίδιο τίτλο το 2008 στην Κομοτηνή και πάλι με την συμμετοχή επιφανών ακαδημαϊκών και τον Μάιο του 2010 ήρθε η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το Σουηδικό κοινοβούλιο. «Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η Σουηδία είναι μια χώρα που στηρίζει σθεναρά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Αναφέρθηκε δε, στην ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Σουηδικού κοινοβουλίου κ. Νίκου Παπαδόπουλου αλλά και στην προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι και φορείς.

Ο Δρ. Παυλίδης τόνισε ότι το συνέδριο πλαισιώνουν σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Hilda Tehoboian, Sait Cetinoglu, Ragip Zarakoglou, Thea Halo, Israel Charny και υπογράμμισε: «Είμαστε αγωνιστές, αγωνιζόμαστε με φτωχά μέσα, οι δυσκολίες μας έχουν κάνει πιο δυνατούς, πιο έμπειρους. Υπάρχει προοπτική και συνέχεια και θα έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Υπάρχει πρόταση για την δημιουργία Μουσείων Γενοκτονίας ρεαλιστική προς την υλοποίησή της, άλλωστε η αναπαραγωγή της μνήμης θα μας φέρει στην αλήθεια και την αποτελεσματικότητα».

«Το έγκλημα της Γενοκτονίας αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το συνέδριο θέτει το ζήτημα στην πραγματική του βάση, την ανθρώπινη διάσταση. Καλούμε όλους να συμμετέχουν. Γινόμαστε μια οικογένεια πανίσχυρη. Οι δυνατότητές μας θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Το συνέδριο θα μετεξελιχθεί σε ένα είδος φόρουμ, εμείς κάνουμε την αρχή και θα καλέσουμε σύμπασα την ελληνική κοινωνία. Τα πορίσματα του συνεδρίου θα σταλούν παντού. Πρέπει να γίνει συντονισμένα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις πολιτικές ομάδες στην ΕΕ.

Ο κ. Σαββίδης, πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ Ν. Ελλάδος, που παρέστη ως εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας είπε: «Πιστεύουμε ότι έφτασε η στιγμή ο αγώνας μας να γίνει συνεχόμενος. Δεν φτάνει να θυμόμαστε τα θύματα της Γενοκτονίας κάθε Μάιο. Χρειάζεται να εντείνουμε συντονισμένα τις προσπάθειες μας για να έρθει η αναγνώριση από όλο τον κόσμο».

Αναφέρθηκε δε, στον σημαντικό ρόλο που έχουν σε αυτή την μάχη και οι Έλληνες της Διασποράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρμενικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κασπάρ Καραμπετιάν χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου υπογράμμισε ότι πρέπει οι Αρμένοι, Πόντιοι και Ασσύριοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχή έκβαση του κοινού στόχου που είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος της γενοκτονίας. Ακόμη δήλωσε: «Αποφασίσαμε να λάβει άλλη χροιά ο αγώνας μας. Όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα ως Αρμένιοι, τα έχουμε πετύχει με μεγάλο κόστος και σε ανθρώπινες ζωές. Κατορθώσαμε όμως να φτάσουμε να μιλούμε για την Αρμενική Γενοκτονία στην διεθνή σκηνή. Μπορούμε να διαθέσουμε σε εσάς την εμπειρία μας, τα μέσα που διαθέτουμε, τις επαφές μας ώστε να πετύχουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Προσπάθειες όπως αυτή εδώ η διοργάνωση, πρέπει να συστηματοποιηθούν και γιατί όχι να επιδιώξουμε την διοργάνωσή τους και σε άλλες χώρες. Εμείς, ως Αρμένιοι ότι έχουμε πετύχει το έχουμε κάνει χάριν στις επαφές μας στο Κογκρέσο για τις ΗΠΑ. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στην ΕΕ. Πρέπει να εργαστούν για τον σκοπό αυτό και οι δικές σας οργανώσεις, να ξεκινήσουν εκστρατεία διαφώτισης της κοινής γνώμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμείς θα σας βοηθήσουμε με όποια μέσα διαθέτουμε, τις οργανώσεις και την εμπειρία μας.»

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίρκας, πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων, διευκρίνισε ότι όταν μιλούμε για γενοκτονία δεν θα πρέπει να χωρίζουμε τους Έλληνες σε Πόντιους, Μικρασιάτες, Σμυρνιούς. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε».

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουμε τις Γενοκτονίες. Η προσπάθεια αυτού του συνεδρίου είναι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία ώστε να αναγνωρίσει την γενοκτονία ενάντια στους πληθυσμούς της ευρύτερης Μ. Ασίας. Να περάσει το μήνυμα αυτού του απεχθούς εγκλήματος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι γενοκτονίες υποβαθμίζουν την ανθρώπινη υπόσταση, αφαιρούν το αγαθό τα ζωής, δημιουργούν κατάστασης εξευτελισμού.
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου».

Τα μέλη της επιτροπής απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν κυρίως στην κατασκευή μουσείου για την ποντιακή γενοκτονία, την ενσωμάτωση των ποντίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Ελλάδα, αλλά και το εάν τα ψηφίσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης προς την ΕΕ ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία.