Του Σταύρου Μαρμαρινού
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Σάνο Χάλο, από μικρό κοριτσάκι στον Πόντο μέχρι και τώρα, που βρίσκεται στα 102 χρόνια της, προσεύχεται με το «Πάτερ ημών» κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί. Αυτή την προσευχή ψιθύρισε από το μικρόφωνα η ίδια αργά με τη γεροντική φωνή της το βράδυ του Σαββάτου, κατά την έναρξη της επίσημης χοροεσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Β’ Συνεδρίου Εθνικής Αυτογνωσίας Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στο Νόργουολκ του Κονέκτικατ. Το Συνέδριο στην οργάνωση του οποίου συνεργάστηκε με την Παμποντιακή και ο τοπικός σύλλογος «Πόντος», άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής.
Η γενική συνέλευση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας αποφάσισε να θεσμοθετήσει φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Νεολαίας. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 19 Ιουνίου 2011 στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια. «Κάτι παρόμοιο γίνεται για την Ποντιακή Νεολαία και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου τα χορευτικά όλων των συλλόγων συγκεντρώνονται και παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς μας χορούς», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Παμποντιακής, Δημήτρης Μολοχίδης. «Με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγαλύτερη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Νεολαίας μας. Είναι αλήθεια ότι ο χορός δένει τη Νεολαία», είπε.
Οργανωτικός υπεύθυνος του πρώτου αυτού φεστιβάλ θα είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής με την υποδοχή των συνέδρων στο κτίριο του Συλλόγου «Πόντος». Στην αρχή προβλήθηκαν κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους σχετικές με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας, του Συλλόγου και της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας.
Αργότερα, πραγματοποιήθηκε Βραδιά Νεολαίας με ποντιακή μουσική, με πολλές συμμετοχές νέων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης. Πολλοί νέοι και νέες είχαν έλθει από το Μόντρεαλ του Καναδά και από τη Φιλαδέλφεια.
Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου, που ήταν και οι κυριότερες, έγιναν στο ξενοδοχείο «Norwalk Inn». Το πρωί, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ενώ η Νεολαία είχε συγκέντρωση στον εξωτερικό χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου, με μπάρμπεκιου.
Τις πρώτες απογευματινές ώρες άρχισαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τη Νεολαία. Η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Δρ. Ζωή Ερωτοπούλου από το Κονέκτικατ, μίλησε για την ιστορία του Πόντου, σε όλη τη διαδρομή της από τα βάθη των αιώνων. Αναφέρθηκε επίσης στη ζωή του Πόντου κατά την περίοδο του 1910 και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν ύστερα από μερικά χρόνια, με τους διωγμούς και την εξόντωση του ποντιακού στοιχείου.
Η κ. Ερωτοπούλου υποστήριξε ότι επιστημονικά αποδεικνύεται ότι Ποντιακό στοιχείο υπάρχει παντού στον κόσμο.
Για τους χορούς του Πόντου μίλησε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, από την Ατλάντα, τονίζοντας την ιστορία και τους συμβολισμούς τους. Ο αρχιδιάκων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Παντελεήμων Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα μοναστήρια του Πόντου και ιδιαίτερα σ’ αυτό της Παναγίας Σουμελά, όπου πριν λίγες μέρες μετά από έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης, τελέστηκε η ιστορική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Τέλος, ο Δρ. Ευστάθιος Παπαδόπουλος, από το Κονέκτικατ, μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου.
Στο χώρο του ξενοδοχείου λειτούργησε εν τω μεταξύ και φωτογραφική έκθεση του Λευτέρη Κωνσταντινίδη, από τη Φιλαδέλφεια, με θέμα «Ο Πόντος σήμερα και οι άνθρωποί του». Την παρουσίαση έκανε ο ίδιος.
Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκειά του, η Ομοσπονδία επέδωσε χρηματικό βραβείο 2.000 δολαρίων στον Στυλιανό Καλογερίδη, που είναι πρωτοετής φοιτητής. Φέτος την άνοιξη η Ομοσπονδία είχε διοργανώσει διαγωνισμό έκθεσης σχετικής με την Ποντιακή ιστορία ή τη Γενοκτονία, μεταξύ σπουδαστών ποντιακής καταγωγής, ηλικίας 16-22 χρονών.
Επίσης, ο τοπικός Ποντιακός σύλλογος επέδωσε άλλα δύο χρηματικά βραβεία των 1.000 δολαρίων η κάθε μία σε άλλους σπουδαστές.
Η Ομοσπονδία επέδωσε, εξάλλου, τιμητικές διακρίσεις σε τρία πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε ο Λάζαρος Κοροσίδης, 106 χρονών, ο οποίος γεννήθηκε στον Πόντο. Σε ηλικία 12 χρονών μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια του, επιβιβάστηκαν σε καράβι μαζί με άλλα παιδιά, που επρόκειτο να μεταφερθούν στην Αμερική. Τελικά, οι Αγγλοι τούς αποβίβασαν στην Αιδηψό της Ελλάδος. Μετά από μετακινήσεις σε διάφορα μοναστήρια, κατέληξαν σε ένα μοναστήρι της Αμαλιάδος, στον Πύργο της Ηλείας. Μετά από 6-7 χρόνια η μητέρα τους, με έρευνες του μεγαλύτερου αδελφού τους, τους βρήκε και επανασυνδέθηκε η οικογένεια. Ο κ. Κοροσίδης ζει σήμερα έξω από τη Βοστώνη. Λόγω υγείας δεν μπόρεσε ο ίδιος να παραβρεθεί στην εκδήλωση και την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ανιψιός του, Νίκος Ουζουνίδης.
Δεύτερος που τιμήθηκε ήταν ο Βασίλειος Κακουλίδης, από τη Νέα Υόρκη, ευεργέτης του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά Αμερικής. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε, αντ’ αυτού, ο πρόεδρος του εν λόγω Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.
Η Παμποντιακή τίμησε επίσης τη γενική πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, για το έργο που αυτή έχει επιτελέσει και τη στήριξή της στον Ποντιακό Ελληνισμό της μητροπολιτικής περιοχής.
Η κ. Μπαλτά είχε απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ ευχαρίστησε και για την τιμή στο πρόσωπό της. Την κ. Μπαλτά ευχαρίστησε και η συγγραφέας Θία Χάλο. Την κ. Μπαλτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πόντος», Γεώργιος Τσιλφίδης. Συγκινημένος τόνισε ο κ. Τσιλφίδης ότι η κ. Μπαλτά δεν λειτούργησε απλώς ως διπλωμάτης, αλλά περισσότερο ως άνθρωπος, βοηθώντας τους Ποντίους.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής, Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Για την τελευταία, είπε ότι για πρώτη φορά κατέχει Πόντιος το αξίωμα του προέδρου της.
Το πρωί της Κυριακής, έγινε εκκλησιασμός στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα στο κτίριο του Συλλόγου «Πόντος». Αργότερα, στο αμφιθέατρο σχολείου της περιοχής, παρουσιάστηκε το θεατρικό μονόπρακτο «Το παρακάθ’» της Βασιλικής Τσανακτσίδου και ακολούθησε χορευτικός διαγωνισμός των σωματείων-μελών της Παμποντιακής.
Ο κ. Μολοχίδης δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι η Παμποντιακή οργάνωσε το δεύτερο αυτό συνέδριο, γιατί επενδύει στη Νεολαία της η οποία είναι αυτή που «θα χτίσει το μέλλον μας». Και πρόσθεσε: «Θεωρώντας δεδομένο ότι απαιτείται γνώση του παρελθόντος, αλλά και όλων των πτυχών του Ελληνικού Ποντιακού Πολιτισμού, και με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης και του χρέους μας, προσεγγίσαμε αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Νεολαίας. Στα σεμινάρια αυτά αναπτύχθηκαν θέματα που καλύπτουν ένα πλατύ φάσμα της Ιστορίας και του πολιτισμού μας».
Το Α’ Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας Νεολαίας είχε γίνει το 2008 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
H γενική πρόξενος της Ελλάδος, πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, κρατά την τιμητική διάκριση που της επιδόθηκε. Αριστερά της ο κ. Δημήτρης Μολοχίδης και δεξιά, ο κ. Γεώργιος Τσιλφίδης
Από αριστερά η Θία Χάλο και η μητέρα της Σάνο
Mέλη της Νεολαίας της Παμποντιακής παρακολουθούν με φανερό ενδιαφέρον τις ομιλίες σχετικά με τον Πόντο
Η ομιλήτρια Δρ Ζωή Ερωτοπούλου
Από δεξιά, οι Γεώργιος Τσιλφίδης, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Ηλίας Τσεκερίδης και Δημήτρης Μολοχίδης. Αριστερά, οι ομιλητές, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Δρ. Ευστάθιος Παπαδόπουλος, Δρ. Ζωή Ερωτοπούλου και Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Από αριστερά: Παναγιώτα Ιορδανίδου - Αναστασιάδου, Γιάννης Αναστασιάδης, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, Σοφία Βαρνασίδου.
Από αριστερά η Θία Χάλο και η μητέρα της Σάνο
Mέλη της Νεολαίας της Παμποντιακής παρακολουθούν με φανερό ενδιαφέρον τις ομιλίες σχετικά με τον Πόντο
Η ομιλήτρια Δρ Ζωή Ερωτοπούλου
Από δεξιά, οι Γεώργιος Τσιλφίδης, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Ηλίας Τσεκερίδης και Δημήτρης Μολοχίδης. Αριστερά, οι ομιλητές, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Δρ. Ευστάθιος Παπαδόπουλος, Δρ. Ζωή Ερωτοπούλου και Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Από αριστερά: Παναγιώτα Ιορδανίδου - Αναστασιάδου, Γιάννης Αναστασιάδης, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, Σοφία Βαρνασίδου.