Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Τρεις γενοκτονίες, μια Στρατηγική»


Διεθνές επιστημονικό συνέδριο
«Τρεις γενοκτονίες, μια Στρατηγική»
17-19 Σεπτεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική» στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Η επιτυχία αφορά τόσο τη μεγάλη συμμετοχή συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, καθώς και τον πλούσιο προβληματισμό και τις σημαντικές προτάσεις που κατατέθηκαν. Παράλληλα χιλιάδες ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν σε απευθείας σύνδεση μέσω του διαδικτύου.

Το συνέδριο, που αποτέλεσε συνέχεια του 1ου συνεδρίου της Κομοτηνής του 2008, εξέτασε σε κοινό πλαίσιο τις Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων, προτείνοντας μια κοινή στρατηγική για τη διεθνή αναγνώριση και αποκατάσταση του εγκλήματος. Με τις εισηγήσεις τεκμηριώθηκε η ιστορική πραγματικότητα των τριών Γενοκτονιών, ενώ παρουσιάστηκε και η νομική διάστασή τους, με προτάσεις για την αποκατάσταση. Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τις αναγκαίες πολιτικές που θα οδηγήσουν σε διεθνείς αναγνωρίσεις.


Ειδικότερα προτάθηκαν:
- Η Ελλάδα να αναγνωρίσει και τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, μετά την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων.
- Να καταβληθεί προσπάθεια πραγματοποίησης των συνεδρίων κάθε 2 χρόνια σε διαφορετική κάθε φορά χώρα. Το επόμενο 3ο συνέδριο προτάθηκε να πραγματοποιηθεί στη Σουηδία.
- Να συγκροτηθεί ελληνική επιτροπή για τη μελέτη των τριών Γενοκτονιών, που μπορεί να είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, βασισμένη στα δύο συνέδρια, η οποία, εκτός των άλλων, θα συλλέξει, ταξινομήσει και αξιοποιήσει το σχετικό υλικό, θα ετοιμάζει τα επόμενα συνέδρια, έχοντας ως στρατηγικό στόχο τη διεθνή αναγνώριση και αποκατάσταση.
- Στο συνέδριο τονίστηκε η αναγκαιότητα ανέγερσης κοινών μνημείων των τριών Γενοκτονιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- Εκφράστηκε η ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης των ερευνητών στα αρχεία όλων των χωρών, έτσι ώστε οι σχετικές έρευνες να αποτυπώσουν με αντικειμενικότητα και επιστημονική ακρίβεια την ιστορική πραγματικότητα σχετικά με τις Γενοκτονίες
- Ειδικά στην Ελλάδα προτάθηκε να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ίδρυση Σχολών ή έστω Τμημάτων στις ανθρωπιστικές Σχολές, που θα έχουν ως αντικείμενο μελέτης το μικρασιατικό χώρο και τις Γενοκτονίες.
- Για την αποτελεσματικότητα του αγώνα προτάθηκε η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του διαδικτύου.
- Τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μελέτη και δράση για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τον αγώνα.
- Σημαντική θεωρείται η πρόταση του Καθηγητή Israel Charny R to L (Right to Life=Δικαίωμα στη Ζωή), για τη συγκρότηση, στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., Διεθνούς Ένωσης των λαών- θυμάτων Γενοκτονίας και όσων μεριμνούν για το δικαίωμα στη ζωή όλων των ανθρώπων. Η Ένωση αυτή, εκτός των άλλων, θα φροντίζει για την ίδρυση Μουσείων Γενοκτονιών σ’ όλες τις χώρες, με αίθουσες για τις επί μέρους Γενοκτονίες, θα αναπτύσσει παράλληλα ένα σύστημα προειδοποίησης για Γενοκτονίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα χορηγεί υποτροφίες για σπουδές σχετικές με τις Γενοκτονίες, θα ενημερώνει μέσω ενός διαδικτυακού κόμβου, κ.ά.
- Το πνεύμα του συνεδρίου και ο πλούσιος προβληματισμός συμπυκνώθηκαν στη φράση: «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική, μία Αναγνώριση, ένα Μνημείο, μία Αποκατάσταση»
- Τέλος προτάθηκε να σταλούν τα πορίσματα του συνεδρίου σ’ όλο τον κόσμο (Φόρα, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, διαμορφωτές κοινής γνώμης, Κοινοβούλια, Κυβερνήσεις, κ.ά.) καθώς και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που θα κληθεί σε λίγους μήνες να συντάξει έκθεση σχετική με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.-

Αθήνα 23-9-2010

Για την Ο.Ε.