Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Βραδιά Ποντιακής Ποίησης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Οι Επίγονοι» διοργάνωσε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 στο ΚΕ.ΠΑ.ΚΥ βραδιά Ποντιακής Ποίησης. Η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Αλίκη Παπαδοπούλου χαιρέτισε τον κόσμο και η κυρία Ν. Νικολαΐδου παρουσίασε τους ποιητές:

1. Την Γλυκερία Λοϊζίδου-Γαληνού από την Ξάνθη που μας πήγε πίσω στις Αλησμόνητες Πατρίδα του Πόντου που αφήσαμε με πόνο καρδιάς, την καταπράσινη φύση και τα γάργαρα νερά, την διαμονή και τις ταλαιπωρίες στην Ρωσία, και ιδίως την εξορίες στο Καζαχστάν και τον ερχομό στην πατρίδα Ελλάδα.
2. Τον κ. Παύλο Καλανταρίδη από την Αθήνα, έναν πολύ ταλαντούχο Ποιητή, έναν ποταμό ακατάπαυστο που επί μιάμιση ώρα χωρίς να έχει σημειώσεις ζούσε πραγματικά τα ποιήματα που έλεγε με κατάλληλες κινήσεις και μορφασμούς. Ένα σύνολο ποιημάτων από τον Πόντο, στην Αρχαία Ελλάδα τον Λεωνίδα και των τριακοσίων παρομοιάζοντας την Ελλάδα με Πηνελόπη και τους μνηστήρες γύρω, να κυκλώνουν και περιμένοντας έναν Οδυσσέα, έναν Μεγάλο για να την απαλλάξει, έως τα τωρινά χρόνια της σημερινής Ελλάδας, της Ελλάδας της αρπαχτής και του συμφέροντος.
3. Τον κ. Γιώργο Βενετικίδη από την Αλεξανδρούπολη που δεν πάυει ποτέ να συγκινεί με τα ποιήματα του και να υμνεί την Σάντα, την Επτάκωμό με τα επτά χωρία της την ιδιαίτερη πατρίδα του και την νοσταλγία γι’αυτήν.
4. Την Ν. Νικολαΐδου που μας διάβασε για την γενοκτονία, για την φιλία και για το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Όλοι οι ποιητές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την όλη εκδήλωση.

Πηγή: Η Γνώμη