Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δασικές εκτάσεις και όχι βακουφικές τα Παρχάρια Ροδόπης


Γνωμοδότησε το ανώτατο συμβούλιο δασών Θεσσαλονίκης

Όλη η απόφαση των 27 και πλέον σελίδων στη διάθεση του «Χρόνου»


Στο Ελληνικό δημόσιο καταχωρούνται οι δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών. Χωρίς αντίκρισμα οι τίτλοι κυριότητας του Ιερού Τέμενους Οικισμού Νυμφαίας και οι αφιερώσεις στην Μουφτεία Κομοτηνής.

Γνωμοδότησε το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων στην περιοχή του Οχυρού Νυμφαίας, όπου πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι η εκδήλωση «ΤΑ ΠΑΡΧΑΡΙΑ» από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ».

Το ζήτημα είχε παραπεμφθεί αυτεπαγγέλτως στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατόπιν εγέρσεως αξιώσεων επί των επίδικων εκτάσεων εκ μέρους του Ιερού Τεμένους Οικισμού Νυμφαίας. Κατά τη συζήτηση που έγινε στις 22 Ιουνίου 2010 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης παρέστησαν και άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οι δικηγόροι Σωτήριος Πουπουζής και Λεωνίδας Καρελιάδης, εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτιστικών συλλόγων του Ν. Ροδόπης.

Με τη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο δέχεται ότι οι επίδικες εκτάσεις έχουν το χαρακτήρα της δασικής έκτασης, καθώς πρόκειται για χορτολιβαδικές εκτάσεις εντός του δάσους που διοικούνται και διαχειρίζονται από τη Διεύθυνση Δασών Ν. Ροδόπης, ως δημόσιες δασικές εκτάσεις, χωρίς να προβάλλει αντίρρηση κανένας. Καμία αντίρρηση ή διαμαρτυρία δεν υπήρξε όταν οι εκτάσεις αυτές για δεκαετίες χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση της ξυλείας που υλοτομείται από τη γύρω περιοχή, ούτε κι όταν στον εν λόγω χώρο δημιουργήθηκε χώρος δασικής αναψυχής με κιόσκια, βρύσες και δίκτυα ύδρευσης.

Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της υπόθεσης, το Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τα προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία ουδόλως αποδεικνύεται ότι άνω εκτάσεις ανήκουν κατά κυριότητα στο Ιερό Τέμενος Οικισμού Νυμφαίας. Οι πέντε προσκομισθέντες από τη Μουφτεία Κομοτηνής οθωμανικοί «τίτλοι κυριότητας ή ιδιοκτησίας» αφορούν αγρούς που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ όλες οι επίδικες εκτάσεις βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία «Βορείως οχυρού Νυμφαίας ή Γέφυρα Βοσκού». Επίσης, τα όριά τους δεν μπορούν να εξακριβωθούν και να επαληθευτούν επί του εδάφους ούτε να αντιστοιχιστούν με τα όρια και τα εμβαδά των διεκδικούμενων εκτάσεων.

Τα ίδια προβλήματα ταυτοποίησης ως προς την τοποθεσία, τα όρια και το εμβαδόν των εκτάσεων εμφανίζονται και με τις πέντε προσκομισθείσες από τη Μουφτεία Κομοτηνής «ιερές αφιερώσεις - Βακιφνάμε». Πρόκειται για έγγραφες δηλώσεις πιστών προς τη Μουφτεία, με τις οποίες αφιερώνουν τους αγρούς τους στο Ιερό Τέμενος Οικισμού Νυμφαίας. Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση, οι άνω ιερές αφιερώσεις δεν συνιστούν τίτλους κυριότητας υπέρ του Ιερού Τεμένους, καθόσον ως αφορώσες ακίνητα (μετάθεση κυριότητας) έπρεπε να περιβληθούν τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και να μεταγραφούν.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προκύπτει αντιστοιχία και συσχετισμός των ακινήτων που αναφέρονται στους ως άνω «τίτλους» και αυτών που αναφέρονται στις «ιερές αφιερώσεις», δεδομένου ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτούς (τίτλους) δεν είναι τα ίδια με αυτά των «αφιερωτών», ούτε προκύπτει κάποια σχέση μεταξύ τους ή διαδοχή, τα αναφερόμενα δε σ’ αυτούς όρια, εμβαδά και τοποθεσίες των ακινήτων είναι διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στις «ιερές αφιερώσεις».

Με το σκεπτικό αυτό, το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών γνωμοδότησε ομόφωνα ότι δεν συντρέχει περίπτωση αναγνώρισης δικαιώματος κυριότητας του Ιερού Τεμένους Οικισμού Νυμφαίας επί των επίδικων δασικών εκτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Ο Χρόνος