του Γιώργου Ελευθεριάδη
Πρόεδρου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες στον τοπικό τύπο, την πρόταση του κ. Καραλευθέρη για «επαναπατρισμό της εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο στην Τραπεζούντα». Εκτιμώ πως αποτελεί υπερβολή, που δεν έχει καμία λογική και διατυπώθηκε απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.
Η συγκεκριμένη εικόνα πέρα από τη λατρευτική της αξία, είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό κειμήλιο των προγόνων μας, που μαρτυρά ότι οι άνθρωποι μπορεί να ξεριζώνονται, όμως η μνήμη ποτέ. Είναι εντελώς λάθος ο παραλληλισμός με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά δεν έχει αρπαχτεί από ξένους, όπως τα μάρμαρα, ώστε να ζητάμε την επιστροφή της. Την εικόνα δεν την έκλεψε κανείς για να μιλάμε για επιστροφή!
Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι τίνος ιδιοκτησία θα αποτελεί η εικόνα ευρισκόμενη εκεί. Η εικόνα όταν ήταν στον Πόντο, ήταν θρησκευτικό σύμβολο. Σήμερα έχει πολλαπλάσια αξία, γιατί έγινε και ιστορικό σύμβολο. Δέθηκε με ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία χιλιάδων Ποντίων, χιλιάδων προσφύγων, χιλιάδων ανθρώπων. Είναι πλέον ένα πανανθρώπινο σύμβολο μιας γενοκτονίας, αφού οι γενοκτονίες δεν είναι εγκλήματα κατά ενός λαού, αλλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Άλλωστε στην ορθοδοξία δεν χωράνε ούτε κράτη ούτε εθνικισμοί. Αυτά είναι τα μέτρα της πολιτικής και της διπλωματίας. Η ορθόδοξη πίστη μας, έχει οικουμενικό χαρακτήρα, δεν περιορίζεται σε πατρίδες, σε κράτη, σε έθνη, σε κόμματα και σε πολιτικές. Αγκαλιάζει χωρίς διακρίσεις όλους τους λαούς και όλους τους τόπους. Και όπως είπε και ο Πατριάρχης «την Παναγία Σουμελά την προσκύνησαν και Χριστιανοί και Τούρκοι και το προσκύνημα αυτό μακάρι να γίνει μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς».
Άλλο πράγμα είναι η πίστη και άλλο τα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν, του Πούτιν και οποιουδήποτε άλλου θέλει να παίξει πολιτικά και διπλωματικά με την θρησκεία. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και αίσθημα ιστορικής ευθύνης, όταν αναφερόμαστε στα ζητήματα αυτά. Οι εικόνες και τα κειμήλια μας δεν προσφέρονται για φτηνό λαϊκισμό πολιτική και τουριστική εκμετάλλευση.
Όποιος ασχολείται με την πολιτική, καλύτερο νόημα όλων αυτών, που είναι το μήνυμα της αγάπης, το πιο επαναστατικό μήνυμα όλων των εποχών. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις ακρότητες και την προσωπική επίδειξη. Να ξεφύγουμε από τον εγωκεντρισμό, τον παραγοντισμό και τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να βάλουμε το «εμείς» στη θέση του «εγώ». Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι ο επαναπατρισμός της συγκεκριμένης εικόνας, αλλά ο επαναπατρισμός της λογικής.
Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος, 16-09-2010