Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

20 Χρόνια Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας: Ένας Σύλλογος, μια ιστορία!


Η πρώτη Μέριμνα δημιουργήθηκε στην Τραπεζούντα το 1904. Η δεύτερη το 1923 στη Θεσσαλονίκη και η τρίτη είναι αυτή της Δράμας που δημιουργήθηκε το 1990. Υπάρχει άλλη μια Μέριμνα στην Αυστραλία, που δημιουργήθηκε το 2009, κατόπιν και πάλι αδείας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Παγκοσμίως λοιπόν, εν ενεργεία υπάρχουν τρεις Μέριμνες Ποντίων Κυριών, αυτές της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και της Αυστραλίας.

Το 1990 με πρωτοβουλία της κ. Νόρας Κωνσταντινίδου ξεκίνησε η ίδρυση του Συλλόγου Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κατόπιν αδείας και συνεννόησης με την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο αυτή έχει το δικαίωμα να επιτρέψει τη δημιουργία άλλου Συλλόγου μ' αυτή την επωνυμία.

Στόχοι ίδρυσης
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας διαφέρει από τα άλλα ποντιακά Σωματεία γιατί είναι καθαρά γυναικείο Σωματείο. Όλα τα μέλη της είναι γυναίκες, Ποντιακής καταγωγής, είτε εξ αγχιστείας Πόντιες.

Οι σκοποί ίδρυσης του Σωματείου ταυτίζονται πλήρως με τους στόχους ίδρυσης του πρώτου Σωματείου το 1904 στη Τραπεζούντα. Δηλαδή, η διατήρηση των ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η παροχή εργασίας σε άπορες κορασίδες, με τη δημιουργία εργαστηρίων κεντημάτων και μια σειρά άλλων δράσεων που άπτονται του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.


Σ' αυτό που επίσης διαφέρει η Μέριμνα ως Σωματείο, από τα λοιπά Ποντιακά Σωματεία, είναι ότι δεν διαθέτει χορευτικά τμήματα. Ο τομέας αυτός καλύπτεται κάλλιστα, από τα υπόλοιπα Σωματεία. Η Μέριμνα, επικεντρώνει κυρίων το ρόλο της, στη διατήρηση των ηθών και εθίμων, των μνημείων του Ποντιακού Ελληνισμού, στην ιστορία και τον Πολιτισμό του, κι αυτό το πετυχαίνει με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης βαρύτητα δίνει και στη διάθεση χειροποίητων εργόχειρων.

Σήμερα η Μέριμνα διαθέτει μια μεγάλη συλλογή χειροποίητων κεντημάτων, ενώ πολλά απ' αυτά κληρώνει σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, μέσω λαχειοφόρας αγοράς.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί, αλλά και να επαινεθεί η προσφορά της και στον κοινωνικό-φιλανθρωπικό τομέα.

Φιλανθρωπικό έργο
Στα 20 χρόνια προσφοράς της, στον φιλανθρωπικό τομέα, ενισχύει απόρους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, στηρίζει άτομα με ειδικές ανάγκες (οικονομική στήριξη στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων), διοργανώνει τραπέζια αγάπης, διανέμει δέματα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε άπορες οικογένειες, διοργανώνει εκδηλώσεις, τα έσοδα των οποίων διατίθενται για αποστολή συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, για αποκατάσταση της υγείας τους.

Από 1-12-2005 ξεκίνησε την παροχή συσσιτίου σε 70 και πλέον αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, με ειδική σύμβαση που υπέγραψε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, χωρίς ποτέ να δοθεί δημοσιότητα, διαφυλάσσοντας την προσωπικότητα των συνανθρώπων μας.

Η Μέριμνα στήριξε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζει οικονομικά άπορους μαθητές και φοιτητές. Βράβευσε για πολλά χρόνια- και με χρηματικό έπαθλο - αριστούχους μαθητές που προέρχονταν από την Πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο, σε ειδικές τελετές που διοργάνωνε κάθε Δεκέμβριο, καθώς και τραπέζια αγάπης προς τους μαθητές και τους ηλικιωμένους, τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και του Πάσχα.

Πραγματοποίησε αποστολές χρημάτων στους Έλληνες της Γεωργίας, στη ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στο ορφανοτροφείο της Αλβανίας, στο Γηροκομείο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στη Unisef, στην Ιεραποστολική αποστολή του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, στη Σχολή της Χάλκης, στην Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης, και στο Ινστιτούτο Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Ακόμη, βράβευσε Δραμινούς Αθλητές που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες και ενίσχυσε οικονομικά Δραμινούς Αθλητές για την συμμετοχή τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τορίνου το 2006 και την προετοιμασία τους για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Τα παραπάνω είναι μέρος της κοινωνικής-φιλανθρωπικής προσφοράς της Μέριμνας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στη τοπική κοινωνία και όχι μόνο, δράσεις που δεν είναι ανακοινώσιμες, για ευνόητους λόγους.

Πολιτιστική προσφορά
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας στην 20χρονη πορεία της πραγματοποίησε πλειάδα εκδηλώσεων-αφιερωμάτων στον Πόντο, για την ιστορία, τα γράμματα και τον πολιτισμό.
- Εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου με καταξιωμένους επιστήμονες (ενημέρωση - πρόληψη).
- Εκδηλώσεις λόγου και Τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου. Πραγματοποίησε μελέτη και έρευνα γύρω από το Δημοτικό τραγούδι τα ήθη και τα έθιμα.


Πρώτη στο νομό Δράμας η Μέριμνα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) με αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, με ομιλητές πανελληνίως καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της διανόησης, Επίσης διοργάνωσε συναυλίες με έργα μεγάλων Ελλήνων Συνθετών όπως: (Χατζιδάκις- Θεοδωράκης κ.ά.) αλλά και τραγουδιστών όπως: (Φαραντούρη, Βενετσάνου, Δ. Δημοσθένους, Ξ. Καραθανάση κ.ά.).

Έχει διοργανώσει τιμητικές εκδηλώσεις, για πρόσωπα και φορείς που έχουν διακριθεί για την κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, στα Γράμματα και τις Τέχνες όπως: (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Βυζαντινιολόγος Γλύκαντζη - Αρβελέρ, το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς επίσης και πολλοί Έλληνες συγγραφείς, ζωγράφοι, σκηνοθέτες).

Συνδιοργανώνει τα τελευταία χρόνια με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και το Λύκειο Ελληνίδων, εκδηλώσεις - αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες Συγγραφείς και Ποιητές, αλλά και με άλλους φορείς εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος (αλκοολισμός, άγαμη μητέρα κ.ά.). Επίσης κάθε χρόνο συμμετέχει σε εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων (19η Μαΐου), για την Άλωση της Πόλης (29 Μαΐου), τη Μικρασιατική καταστροφή (14 Σεπτεμβρίου), και τον εορτασμό της ημέρας της Μητέρας (2η Κυριακή του Μάη).

Έχει διοργανώσει με επιτυχία μαθήματα εκμάθησης της Ποντιακής γλώσσας, ενώ δυναμικά δίνει το παρόν της και σε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Βραβεύσεις

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας για την κοινωνική της προσφορά έχει τύχει διαφόρων διακρίσεων από το Δήμο Δράμας, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια ΑΜΘ, με κορυφαίες αυτές του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας.

Το 2003 τιμητική βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, για την αξιόλογη κοινωνική της δράση.

Το 2003 επίσης βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας ως η καλύτερη εθελοντική οργάνωση του Ν. Δράμας.

Το 2004 και το 2005 επιλέχθηκε από τους δημοσιογράφους του νομού Δράμας, εκ νέου ως η καλύτερη εθελοντική οργάνωση.

Το 2006, στις 5 Δεκεμβρίου, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, βραβεύτηκε με το βραβείο «Διεθνούς Κοινωνικής δράσης της χρονιάς».

Το 2010 βραβεύτηκε από τον ημερήσιο περιφερειακό τύπο ΝΕΑΠΟΛΙΣ με το «Αριστείο Προσφοράς» για το κοινωνικό της έργο.


Το πρώτο Δ.Σ. της Μέριμνας
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας συνήλθε σε σώμα την 1η Μαρτίου του 1990 και απαρτιζόταν από τις κ.κ.:
- Νόρα Κωνσταντινίδου, Πρόεδρος
- Μαίρη Α. Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος
-Τασούλα Μαυροβουνιώτου, Αντιπρόεδρος
- Βένω Κυριακίδου, Γεν. Γραμματέας
- Γιώτα Ταχματζίδου, Ειδ. Γραμματέας
- Λίζα Ανδρεάδου, Ταμίας
- Νούλα Εμμανουηλίδου, Ειδ. Ταμίας
- Κατερίνα Ζαχαριάδου, Δημόσιες Σχέσεις
- Σοφία Τσακιρίδου, Δημόσιες Σχέσεις
- Ρεβέκα Σαλτίδου, Έφορος
- Δώρα Παπαδοπούλου, Έφορος

Συνέντευξη με την νυν πρόεδρο κ. Χρύσα Παπαδοπούλου

-Κυρία Παπαδοπούλου, πότε αναλάβατε τα ηνία της μέριμνας ποντίων κυριών Δράμας;
-Ανέλαβα την προεδρία το 2002 μετά από μια σημαντικότατη θητεία της κ. Νόρας Κωνσταντιίδου. Και κατά κοινή ομολογία, οφείλω να πω ότι ανέλαβα την Μέριμνα ψηλά και πιστεύω ότι κατάφερα να τη διατηρήσω ψηλά.

“Η Μέριμνα είναι χρέος, μνήμη, καημός, μεράκι, και αγάπη. Δεν μπορείς ποτέ να αποστασιοποιηθείς απ’ αυτό το Σύλλογο”

-Η αλήθεια είναι κ. Παπαδοπούλου ότι την πήγατε πολύ ψηλότερα όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να κάνετε και δεν προλάβατε;
-Πάντα υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείς να κάνεις, ωστόσο υπάρχει μια δέσμευση από το καταστατικό μας που ορίζει ότι καμία πρόεδρος δεν μπορεί να θητεύσει πάνω από τρεις συνεχόμενες θητείες. Έτσι λοιπόν το 2011 κλείνω τις τρεις θητείες μου, ως πρόεδρος της Μέριμνας και πρέπει να αποχωρήσω από την προεδρία. Ελπίζω και είμαι αισιόδοξη ότι και η επόμενη πρόεδρος θα συνεχίσει την ίδια ανοδική πορεία, γιατί το χρωστάμε στην Μέριμνα, Άλλωστε όλες οι προσπάθειες των διοικητικών συμβουλίων και των μελών τους, αλλά και όλων των υπολοίπων μελών της Μέριμνας (ιδρυτικά και αρωγά) ήταν πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα στην επίτευξη των στόχων σας, κι αν ναι, που τα εστιάζετε;
-Πάντα υπάρχουν προβλήματα στην επίτευξη ενός στόχου.
Εκτιμώ ότι η Μέριμνα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της. Ωστόσο μέγα πρόβλημα σε κάθε σύλλογο για την επίτευξη των στόχων του είναι η οικονομική αυτάρκεια του, Μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε ως τώρα και με τις συνδρομές των μελών και με τις δωρεές αρκετών Δραμινών που στήριξαν το έργο μας και με τις ελάχιστες θα έλεγα επιχορηγήσεις που λάβαμε κατά καιρούς από δημόσιους φορείς (Δήμοι, Νομαρχία και ΥΜΑΘ), αλλά και με την υλοποίηση ενός προγράμματος, πριν από δύο χρόνια, του Υπουργείου εργασίας και απασχόλησης, για απασχόληση ανέργων, από το οποίο ένα τμήμα του πηγαίνει υπέρ των σκοπών του Συλλόγου.

-Πόσα μέλη έχει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας;
-Τακτικά μέλη Ποντιακής καταγωγής είναι γύρω στα 300 και έχουμε γύρω στα 100 αρωγά μέλη, φίλες και φίλοι που δεν είναι Πόντιοι, αλλά ωστόσο θέλουν να στηρίξουν τη Μέριμνα, να συμμετάσχουν σ' όλες τις εκδηλώσεις μας, απλά δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται.

-Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του κόσμου στις διάφορες δράσεις σας;
-Όσον αφορά τις φιλανθρωπικές δράσεις, οφείλω να πω ότι χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σ' όλο τον κόσμο της Δράμας, διότι για όλους τους συλλόγους, η στήριξη του κόσμου είναι πολύ βασικός παράγοντας. Αν δεν έχεις στήριξη του κόσμου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι τα χρήματα του θα πιάσουν τόπο. Ξέρει ότι τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις διατίθενται για συγκεκριμένο σκοπό.
Να πω εδώ ότι πάρα πολλές φορές αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες η Μέριμνα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της προς συμπολίτες μας, που αντιμετώπιζαν προβλήματα, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε πάντα.

-Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός κ. Παπαδοπούλου ότι όλες οι εκδηλώσεις σας έχουν ένα επίπεδο, μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα διαχρονική.
-Αυτό που συμβαίνει με τις εκδηλώσεις πολιτισμού της Μέριμνας είναι ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη βάση στην ποιότητα, στην θεματολογία που θα επιλέξουμε αλλά και στην παρουσίαση.
Ακόμη και οι προασκήσεις μας θέλουμε να είναι καλαίσθητες. Να φανταστείτε ότι αρέσουν τόσο πολύ, που πολύς κόσμος τις κρατάει στο αρχείο του. Ο κόσμος ξέρει ότι όταν έρθει να παρακολουθήσει μια εκδήλωση μας, δεν θα αισθανθεί ότι πήγαν χαμένες δύο ώρες, αλλά και τα χρήματα που διαθέτει κάποιες φορές, όπως τα απογευματινά και οι συναυλίες που έχουν κάποιο κόστος.


-Μια και αναφερθήκατε στις προασκήσεις, είναι μέσα στους στόχους μας η αξιοποίησης τους;
-Το Φεβρουάριο του 2011 που συμπληρώνονται τα 20 χρόνια της Μέριμνας από την ίδρυση της σκεφτόμαστε να παρουσιάσουμε ένα λεύκωμα όλων των δράσεων μας στην 20χρονη πορεία μας.
Αυτό θα παρουσιαστεί στην ετήσια γιορτή της μέριμνας στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου που είναι και η μέρα γιορτής της Μέριμνας. Το λεύκωμα αυτό θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και αναφορά σ' όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε. Εκεί θα συμπεριλάβουμε και τις προσκλήσεις. Να σημειωθεί ότι υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό στην μέριμνα και έχουν διαφυλαχθεί όλες οι προσκλήσεις και οι αφίσες με πλαστικοποίηση και ίσως κάποια φορά να τις εκθέσουμε, μαζί με τις αφίσες.

-Η Μέριμνα διαθέτει και μια πλούσια βιβλιοθήκη, είναι ανοιχτή για το κοινό;
-Όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της μέριμνας μέχρι και σήμερα έχουμε φροντίσει να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας. Πέρα από τα ιστορικά βιβλία τον Πόντου και γενικότερα την Ανατολία, υπάρχουν πολλά βιβλία και λευκώματα από ταξίδια που έχουμε κάνει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Η βιβλιοθήκη μας προσφέρεται για όποιον μελετητή θελήσει να ασχοληθεί με την ιστορία της Ανατολής. Έχουμε μια αίθουσα- αναγνωστήριο, που μπορεί να έρθει όποιος θέλει για να μελετήσει. Είναι βιβλία που κυρίως αγοράσαμε εμείς, ενώ ένα μέρος έχει δωριθεί από το κέντρο Ποντιακών Μελετών (αρχείο του Πόντου) και από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη.

-Κυρία Παπαδοπούλου εκτιμώ ότι το όνομα σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Μέριμνα, εσείς πως βλέπετε τον εαυτό σας μακριά από την Μέριμνα;
-Στην ουσία δεν αποχωρείς ποτέ από την Μέριμνα, ακόμη κι αν έχεις κλείσει τον κύκλο σου. Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει η παρουσία μου, διακριτικά, στηρικτικά, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και στην επόμενη πρόεδρο, όπως έκανε και η επίτιμος πρόεδρος μας η κ. Ν. Κωνσταντινίδου.
Η Μέριμνα είναι χρέος, μνήμη, καημός, μεράκι, και αγάπη. Δεν μπορείς ποτέ να αποστασιοποιηθείς απ' αυτό το Σύλλογο.

-Ολοκληρώνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
-Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις συνεργάτιδες μου στα διοικητικά συμβούλια αυτών των χρόνων. Όλες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά, συνέβαλαν στην πρόοδο του συλλόγου.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συλλόγου τακτικά και αρωγά, τους φίλους και τις φίλες, τις πολιτειακές αρχές, και όλα τα ΜΜΕ έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, για τη στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Το παρόν Δ.Σ. της Μέριμνας συνήλθε σε σώμα στις 6-2-2008 και απαρτίζεται από τις κ.κ.
- Παπαδοπούλου Χρύσα, Πρόεδρος
- Θεοδωρίδου Λίζα, Α` Αντιπρόεδρος
- Ανθυμίδου Γεωργία, Β` Αντιπρόεδρος
- Ταχμαζίδου Γιώτα, Γεν. Γραμματέας
- Θεοδωρίδου Σούλα, Ειδική Γραμματέας
- Γεωργιάδου Λέλα, Ειδική Ταμίας
- Ανδρεάδου Λίζα, Δημόσιες Σχέσεις
- Καϊρακτοπούλου Αλίκη, Δημόσιες Σχέσεις
- Εμμανουηλίδου Πόπη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης
- Ιορδανίδου Σταυρούλα, Υπεύθυνη Χειροτεχνικού Τμήματος