Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Είκοσι χρόνια στα μονοπάτια του πολιτισμού


του Γιάννη Δελόγλου


Το πάθος για την διατήρηση των Ποντιακών Χορών ήταν το κίνητρο που οδήγησε τους περισσότερους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής στη Γερμανία να ιδρύσουν συλλόγους. Είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τα ήδη υπάρχοντα σωματεία που διατηρούν χορευτικά συγκροτήματα, ενώ αντίθετα όσα από τα άλλα δεν είχαν δυναμικό παιδιών, διέλυσαν.

Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο λάθος που δυστυχώς ακολούθησαν πολλοί παράγοντες, γιατί ένας εκπολιτιστικός σύλλογος έχει και άλλους τομείς που πρέπει να διατηρήσει. Αυτό βέβαια έγινε αντιληπτό και τώρα όλοι οι σύλλογοι υπηρετούν όλους τους πολιτιστικούς τομείς.

Μια χούφτα Έλληνες της Στουτγάρδης ίδρυσαν το δικό τους σύλλογο, την Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων "Η ΡΩΜΑΝΙΑ" πριν είκοσι χρόνια στη σκιά ενός άλλου Ποντιακού Συλλόγου της Γερμανικής μεγαλουπόλεως την "Ποντιακή Εστία" και έκτοτε αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα. Μέσα από μια ζωντανή παρουσία κατόρθωσε να αυξήσει τα μέλη του και να πολλαπλασιάσει τα χορευτικά του συγκροτήματα που αποτελούν πλέον τον κορμό του συλλόγου.

Αλλά οι πρωτεργάτες αυτής της όμορφης παρέας που έγινε χείμαρρος μέσα στις τάξεις των Ελλήνων της Στουτγάρδης με γοργούς ρυθμούς, άνοιξαν τα φτερά τους σε ότι έχει σχέση με το Ποντιακό στοιχείο. Ποντιακή παραδοσιακή κουζίνα, σεμινάρια ιστορίας, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, χοροδιδασκαλία, σχολή εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, όπως λύρα, φλογέρα, τουλούμ, νταούλι.

Κάνουν ένα άνοιγμα στον αθλητισμό ιδρύοντας ποδοσφαιρική ομάδα στους κόλπους του συλλόγου και βέβαια διοργανώνουν ομιλίες την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχει την ατυχία όμως να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων Ευρώπης και αυτό διότι, βάσει του κανονισμού της Ομοσπονδίας, δεν γίνεται δεκτός ως μέλος δεύτερος σύλλογος από την ίδια πόλη, παρά το γεγονός ότι στην Στουτγάρδη κατοικούν περισσότεροι από 17.000 Έλληνες.

Βέβαια τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις που προσκαλούνται τόσο από Ελληνικούς όσο και από Γερμανικούς φορείς. Η παρουσία δε σε άλλες χώρες της Ευρώπης δίνει την εικόνα της δραστηριότητας αυτού του υπέροχου συνόλου που κρατά πολύ ψηλά το λάβαρο του μαρτυρικού Πόντου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Τα εικοσάχρονα του συλλόγου γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα με πολύ ενθουσιασμό, αλλά και υπόσχεση για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό μέλλον. Ήταν ένα τριήμερο που σκόρπισε το άρωμα της νεολαίας του συλλόγου, ένα τριήμερο θαυμασμού για ότι έκαναν όσοι πέρασαν από το Δ.Σ. όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένα τριήμερο εξεταστικό πολιτιστικό κέντρο με άριστη βαθμολογία, ήταν μια σιωπηρή απάντηση στους βασιλιάδες της μιας νύχτα.

Κοντά σ' αυτά τα ποντιόπουλα της Στουτγάρδης ο αγέρωχος στρατηλάτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Λάζος Τερζάς, ένα πλήθος αξιόλογων καλλιτεχνών αλλά και το ποντιακό θέατρο του συλλόγου Λακκώματος Χαλκιδικής, όπως και το θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου "Εύξεινος Πόντος" Κορινού Πιερίας.

Με ένα ποντιακό ξεφάντωμα την Παρασκευή στην αίθουσα T.S.V. Munster μπήκε ο ρυθμός των εκδηλώσεων στο δρόμο που χάραξε η διοίκηση του συλλόγου. Οι καλλιτέχνες Μπάμπης Κεμανετζίδης κλαρίνο και λύρα, Γιάννης Πολυχρονίδης νταούλι, Στέργιος Ζιμπιλιάδης τραγούδι, Γιώργος Ανδρονικίδης λύρα και Κρίστιαν Γιαλαμάς γαβάλ και τουλούμ, έδωσαν με τις νότες τους φτερά στα πόδια των χορευτών.

Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, μέσα στην τεράστια αίθουσα τους Stadthalle Gerlingen οι εκατοντάδες των παραβρισκόμενων γεύτηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασε η γυναικεία ομάδα του συλλόγου, οι νεαρές ποντιοπούλες πρόσφεραν τσίπουρο και εικόνες της Παναγίας Σουμελά και τα χορευτικά συγκροτήματα χορούς του Πόντου.

Η Βικτωρία Γιώτα στο χαιρετισμό της, εκ μέρους της οργανωμένης νεολαίας, είπε μεταξύ άλλων: "Και εμείς σήμερα, ως απόγονοι των Τραντέλλενων του Πόντου, ακολουθώντας το χρέος τιμής στη μνήμη όλων εκείνων που έμειναν εκεί και πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά και σ' όλους εκείνους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και έγιναν προζύμι της προκοπής στην καινούργια πατρίδα, κρατάμε άσβεστη τη φλόγα στο καντήλι της μνήμης, διατηρώντας αναλλοίωτες τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων μας".

Στη συνέχεια ο τελετάρχης της βραδιάς, διακεκριμένος ηθοποιός Λάζος Τερζάς, με ύμνους της αρχαίας εποχής στην χιλιοτραγουδισμένη γη του Πόντου, της πατρίδας των αγίων και λίκνο του χριστιανισμού, παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα της δεύτερη ημέρας. Ένα πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Γιάννη Κουρτίδη τραγούδι, Στέργιο Ζιμπιλιάδη τραγούδι, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη τραγούδι, Δημήτρη Παπαδόπουλο λύρα, Γιάννη Πολυχρονίδη νταούλι, Γιώργο Ανδρονικίδη Λύρα και Κρίστιαν Γιαλαμά γαβάλ και τουλούμ.

Χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου που απέσπασαν κολακευτικά σχόλια από το κοινό, όπως και αυτό του "Εύξεινου Πόντου" Κορινού Πιερίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος του κ. Λάμπης Ελευθεριάδης. Χόρεψαν και συνεόρτασαν και οι εκατοντάδες των Ελλήνων της Στουτγάρδης και της ευρύτερης περιοχής που έζησαν ένα χαρούμενο και φιλόξενο βράδι.

Το κυριακάτικο πρόγραμμα χαλάρωσης και περισυλλογής, πέρα από την ξενάγηση των φιλοξενούμενων, είχε και ένα υπέροχο απογευματινό πρόγραμμα με την θεατρική παράσταση "Διογένης ο κυνικός" από το Σύλλογο Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου κ. Λάζαρος Καλτσίδης, αφού χαιρέτησε το ακροατήριο, τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κ. Δημήτρη Ξενιτέλλη, τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου κ. Παύλο Σαρόγλου, προέβη σε τιμητικές διακρίσεις του συλλόγου "Ρωμανία".

Τιμήθηκε ο Γεν. Πρόξενος για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, ο Πρόεδρος Σ.Π.Ο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας και πρωταγωνιστής της θεατρικής ομάδας Λακκώματος κ. Λεωνίδας Σαρβανίδης, ο Πρόεδρος του "Εύξεινου Πόντου" Κορινού κ. Λάμπης Ελευθεριάδης, ο εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου της Κω κ. Τάσος Ευθυμιάδης, ο ηθοποιός κ. Λάζος Τερζάς και οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιάννης Δελόγλου και Γιώργος Πεταλίδης.