Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα αποχωρητήρια στο πάρκο Κομνηνών»


Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί», Καρατζόγλου Αθανασία:
«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα αποχωρητήρια στο πάρκο Κομνηνών»


Στον περιβάλλοντα χώρο κάνουν τις ανάγκες τους τα παιδιά των σχολείων, επειδή δεν καθαρίζονται οι τουαλέτες στο πάρκο «Κομνηνών».

Χωρίς τουαλέτες πρόκειται να μείνει το πάρκο Κομνηνών της Δράμας. Αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί», ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να τις καθαρίζει, αλλά ούτε να μισθώνει κάποιον άνθρωπο για αυτή τη δουλειά, όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αθανασία Καρατζόγλου.

Το πάρκο των Κομνηνών το επισκέπτονται σχολεία, οικογένειες, τουρίστες, εκδρομείς και πολλοί άλλοι, καθώς είναι ένα σημείο αναφοράς της Δράμας, το οποίο σημείο αυτό γνωρίζουν όλοι οι Δραμινοί και όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά. Βέβαια να σημειωθεί, πως το πάρκο αυτό υπάρχει χάρη στη συμβολή του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί», ο οποίος σύλλογος προσέφερε το χώρο αυτό, ώστε η Δράμα να έχει ένα τέτοιου μεγέθους πάρκο σ’ ένα όμορφο και καθοριστικό σημείο της πόλης μας.

Δυστυχώς το πρόβλημα με τα αποχωρητήρια γίνεται όλο και μεγαλύτερο και έχει φέρει τις δασκάλες των σχολείων σε σημείο αγανάκτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δασκάλες των Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων που επισκέπτονται κάθε εβδομάδα το πάρκο να μην αφήνουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στις τουαλέτες αυτές, γιατί φοβούνται για την υγεία τους , με συνέπεια τα παιδιά να κάνουν τις «μικρές» ανάγκες τους στον περιβάλλοντα χώρο και όταν πρόκειται για «μεγάλη» ανάγκη ενός παιδιού, τότε πηγαίνουν στην καφετέρια που υπάρχει μέσα στο πάρκο.

Η εφημερίδα «ΞΥΡΑΦΙ» είχε την τύχη να βρεθεί στο πάρκο την ώρα που είχαν φέρει τα παιδιά τους το 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας, όπου έπιναν όμορφα τον καφέ του τέσσερις δασκάλες και άφηναν τα παιδιά να παίζουν στο πάρκο των Κομνηνών. Εκεί μιλήσαμε μαζί τους και μας εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την κατάσταση των αποχωρητηρίων. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φροντίσει για τις τουαλέτες, ας κάνει ο Δήμος κάτι, εφόσον αδυνατεί ο Σύλλογος», ήταν οι κατηγορηματικές δηλώσεις μιας δασκάλας από το 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας, «Εμείς ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα με τα παιδιά και δεν τα αφήνουμε να πάνε στις τουαλέτες γιατί είναι σε πολύ χάλια κατάσταση», κατέληξε η δασκάλα.

Επίσης, την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο ιδιοκτήτης της καφετέριας που βρίσκετε μέσα στο πάρκο, γιατί όπως μας δήλωσε ο ίδιος, δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται στο κατάστημά του όλους τους περαστικούς μόνο για την τουαλέτα του μαγαζιού του, χωρίς να πίνουν έστω και έναν καφέ. Μάλιστα ο ίδιος ισχυρίστηκε, πως μερικές φορές πάει μ’ ένα λάστιχο για να ξεπλύνει λίγο τις τουαλέτες για να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες του πάρκου και να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις δικές του. Αυτό όμως, είπε κατηγορηματικά, δεν είναι υποχρέωσή του και ας βρει μια λύση επιτέλους ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο ή οποιονδήποτε άλλον φορέα έχει τη διάθεση να βοηθήσει την κατάσταση.

Μ’ αφορμή λοιπόν του θέματος αυτού, επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί» Αθανασία Καρατζόγλου, οι οποία παραδέχτηκε το γεγονός ότι οι τουαλέτες είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, όμως αυτό οφείλεται κυρίως, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, στους περαστικούς φορτηγατζήδες και επισκέπτες από τη Βουλγαρία που κάνουν μια στάση στο σημείο αυτό για την ανάγκη τους και μόνο.
Συγκεκριμένα η κ. Καρατζόγλου δήλωσε, ««Έρχονται Βούλγαροι, φορτηγατζήδες και διάφοροι περαστικοί, οι οποίο αφοδεύουν εκεί και κάνουν τις τουαλέτες χάλια. Δεν τις λερώνουν τις τουαλέτες τα παιδιά. Εμείς σαν Σύλλογος δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για να απασχολούμε έναν υπάλληλο για να πάει να καθαρίζει τις τουαλέτες. Αυτό από μόνο του θα μας στοίχιζε τουλάχιστον 800 ευρώ το μήνα και δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Με νύχια και με δόντια συντηρούμε το πάρκο «Κομνηνών» και παρακαλάμε πότε τον έναν πότε τον άλλον για ενίσχυση. Κάποτε ο Δήμος Δράμας μας έστελνε έναν υπάλληλο για να καθαρίζεται το πάρκο, αλλά τώρα αυτό σταμάτησε. Πηγαίνουμε και καθαρίζουμε μερικές φορές, αλλά δεν γίνεται αυτό να το κάνουμε συνέχεια. Αν τις τουαλέτες τις λέρωναν τα παιδιά ευχαρίστως να τις καθαρίζαμε και εμείς οι ίδιοι, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν λερώνουν τα παιδιά, αλλά όπως προανέφερα οι φορτηγατζήδες και διάφοροι περαστικοί», είπε η πρόεδρος του συλλόγου στο «Ξ», καταλήγοντας, πως θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ένα συμβούλιο του συλλόγου, όπου πιθανόν να πάρουν την απόφαση να κλείσουν τελείως τις τουαλέτες (;;;). Μάλιστα δικαιολογήθηκε πως δεν έχουν όλα τα πάρκα τουαλέτες.

«Ας μας βοηθήσει ο Δήμος να βάλουμε κάποιον υπάλληλο εκεί για να μην κλείσουμε τις τουαλέτες. Ας μας βοηθήσουν και τα σχολεία, ώστε όταν έρχονται τα παιδιά να είναι καθαρά τα αποχωρητήρια. Έχουμε κάνει διάφορες σκέψεις για τη λύση του προβλήματος, όπως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της η Αθανασία Καρατζόγλου.

Η εφημερίδα «ΞΥΡΑΦΙ» υπόσχεται πως θα μείνει κοντά στο θέμα αυτό και θα ακολουθήσουν και άλλα ρεπορτάζ, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα!
Τάσος Χεριστανίδης

Πηγή: Το Ξυράφι