Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στην Κιβωτό Γρεβενών με επιτυχία η δεύτερη Ημερίδα-Σεμινάριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με θέμα τους χορούς των Ελλήνων Ποντίων της περιοχής του Ακ Δαγ Ματέν.

Το Ακ Δαγ Μαδέν βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του βιλαετίου Αγκύρας στην υποδιοίκηση Υοσγάτης, απέχει από την Άγκυρα 300 χιλ., βρίσκεται δυτικά από την Σεβάστεια 100χιλ. και νοτιονατολικά της Αμισού 200 χιλ. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ακ Δαγ και εκτείνεται κατά μήκος του διαρρέοντος παραποτάμου του Ίρις ποταμού (Γ. Κανδηλάπτου – Κάνεως).

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από ερευνητές, μουσικούς και χοροδιδάσκαλους, μέλη της επιτροπής Πολιτισμού της Ομοσπονδίας για το χορό και την ενδυμασία και συγκεκριμένα από τους Μ. Καραβέλα με τίτλο: «ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΙΜΙΣΧΑΝΑ, γενέθλιος τόπος και μήτρα πολιτισμού της Ποντιακής διασποράς», του Στάθη Παπαδόπουλουμε τίτλο: «Μουσική παράδοση του Ακ Νταγ Μαδέν», του Α. Πετρίδης με τίτλο: «Η χορευτική παράδοση του Ακ Νταγ Μαντέν» καθώς και του Β. Ασβεστά και του Κ. Μωυσίδη με τίτλους: «Η συνέχεια και η διαφοροποίηση της χορευτικής παράδοσης της Αργυρούπολης του Πόντου από τους Έλληνες του Ακ δα Μαδέν» και «Η επίδραση της χορευτικής παράδοσης της Καππαδοκίας στη χορευτική παράδοση του Ακ Νταγ Ματέν» αντίστοιχα.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο νομάρχης Γρεβωνών Δ. Κουπτσίδης τόνισε πως είναι σημαντικό για τον κάθε έναν από εμάς να γνωρίζει τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου καταγωγής του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τις Περιφερειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και δίνει την ευκαιρία στην περιφέρεια να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Πόντου. Ο χορός και το τραγούδι αποτελούν σημαντικές πηγές καταγραφής του πολιτισμού ενός τόπου και ο Ποντιακός Ελληνισμός μεγαλούργησε και δημιούργησε ένα ένδοξο παρελθόν πολιτισμού.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Π.Ο.Ε. που κρατά ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του Πόντου και τα μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενεές. Συνεχάρη επίσης τα Μέλη του Συλλόγου Κιβωτού για τις πρωτοβουλίες τους καθώς και τα Μέλη των Συλλόγων Κιβωτιανών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βέροιας και Γερμανίας και τόνισε ότι ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών στάθηκε αρωγός τέτοιων πρωτοβουλιών και κοντά στο Ποντιακό στοιχείο, όπως τη δημιουργία της Ένωσης Ποντιακών Συλλόγων Ν. Γρεβενών με τη συμπαράσταση όλων των Συλλόγων του Νομού. Δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η θεματολογία της ημερίδας αφορά την περιοχή του Ακ Ντάγ Ματέν όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι ο δικός μου τόπος, ο τόπος καταγωγής μου».

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής, Γεώργιος Παρχαρίδης στάθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας και στο έργο που επιτελεί η επιτροπή χορού με την ανάδειξη των ποντιακών χορών. Τόνισε την προσπάθεια του οργανωμένου χώρου όσον αφορά τη διάσωση της Ποντιακής διαλέκτου, αναφέρθηκε στα προβλήματα των νεοπροσφύγων, την εισαγωγή της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά βιβλία, τη διατήρηση των μνημείων μας τόσο εδώ όσο και στον ιστορικό Πόντο αλλά φυσικά και στην προσπάθεια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» που εδώ και 44 χρόνια διοικείται από την «ίδια» οικογένεια.

Τέλος στάθηκε και στα δύο μεγάλα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν φέτος όπως είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό κοινοβούλιο αλλά και την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο μετά από 88 χρόνια!

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης, υπεύθυνος της επιτροπής, αναφέρθηκε στο έργο της πολιτιστικής επιτροπής η οποία αποτελείται από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους και ερευνητές που έχουν ταυτίσει το όνομα τους με τον ποντιακό χορό.

Για κάθε περιοχή του Πόντου πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις, κατατέθηκαν στοιχεία και μέσα από συζητήσεις, διαφωνίες και προβληματισμούς κατέληξαν, όπως τόνισε σε συμπεράσματα για την περιοχή του Ακ Δαγ Ματέν.

Τέλος τόνισε πως η πραγματοποίηση της ημερίδας στην Κιβωτό Γρεβωνών, σε ένα μέρος όπου η πλειοψηφία των κατοίκων κατάγεται από το Ακ Δαγ Ματέν αποτελεί και μνημόσυνο ψυχών «για όλους αυτούς που δεν πρόλαβαν να έρθουν από την πατρίδα τους, τον Πόντο».






























ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ. ΝΙΚΗΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 54624
ΤΗΛ. 2310227822
FAX 2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr