Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων Βέροιας (30-08-2010)


ΔΟΘΗΚΕ ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Π. ΣΟΥΜΕΛΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.

ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (20/12/10) ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ.



«ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ -Πρόεδρος Δημ. Συμβ. Βέροιας- (ερώτηση): Κε Πετρίδη ορκιστήκατε;

ΠΕΤΡΙΔΗΣ (απάντηση): Ναι ορκίστηκα!

ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Πετρίδη, προσβάλετε το Δημοτικό Συμβούλιο και όλη την πόλη μας! Από ποιόν ορκιστήκατε; Είναι κατανοητό λοιπόν πως λειτουργούν ορισμένα πράγματα… Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο…»

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Δευτέρας 30-8-2010 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας με ομόφωνη απόφαση του κατήγγειλε τις παράνομες μεθοδεύσεις και την προσπάθεια εξαπάτησης του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Η οργή όλων ανεξαιρέτως των Δημοτικών Συμβούλων που κατανόησαν άμεσα την έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες που διακατέχει τους διοικούντες το Ίδρυμα, αποτυπώθηκε στις καυστικές τοποθετήσεις τους.

Παραθέτουμε -εντελώς συνοπτικά- αποσπάσματα των τοποθετήσεων τους από την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: …Δεν πιστεύω σε αυτό που άκουσα! Θέλω να διευκρινιστεί από το Νομικό Σύμβουλο (Ματραντζής), ή από τον κύριο Φωτιάδη, ή ξανά από τον κύριο (Πετρίδη), ότι τον καλέσανε χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να ορκιστεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π. Σουμελά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: Εγώ θα απαντήσω με ένα ρητό ποντιακό που έχει νόημα και εσείς σκεφτείτε τι εννοεί. Ένα ποντιακό ρητό λέει «χρωστώ και κι χρωστούνε με, αν θέλω παίρω και άλλα». Και σεις αν θέλετε να διορίσετε διορίστε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Υπάρχει ένα Β.Δ. που λέει ότι (το Ίδρυμα) είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Έρχεται αυθαίρετα λοιπόν (το Ίδρυμα), και λέει ότι δεν θα είμαι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, θα είμαι υπό την εποπτεία της Ι. Συνόδου.

… για μένα υπάρχει ένα οικοδόμημα πάνω σε μια παρανομία. Οικοδομήθηκε όλο αυτό πάνω σε μια παρανομία και πραγματικά με ανησυχεί ακόμα και ο διορισμός και η ορκωμοσία του φίλου μας του Πετρίδη, πώς έγινε αποδεκτή η παρουσία του και η ορκωμοσία του χωρίς να υπάρχει πρόταση! Δεν ήξερε το Συμβούλιο, δεν ήξερε το Ίδρυμα ότι έναν άνθρωπο το ορκίζει και έπρεπε να έχει γνωμοδότηση και την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς; Αυτά δεν τα ήξερε; Έπρεπε δηλαδή να προχωρήσει στην ορκωμοσία αγνοώντας αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτά; Αυτά είναι θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατικής ευαισθησίας και λειτουργίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΡΗΣ: Δικαίως ή αδίκως υπάρχει μια καχυποψία και ένα πλήθος ερωτημάτων από πλευράς πλήθους πολιτών για τη λειτουργία αυτού του ιερού χώρου. Ένα μεγάλο ποσοστό δικαίως ή αδίκως αναρωτιέται για διάφορα θέματα για τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το τόσο σημαντικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Εγώ θα βγάλω τώρα το αδίκως. Δικαίως. Και αυτό μας το επιβεβαίωσε η προηγούμενη αποκάλυψη, η προηγούμενη εξέλιξη. Δικαίως λοιπόν. Προτείνω να ψηφίσουμε και να στείλουμε όλους αυτούς και τον κύριο (Πετρίδη), χωρίς να υπάρχει κάτι προσωπικό, από εκεί που ήρθανε επιτέλους. Όλες αυτές οι πρακτικές και αυτές οι αγκυλώσεις πρέπει να φύγουνε. Και να τηρηθούν τα νόμιμα φυσικά…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΝΙΔΗΣ: Με στεναχωρεί, με λυπεί, με εκνευρίζει αν θέλετε αφάνταστα το γεγονός ότι στον τόπο μας κάνει κουμάντο η Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν ανέφερε ότι το σωματείο Π. Σουμελά τοποθετεί, διορίζει έξι (6) άτομα στο Ίδρυμα και οι υπόλοιποι πέντε σίγουρα είναι η μειοψηφία. Εδώ είναι το πολιτικό γεγονός.

Και τέλος θέλω να καταγγελθεί το γεγονός ότι το Ίδρυμα Π. Σουμελά δέχτηκε τον κύριο Πετρίδη. Πώς τον δέχτηκε;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΝΑΡΑΣ: Ακόμα και αν δεν ορκιζόταν ο κύριος Πετρίδης, υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Ή να ταχτείτε με την πλευρά εκείνη που ζητάει αλλαγή του τρόπου διοικήσεως του Ιδρύματος και να μην ψηφίσετε, να μην εγκρίνετε σύμβουλο, για να τους δώσετε το δικαίωμα ηθικά αύριο να μπορούν να ανατρέψουν την υφισταμένη κατάσταση. Ή να τοποθετηθείτε με την παρούσα κατάσταση και να εγκρίνετε τον σύμβουλο.

Να μην εγκρίνει το Δ.Σ. της Βέροιας αντιπρόσωπο στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο. Και να τους βοηθήσει ηθικά να ανατραπεί μια κατάσταση για να διοικηθεί η Σουμελά με τρόπο δημοκρατικό από όλους τους ποντίους.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: Κε πρόεδρε, σήμερα έχω την αίσθηση ότι προσεβλήθη βάναυσα το σώμα, το Δ.Σ. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν. Έγινε συγκρότηση, προφανώς ορκίστηκαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα, χωρίς να περιμένουν τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου…

…κάποιοι προήδρευαν στη συγκρότηση και την ορκωμοσία και ήξεραν ότι προαπαιτούμενο και προϋπόθεση ήτανε να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ύβρης για αυτό το σώμα. Εγώ ειλικρινά σήμερα έζησα ίσως το μεγαλύτερο παράδοξο στη λειτουργία αυτού του Δ. Συμβουλίου.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Το Ίδρυμα Π. Σουμελά όπως λειτουργεί τώρα και αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, τα αντιμετωπίζει γιατί θέλει να αποκλείσει και αποκλείει πολλούς από αυτούς που έπρεπε να τους έχει κοντά. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα, αυτή είναι η ουσία και εδώ πρέπει να πιέσουμε και να δουλέψουμε. Δεν μπορεί η Π. Σουμελά να βρίσκεται στην Ημαθία και όλα τα σωματεία της Ημαθίας να είναι αποκλεισμένα και όχι μόνο…

…ορκίστηκε το συμβούλιο χωρίς να υπάρχει ο εκπρόσωπος του Δήμου. Είναι μέγα ολίσθημα του Ιδρύματος όχι μόνο νομικό αλλά και πολιτικό. Γιατί αν το μεταφράσουμε αυτό, ουσιαστικά μας λέει το Ίδρυμα ότι «σας γράφω στα παλιά μας τα παπούτσια».

ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΑΒΕΡΙΔΗΣ: Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την παράνομη ορκωμοσία που έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ι.Μ.Π. Σουμελά χωρίς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Να καταδικάσουμε μια λειτουργία ενός Ιδρύματος που δεν τιμά το Ίδρυμα και την δημοκρατική μας ευαισθησία και να ταχθούμε υπέρ της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και των Σωματείων του Νομού μας οι οποίοι ζητούνε μια πιο δημοκρατική εκπροσώπηση σε ένα τόσο σοβαρό θεσμό.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό. Εν έτη 2010 θεωρώ τον εαυτό μου ότι είμαι σε μια δημοκρατική παράταξη, νοιώθω όμως πάρα πολύ άσχημα να γίνονται αναφορές σε Βασιλικό Διάταγμα, και στην Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρθηκε από όλους σας ότι είναι αντισυνταγματική. Επίσης είπαν οι νομικοί σύμβουλοι ότι δεν είναι νόμιμη (η Διοίκηση του Ιδρύματος) κατά την γνώμη τους, και ότι το Ίδρυμα έχει πάει το Δήμο στα δικαστήρια. Έχω εδώ μπροστά μου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την απόφαση του, καταλαβαίνω ότι είναι γνωμοδοτική, αλλά είναι το Ν. Σ. του κράτους το οποίο γνωμοδοτεί για κάτι και δεν το παίρνουν υπ’ όψη τους! Έχω μπροστά μου την συντριπτική πλειοψηφία των ποντιακών σωματείων. Έχω μπροστά μου τις 180 υπογραφές (των κατοίκων της Καστανιάς). Όλα αυτά τα πράγματα εμένα μου λένε κάτι: Ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και το πρόβλημα υπάρχει χρόνια.

Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η παρουσία όλων όσων προσβάλλονται από την καταπάτηση της Νομιμότητας και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας είναι επιβεβλημένη.

ΥΓ. Το ΦΕΚ με το Νέο Κανονισμό καθώς και σχετικά κείμενα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας www.elverias.gr.


Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ