Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή Γ. Κάκαρη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Βέροια 20 Δεκεμβρίου 2010

Κύριε Πρόεδρε,

Λόγοι ανωτέρας βίας επέβαλαν την απουσία μου από την συνεδρίαση του Δ.Σ θα παρακαλούσα όμως να αναγνώσετε την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με το 10ο Θέμα Ημερήσιας Διάταξης.

Όπου δεν σας κρύβω πως με αιφνιδίασε η εισαγωγή ως τακτικού, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, του θέματος σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπου στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο γιατί αυτό το θέμα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και μάλιστα όταν δεν έχουν οριστεί ακόμη τα υπόλοιπα μέλη του «νέου» Διοικητικό Συμβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας σε προηγούμενη συνεδρίαση του, αρνήθηκε να συμπράξει στην παράνομη και εν αγνοία του όρκιση του κ. Πετρίδη ως εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας, έτσι πίστευα πως με την ομόφωνη καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο της παράνομης και προσβλητικής αυτής πράξης, αλλά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε κάποιοι θα έπαιρναν ένα μάθημα και θα λειτουργούσαν με σεμνότητα και υπευθυνότητα.

Δυστυχώς διαψεύστηκα.

Μου είναι πολύ λυπηρό γιατί ο «νέος» κανονισμός αντί να κλείσει πληγές θεωρώ πως ανοίγει μεγαλύτερες.

Θεωρώ πως το να «βαφτίζουμε» το κρέας σε ψάρι», με το να αλλάζουμε τον τίτλο σε Ιερό προσκύνημα είναι επίσης προσβλητικό για το δημοτικό συμβούλιο και τη νοημοσύνη του καθενός μας. Και με το νέο κανονισμό αυτό επιχειρείται.

Και ενώ η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του αποφάνθηκε ότι, το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και όχι εκκλησιαστικό. Έτσι υπάγεται στην εποπτεία μόνο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου, θεωρώντας άκυρη και ανίσχυρη την κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου άρα και παράνομη τη μέχρι τώρα συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίου του Ιδρύματος. Έρχεται να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Εγώ δεν είδα αυτό το «νέο» ΦΕΚ να το υπογράφει ούτε η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για μένα υπάρχει σοβαρό ηθικό και νομικό πρόβλημα.

Όταν υπάρχουν καταγγελίες στην Υπουργό για «μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του «Κοινού των Ποντίων» και της παράνομης διαδικασίας για την εκλογή μελών του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Παναγία Σουμελά»».

Όταν υπάρχουν καταγγελίες για «κλειστό κλαμπ» και για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας, εάν θέλεις να τις διαψεύσεις δεν μειώνεις την συμμετοχή αυτών που σε καταγγέλλουν προσπαθώντας να τους υποβαθμίσεις.

Όταν απλοί πολίτες αλλά και σύσσωμος ο ποντιακός και πολιτικός κόσμος του Νομού, έχουν υπογράψει και στηρίξει σχετικό ψήφισμα (19.9.2008) με το οποίο διατρανώνουν το αίτημά τους για νομιμότητα και δημοκρατία, το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο δηλαδή, δεν μπορεί να παραμένει θεατής. Πρέπει η θέση του να είναι σαφής.

Καταλήγοντας κύριε πρόεδρε έχω να τονίσω ότι:
1) Ορκίστηκα να υπηρετώ το συμφέροντα των δημοτών αλλά και την νομιμότητα.
2) Το θέμα είναι άκρως πολιτικό, επιτέλους η πολιτεία πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.
3) Δεν μου αρέσει να με περνάνε για ηλίθιο ούτε να υποτιμάνε την νοημοσύνη μου. Με τα νέα δεδομένα θεωρώ πως συνεχίζεται η υποβάθμιση του συμβουλίου μας.

Προτείνω το θέμα να αποσυρθεί γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος κατεπείγοντος και να επανέρθει όταν επιτέλους τηρηθεί η νομιμότητα ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα όλων των πιστών πολιτών. Ευχαριστώ.

Γιώργος Κάκαρης
Δημοτικός σύμβουλος Βέροιας