Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, συμμετέχει δυναμικά σε κάθε δράση και προσπάθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη προς ταυτότητας και προς πολιτιστικής προς κληρονομιάς από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, αποτελώντας έτσι την «αιχμή του δόρατος» προς Π.Ο.Ε. στο κυρίαρχο πρόβλημα για την ενότητα του Ποντιακού χώρου, αυτό προς αλλαγής του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, με στόχο τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων στη διοίκηση και το έργο του Ιδρύματος, ώστε να καταστεί και πάλι η Παναγία Σουμελά φάρος θρησκευτικός και πολιτιστικός όλων των Ποντίων ανά τον Κόσμο.

Δώσαμε προς μάχες και καταφέραμε να συστρατεύσουμε στον αγώνα αυτό προς προς υγιείς δυνάμεις. Ήδη πετύχαμε τη δικαίωση των θέσεων προς από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προς Βουλής αλλά και από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Μόλις την 8 Νοεμβρίου 2010 (επομένη ημέρα της 1ης Κυριακής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χώρα) δημοσιεύτηκε ο Νέος Κανονισμός για τη διοίκηση του Ιερού Προσκυνήματος – όπως μετονομάστηκε- της παναγίας Σουμελά, που μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Βέροιας, ψήφισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ήδη με το νέο Κανονισμό καταργήθηκε η παράνομη κανονιστική διάταξη 47/1973 προς Ιεράς Συνόδου και έπαυσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο δεν κατάφερε καν να συγκροτηθεί νομίμως σε Σώμα μετά την ομόφωνη καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Αυτή τη στιγμή το υπάρχον Δ.Σ. λειτουργεί ως «υπηρεσιακό» μέχρι τον ορισμό ΔΕ από την Ιερά Σύνοδο, στα πλαίσια προς άκρως αντιδημοκρατικής διαδικασία, όπου ο ρόλος των ποντιακών Σωματείων ουσιαστικά εκμηδενίζεται, ενώ ο ήδη πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Τανιμανίδης θα κληθεί να ασκεί στο Ίδρυμα τα καθήκοντα του, στο όνομα και για λογαριασμό του Μητροπολίτη, ως νόμιμος αναπληρωτής του.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ήδη ο αγώνας μας απέδωσε καρπούς, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στη δικαίωσή του.

Οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συνεχίσουμε τη μάχη για την ακύρωση και του Νέου Κανονισμού και για την υπογραφή προς νέου δημοκρατικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ζητούμε από το νέο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. –στο οποίο επ’ ευκαιρία ευχόμαστε ευόδωση των στόχων του – να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες για την ακύρωση του ανωτέρω Κανονισμού, ήτοι να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια για την ακύρωση του μέχρι την 8 Ιανουαρίου 2011.

Αυτονόητη θεωρείται η δική μας αρωγή σε οτιδήποτε κληθούμε να πράξουμε προς όφελος του Ποντιακού χώρου.

Βέροια 25 Νοεμβρίου 2010

Με τιμή,

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ.
2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr