Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου «Μύθοι Ελλήνων της Ποντικής και Μικρασιατικής Γης» το Σάββατο στην Ελευθερούπολη


Με το πολύ ενδιαφέρον εισαγωγικό σημείωμα που παραθέτουμε παρακάτω μας ωθεί ο συγγραφέας του Μιχάλης Καϊκουνίδης να διαβάσουμε το βιβλίο του που μιλάει για τους Μύθους της Ποντικής και Μικρασιατικής Γης, της γης των δικών του προγόνων, αλλά και πολλών από εμάς. Ανοίγοντάς το εκπλησσόμαστε βρίσκοντας ακόμη και δικά μας προσωπικά στοιχεία από το παρελθόν μέσα του. Το πολύ αυτό ενδιαφέρον και συγκινητικό βιβλίο του εκδοτικού Οίκου Αδελφών Κυριακίδη θα μας παρουσιάσει η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη και ο έλκων την καταγωγή του από τα Κύργια της Δράμας, συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης στις 12 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο στο αμφιθέατρο Δημοκρατίας του Δήμου Ελευθερούπολης στις 7 το απόγευμα. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο, θα διαβάσει αποσπάσματα και θα προβάλει ταυτόχρονα και σχετικά βίντεο. Η εκδήλωση θα κλείσει με ποντιακούς και μικρασιάτικους χορούς από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Το Πράβι».

«Οι Έλληνες ουδέποτε ταύτισαν τη μυθολογία με τα παραμύθια. Τους ιστορικούς μύθους τους είδαν πάντοτε ως αφηγήσεις παλαιών συμβάντων με ιστορικό πυρήνα. Αυτό μας δίδαξαν ο Πλάτων, ο Θουκυδίδης, ο Πλούταρχος, ο Παλαίφατος. Ο Αριστοτέλης ορίζει τη μυθολογία ως «ιστορίαν ων προ της νυν γενέσεως Ελλήνων».

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι μύθοι επαληθεύονται από σύγχρονες διαπιστώσεις (ανασκαφές σε Τροία, Μυκήνες, Κνωσό, Τροιζήνα). Όπως είπε ο Αριστίων Αρέθας, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, «εις την ελληνικήν μυθολογίαν, υπάρχουν πράγματα, άτα πόρρρω απέχουν του μύθου και ιστορίαν αποτελούν». Σε χρόνους προκατακλυσμιαίους οι Αιγαίοι Πρωτοέλληνες Πελασγοί, είχαν εξερευνήσει, αποικήσει, εκπολιτίσει, μεγάλο τμήμα της υδρογείου. Εκπολιτιστές των λαών, θεμελιωτές των αρχαίων πολιτισμών, είναι οι Αιγαίοι – Πρωτοέλληνες- Πελασγοί. Ο άνθρωπος της Αιγηίδος, ανήσυχος και ερευνητικός λόγω χαρακτήρος, άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές, κυρίως προς νότο, ανατολικά και δυτικά. Βόρεια υπάρχουν οι παγετώνες, που δεν επιτρέπουν ακόμη την εξάπλωσή τους. Η επέκτασή τους πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο ρόλος τους υπήρξε ευεργετικός για την ανθρωπότητα. Τα Πρωτοελληνικά- Πελασγικά φύλλα κυριαρχούν κι αυτά διαπλάθουν γλώσσα, μυθολογία, θρησκεία, γραφή, λογοτεχνία. Επίσης αυτά πρωτοστατούν στις εκστρατείες και τους αποικισμούς. Τα χνάρια των πατρώων γηγενών προγόνων μας αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην ιερή Ποντική και Μικρασιατική γη. Στην ακτή του αγνώστου ανακαλύψαμε αρχαία ίχνη, παράξενα… τους θεϊκούς Πελασγούς.
Μυθολογία, ανθρωπολογία, γραπτά κείμενα, γλωσσολογικές ομοιότητες, πείθουν, ότι οι Πρωτοέλληνες Πελασγοί επί χιλιετίες π.Χ. προωθούντο συστηματικώς προς ανατολάς και πέραν της Μικράς Ασίας.

Οι Αργοναύτες δεν είναι οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την Ποντική και Μικρασιατική γη και η Αργώ δεν εξερεύνησε την περιοχή, η οποία ήταν ήδη γνωστή στους Πρωτοέλληνες Πελασγούς που ήταν ανέκαθεν εγκατεστημένοι στον Εύξεινο Πόντο και στη Μικρά Ασία. Ο λαός αυτός βρισκόταν σε συνεχή ανάμειξη, με μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις πληθυσμών στον Αιγαιακό χώρο. Βαθμιαίως κατέληξαν, να εγκατασταθούν ο καθένας στο χώρο του και με την πάροδο των χιλιετηρίδων διαμορφώθηκαν σε ξεχωριστούς λαούς. Ας αφεθούμε λοιπόν στη μαγευτική αναζήτηση και ας ανοίξουμε την κιβωτό των αναμνήσεων, που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων. Ας ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της πατρώας Πελασγικής γης, της μαρτυρικής γης, που τόσο αγάπησαν…

Πηγή: Ξυράφι