Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στην Παναγία Σουμελά ήταν αφιερωμένος ο χορός των Ποντίων της Φιλαδέλφιας

Το μήνυμα της χοροεσπερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στη Φιλαδέλφεια, στην αίθουσα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στο Απερ Ντάρμπι, ο τοπικός σύλλογος «Ακρίται» ήταν διπλό. Από τη μια να στηρίξουν έμπρακτα το Ιερό Ιδρυμα Ποντίων Αμερικής «Παναγία Σουμελά» και από την άλλη να μεταλαμπαδεύουν στη νέα γενιά τις παραδόσεις και τα ήθη.

Έτσι, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» τους όχι μόνο Πόντιοι που κατοικούν σε άλλες Πολιτείες, αλλά και ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας, μη ποντιακής όμως καταγωγής. Ενας πατέρας μάλιστα, ο κ. Κώστας Νάκος, πρέπει να κατέρριψε το ρεκόρ συμμετοχής (από την ίδια οικογένεια) με 4 παιδιά στο χορευτικό του συλλόγου «Ακρίται». Ένα αγόρι και τρία κορίτσια. Η εμφάνιση άλλωστε του χορευτικού, υπό την εποπτεία του Δημήτρη Γιαννακάρη, σκόρπισε τον ενθουσιασμό σε σημείο που ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, Απερ Ντάρμπι, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, σηκώθηκε να «ράνει» ο ίδιος με χρήματα τα μέλη του χορευτικού την ώρα που με υπερηφάνεια χόρευαν ποντιακούς χορούς!

Η βραδιά είχε χαρακτήρα γενικής κινητοποίησης για να στηριχθεί ηθικά και οικονομικά το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Αμερικής «Παναγία Σουμελά» που εδρεύει στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Γι’ αυτό άλλωστε αψήφησαν οι περισσότεροι την απόσταση και ξεκίνησαν από το Αλμπανι και άλλες μακρινές πόλεις για να παρευρεθούν και να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην πρωτοβουλία της κας Ιφιγένειας Παυλίδου-Οικονόμου, προέδρου του συλλόγου «Ακρίται», να οργανώσει τον χορό με στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες του Ιδρύματος, για την λειτουργία ιερού προσκυνήματος στο νέο κόσμο.