του Γιάννη Δελόγλου
Στην γενέτειρα του θεωρητικού Engels, στην πηγή της φαρμοκοβιομηχανίας Bayer, στο φημισμένο κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας μέσα σε μια γραφική κοιλάδα της Βεστφαλίας και στις δύο όχθες του ποταμού Wupper είναι η φημισμένη πόλη Wuppertal όπου ζουν 5.200 Έλληνες. Εκεί όπου μέσα σε μια διαδρομή 20 στάσεων και επάνω από το ποτάμι κινείται σε κρεμαστές ράγες το φημισμένο κρεμαστό τρενάκι που εξυπηρετεί χιλιάδες μετακινούμενων πολιτών από τις 340.000 των 141 εθνικοτήτων που κατοικούν στην πόλη εκεί, βρίσκεται και η πλατεία Θεσσαλονίκης!
Μια πλατεία στο κέντρο της πόλεως όπου γίνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων μεταναστών που από Wupper Velter Markt συνονομάστηκε και πλατεία Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την πανέμορφη Γερμανική μεγαλούπολη ο φιλέλληνας αρχιδήμαρχος κ. Peter Jung που συμμετέχει ανελλιπώς στα δρώμενα των Ελλήνων δεσμεύτηκε να κάνει ένα πολιτιστικό κέντρο για τους Έλληνες κατοίκους. Για να διανύσει κανείς την πόλη πρέπει να κάνει την διαδρομή των 17 χιλιομέτρων! Μια απόσταση δηλαδή όσο είναι το ένα πέμπτο του κράτους του Λουξεμβούργου που έχει 84 χιλιόμετρα.
Σε αυτό το θαυμάσιο βιομηχανικό κέντρο όπου ο Ελληνισμός μεγαλούργησε και δημιούργησε πάρα πολλά στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, επιχειρηματιών, επιστημόνων κ.λ.π. ίδρυσαν την ορθόδοξη ενορία της Ζωοδόχου Πηγής όπου προΐσταται ο αιδεσιμότατος εφημέριος Ελευθέριος Αργυρόπουλος, Ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βέβαια εκπολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους. Έτσι 44 πρωταγωνιστές ίδρυσαν τον σύλλογο Ποντίων "Ακρίτας" το Νοέμβριο του 1991 με ιδρυτικό συμβούλιο τους: Ιωάννη Γρηγοριάδη - Πρόεδρο, Σπύρο Φουντουκίδη - Αντιπρόεδρο, Γεώργιο Φουντουκίδη - Γραμματέα, Αναστάσιο Κλαζίδη - Ταμαία και μέλη τους Χρήστο Μαυρίδη, Δημήτριο Λαζαρίδη και Παναγιώτη Χατζημωϋσιάδη.
Αυτοί νηολόγησαν το πλοίο των Ποντίων μέχρι την αναγνώρισή του για να φτάσει στο λιμάνι των 20 χρόνων εκπληκτικής παρουσίας, μεγάλης προσφοράς και πλήθος δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα. Στο διάβα των χρόνων που πέρασαν όσοι ασχολήθηκαν με τον "Ακρίτα" είχαν αξίες και ιδανικά που δίδασκαν την ιστορία και την παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού σε Έλληνες και σε ξένους κυρίως στους χώρους εργασίας. Εκεί όπου η πολυπολισμικότητα συγκρούεται με τα κάθε είδους συμφέροντα. Εκεί ο Ποντιακός Ελληνισμός γίνεται πρέσβης των Αλύτρωτων Πατρίδων, εκεί ποτίζει και διδάσκει αλλά και διαδίδει την αρχοντιά και τον πλούτο της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Αυτοί οι Έλληνες κρατούν γερά τη σημασία τους και δίνουν το χρώμα της στο πολύχρωμο δένδρο της ελευθερίας. Και αυτό γιατί οι πρόγονοί τους θυσιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τον τόπο ππου τους γέννησε, από τον τόπο που χιλιετίες γαλούχησε τον πολιτισμό του. Σε αυτόν τον τόσο δραστήριο κοινωφελή πολιτιστικό σύλλογο διετέλεσαν πρόεδροι οι κ.κ. Δημήτριος Τριανταφυλλίδης, Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Γεώργιος Παρίδης και την τελευταία διετία η πρώτη γυναίκα πρόεδρος η κ. Σοφία Καβούκη.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων "Ζορμάς" που διατηρεί ο επιχειρηματίας, χορηγός και πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Δ. Τριανταφυλλίδης μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο ένα τάγμα αγγέλων του συλλόγου παρουσιάζει χορούς του Πόντου κάτω από τους ήχους της λύρας του Θανάση Αντωνιάδη. Μπροστά στον ακούραστο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και επί σειρά 35 ετών αοιδό του Ποντιακού τραγουδιού κ. Κωνσταντίνου Καραπαναγιωτίδη, στον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας, επιχειρηματία και χορηγού του συλλόγου κ. Γιώργου Παρίδη εκπροσώπων των αδελφών Ποντιακών συλλόγων Ντύσσελντορφ, Κολωνίας, Λύντεσιαιντ, Κρέφελντ, Φρέχεν και Ζίγκμπουργκ, χαρούμενα -με ένα πλατύ χαμόγελο- κάνουν την εμφάνισή τους τα ποντιόπουλα του μικρού χορευτικού που κατά χειροκροτούνται μέσα σε μια θύελλα ζητωκραυγών και επευφημίσεων.
Και η δεύτερη εμφάνιση του μεγάλου χορευτικού με την συνοδεία του ανερχόμενου καλλιτέχνη Κούλη Τριανταφυλλίδη έγινε εξίσου δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα. Είναι η νέα γενιά, η γενιά εκείνη που μπορεί να συγκρούεται σε δυο γλώσσες και πολιτισμούς δείχνει ότι ακρίτες γεννήθηκαν και ακρίτες θα παραμείνουν μέσα και έξω από τον σύλλογο τους "ΑΚΡΙΤΑ" που τους δίνει τα βήματα εκείνα που οδηγούν στα μονοπάτια του πολιτισμού και των αξιών. Μικροί και μεγάλοι κάτω από τη ζεστασιά των μελών του δ.σ. νιώθουν το πατρικό αγκάλιασμα του "ΑΚΡΙΤΑ".
Είναι ένα δημιούργημα σε σωστές, σε πολιτιστικές βάσεις που αντλεί δυνάμεις μέσα από το βάθος του, την αγνότητά του, την αγάπη του για την πατρίδα, για την Ορθοδοξία, για τις ρίζες του. Είναι ένα απέραντο χαμόγελο που αντικατοπτρίζεται από το ζεστό βλέμμα της δραστήριας προέδρου κ. Σοφίας Καβούκη και μιας μεγάλης αγκαλιάς των συνεργατών της που αποτελούν το δ.σ. αλλά και της φιλόξενης ομπρέλας του δήμου της πόλεως με πρώτο τον φιλέλληνα αρχιδήμαρχο κ. Peter Jung.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης που συνδράμει, στηρίζει και προωθεί τους συλλόγους της διασποράς τιμήθηκε ιδιαίτερα από την πρόεδρο του συλλόγου αναγνωρίζοντας την μέχρι τώρα παρουσία του στα δρώμενα του συλλόγου και της προσφοράς του στον ποντιακό χώρο. Ο βετεράνος του ποντιακού τραγουδιού και πρώην νομάρχης φανερά συγκινημένος τόνισε μεταξύ των άλλων:
"Παρά το γεγονός ότι εδώ πλέον ήταν ο τόπος διαμονής και εργασίας σας δεν σταματήσατε να διατηρείτε δεσμούς και με την μάνα Ελλάδα, αλλά διατηρείτε ο κάθε ένας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πατρίδας. Έτσι οι Πόντιοι -για τους οποίους είμαστε περήφανοι εμείς που ζούμε στην Ελλάδα- οι Πόντιοι ιδιαίτερα εδώ στην κεντρική Ευρώπη, εδώ στο Wuppertal είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην τοπική κοινωνία. 20 χρόνια πέρασαν μέσα σε μια αγκαλιά αγάπης. Κάποια σωματεία έχουν περισσότερα χρόνια, κάποια λιγότερα. Αυτό που σας έκανε να ιδρύσετε τον σύλλογο -αυτή η ανάγκη- ήταν η σημερινή εορταστική βραδιά.
Γνωριζόμαστε, γνωριστήκαμε εμείς και τα παιδιά μας ανταλλάσσουμε απόψεις, μαλώνουμε αν θέλετε γιατί και αυτό είναι μέσα στη ζωή, να έχουμε δηλαδή διαφορετικές απόψεις, αλλά μέσα από όλα αυτά, αυτό που βγαίνει είναι αυτό που βλέπετε απόψε, είναι τα παιδιά τα δικά σας, είναι αυτά που τόσα χρόνια έχετε δημιουργήσει εσείς. Δεν είναι κάτι πολύ λίγο. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε χορούς, συμμετοχή παντού. Κάνετε συνεχώς αισθητή την παρουσία σας.
Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που πέρασαν από τις διοικήσεις. Παιδί αποδήμων ήμουνα κι εγώ. Ξέρω την νοοτροπία σας. Ξέρω αυτό που πιστεύετε, αυτό που θέλετε να διατηρήσετε. Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ παρά τις πολλές υποχρεώσεις. Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και σας υπόσχομαι ότι σε μια εκδήλωση σας θα έλθουμε μαζί, μαζί θα τραγουδήσουμε για όλους εσάς που υπηρετείτε αξίες".
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΟΣΕΠΕ κ. Ηλίας Μαυρίδης τόνισε μεταξύ άλλων:
"Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του δ.σ. της ομοσπονδίας και σας εύχομαι επιτυχίες. 20 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αυτών που είχαν το όραμα της ίδρυσης του συλλόγου που συνεχώς μεταλαμπαδεύει την ιστορία και την παράδοσή μας".
Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Καβούκη κάνοντας μια αξιολόγηση της μεγάλης προσφοράς του συλλόγου τόνισε ότι ο "Ακρίτας" του Wuppertal συνδιοργάνωσε το ετήσιο φεστιβάλ με την ΟΣΕΠΕ τρεις φορές κατά τα έτη 1998, 2001 και 2008, το σεμινάριο ιστορίας, ενίσχυσε οικονομικά το ίδρυμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων και συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως αναξιοπαθούντες της τοπικής κοινωνίας.
Κάλεσε όλους τους Έλληνες στην αγκαλιά του συλλόγου και ευχαρίστησε όλους εκείνους που με κάθε τρόπο στήριξαν και στηρίζουν τον σύλλογο.
Ζήτησε την φροντίδα των γονέων και την στήριξη στον σύλλογο και αυτό διότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην παρουσία κυρίως των μικρών παιδιών στα χορευτικά τμήματα του συλλόγου. Κάτι ανάλογο είδαμε και στην εκκλησία της πόλεως όπου ο εφημέριος π. Ελευθέριος Αργυρόπουλος καταβάλλοντας προσπάθεια για συγκρότηση κατηχητικών κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας από δύο κατηχήτριες.
Έτσι θα έχουν ιδιαίτερη φροντίδα και απασχόληση τα παιδιά την ώρα της λειτουργίας. Είναι μια θαυμάσια προσπάθεια που θα βρει ανταπόκριση στο κάλεσμα τόσο του συλλόγου όσο και του σεμνού ιερέα της πόλεως. Είναι δυο παράλληλοι δρόμοι που οδηγούν στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών ύστερα βέβαια από το κυρίως σχολείο που το παρακολουθούν υποχρεωτικά.
Είναι και ένα δείγμα αξιέπαινης προσπάθειας από Ελληνολάτρες παράγοντες που οδηγούν στους Ελληνορθόδοξους δρόμους τους νέους σε μια εποχή που απειλούνται θεσμοί και αξίες από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που έχει ως στόχο την ισοπέδωση των πάντων. Αλλά και η παρουσία του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Ηλία Μαυρίδη είναι δείγμα άψογης συνεργασίας με τα μέλη, συλλόγους της στην κεντρική Ευρώπη. Είναι μια άψογη συνεργασία πρωτοβάθμιου με δευτεροβάθμιο όργανο με κοινούς στόχους. Τώρα που ο μεν σύλλογος του Βούπερταλ γιορτάζει τα 20 χρόνια η δε ομοσπονδία τα 30 οι ευχές όλων είναι να γιορτάσουν περισσότερες επετείους.