Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Λ.Β


του Βασίλη Ασβεστά

Το 2010 συνεχίστηκαν τα σεμινάρια χορού από χοροδιδασκάλους και λαογράφους εξειδικευμένους σε χορούς συγκεκριμένων περιοχών του Πόντου αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Την φετινή χρονιά οι χορευτές της Ε.Λ.Β. είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν το Σέρα χορόν από τον Μιχάλη Καραβελά (έγινε αναφορά σε προηγούμενο φύλο), χορούς της Ματσούκας από τον Γιώργο Κασαμπαλίδη ενώ τον κύκλο των σεμιναρίων για το 2010 έκλεισε ο Σάββας Τσεντεμείδης με χορούς της Νικόπολης (Γαράσαρης).

Οι παραπάνω ομιλητές είναι μέλη της επιτροπής χορού της Π.Ο.Ε. και γνωστοί στον ποντιακό χώρο για τη δουλειά τους πάνω στην Ποντιακή λαογραφία.

Στις 25/04/2010 ο Γ. Κασαμπαλίδης δίδαξε χορούς ορισμένων χωριών της Ματσούκας από όπου είναι και η καταγωγή του, ενώ τόνισε τις διαφορές που προκύπτουν σε χορούς από το ένα χωριό στο άλλο, γεγονός πολύ σημαντικό αν και στις μέρες μας έχουν χαθεί οι τοπικές ιδιαιτερότητες των χορών.

Στη λύρα συνοδεύονταν από τον ταλαντούχο λυράρη Αντωνιάδη Κυριάκο ο οποίος έπαιξε τις συγκεκριμένες μελωδίες της Ματσούκας.


Στις 28/11/2010 ο Σάββας Τσεντεμείδης έκανε μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση των ιδιαίτερων χορών της Νικόπολης (Γαράσαρης) του Πόντου παρουσιάζοντας χορευτές α΄ και β΄ γενιάς με καταγωγή από την Νικόπολη να χορεύουν όπως και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Οι χορευτές της λέσχης είχαν την ευκαιρία να δουν και να χορέψουν με τον αυθεντικό τρόπο εκτέλεσης των γαρασαρίτικων χορών καθώς και την τύχη να ακούσουν τον λυράρη Γρηγόρη Καβαζίδη από το χωριό Κειλικα της Νικόπολης β΄ γενιάς με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και το διαφορετικό χόρδισμα στη λούρα όπως το συνήθιζαν οι Νικοπολίτες.


Το συμπέρασμα αυτών των σεμιναρίων είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την καταγραφή και την μελέτη κάποιων χορών θα πρέπει να καλούνται από τους συλλόγους διότι οι αλλαγές που υπέστησαν οι χοροί μας τα τελευταία 90 χρόνια είναι πολλές και είναι πολύ σημαντικό οι χορευτές των συλλόγων να ενημερώνονται σωστά για το αντικείμενο του χορού οι οποίοι είναι και οι πρεσβευτές της παράδοσης μας.