Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Μύθοι Ελλήνων της Ποντικής και Μικρασιατικής γης


Υπό την αιγίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερουπόλεως και με συντονίστρια τη διευθύντρια κ Αγγελική Σέκουλα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Μύθοι Ελλήνων της Ποντικής και Μικρασιατικής Γης» του συγγραφέα Μιχαήλ Χ. Καϊκουνίδη. Η παρουσίαση έγινε στο Αμφιθέατρο Δημοκρατίας του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη το Σάββατο στις 12 Μαρτίου. Η κ. Αγγελική Σέκουλα με το αμείωτο ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της παρουσίασης και με την προσωπική της βαρύτητα, ενέπνευσε τους συμπολίτες της που έδωσαν δυναμικά το παρών στην εκδήλωση. Το συγγραφέα προλόγησε από τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη η κ. Αικατερίνη Ζαμπίτη. Με τη λύρα να συνοδεύει τα λόγια του και στο συγκινητικό άκουσμα “την πατρίδα ΄μ έχασα” ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο, διάβασε αποσπάσματα και προβλήθηκαν σχετικά βίντεο από την Παναγία Σουμελά του Πόντου και τα Σούρμενα. Την εκδήλωση έκλεισε ο Μουσικοχορευτικός σύλλογος «Το Πράβι» με Ποντιακούς και Μικρασιάτικους χορούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παγγαίου Ξουλόγης Βασίλης o οποίος συγκινημένος από το θέμα του συγγράμματος και την προβολή των σχετικών βίντεο, είπε στον χαιρετισμό του ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να ταξιδέψει στην ιερή Ποντική γη, ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Ματσάγγος Σταμάτης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αναστασιάδης Γεώργιος, ο Αιδεσιμότατος εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως και ο διοικητής του 193 MLRS κ. Αντώνιος Πλατιάς. Επίσης από την πόλη της Καβάλας παρευρέθη και η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ξυράφι" κ. Γεωργία Φωτιάδου.

Από τη γενέτειρα του συγγραφέα τα Κύργια Δράμας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κυργίων Γεωργόπουλος Γεώργιος, ο εκπαιδευτικός και εκδότης της τοπικής εφημερίδας “Νέα των Κυργίων” Σαρίδης Ευστράτιος που στο χαιρετισμό του δήλωσε την περηφάνια του και την ικανοποίηση του για το έργο του συγχωριανού του και ο γενικός γραμματέας των αγοραίων ταξί νομού Δράμας Σεϊτανίδης Γιάννης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια το μαγευτικό ταξίδι στην μαρτυρική πατρώα γη και δάκρυσαν στα άγια χώματα του Ελληνισμού, όπως εξέφραζαν κατά την αποχώρηση τους.

Ο συγγραφέας στην εισαγωγική του ομιλία στο κατάμεστο αμφιθέατρο ανέφερε τα εξής:

Μύθοι Ελλήνων, το τρίτο μέρος της τριλογίας, η οποία πήρε σάρκα και οστά με την έκδοση το 2008 από τις εκδόσεις Αμισός της ποιητικής μου συλλογής «Σαμψούντας Αναστεναγμοί». Ακολούθησε το 2009 το σύγγραμμα μου « Σαμψούντα πόλη της φωτιάς» από τον εκδοτικό οίκο των αδελφών Κυριακίδη και το 2010, πάλι από τον εκδοτικό οίκο των αδελφών Κυριακίδη το «Μύθοι Ελλήνων της Ποντικής και Μικρασιατικής Γης». Μετά από 15 συγκλονιστικά έτη μελέτης, έρευνας και καταγραφής της αρχαίας μας μυθολογίας, δηλαδή της αληθινής μας προϊστορίας, σας παραδίδω ως κατάθεση ψυχής το παρόν σύγγραμμα.

Είναι επίσης με ευγνωμοσύνη αφιερωμένο στον Παρευξείνιο και Μικρασιατικό Ελληνισμό, του οποίου είμαι παιδί και που για χιλιάδες χρόνια προσέφερε τα μέγιστα στις αρχέγονες Πελασγικές κοιτίδες. Στους πατρώους Πρωτοέλληνες Πελασγούς, όπου κατά το μέγα Όμηρο στο αίμα τους τρέχει το Ιχώρ, η θεία ουσία των αρχαίων Θεών…

Αυτή η καταγραφή σαφώς και έχει στόχο, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο αρχαίος Έλληνας σοφός Διόδωρος, «Η ιστορία είναι φρουρός της αρετής των επιφανών, μάρτυς της μοχθηρίας των φαύλων και ευεργέτης του ανθρωπίνου γένους».

Η έννοια της λέξης «Μύθος» στον αρχαίο ελληνικό κόσμο δεν έχει την έννοια του παραμυθιού που ξέρουμε σήμερα. Αντίστοιχη λέξη με τη σημερινή έννοια ήταν η λέξη παράμυθος.

Ο αρχαίος Ελληνικός μύθος είναι μια συμβολική περιγραφή, ένας μυστικός κώδικας μετάδοσης επιστημονικών πληροφοριών για το σύμπαν, τους νόμους του, τον άνθρωπο και τις ενέργειες του. Τους χρησιμοποίησαν θεοσεβείς ποιητές, οι άριστοι των φιλοσόφων, όσοι εδραίωσαν μυστήρια και οι ίδιοι οι Θεοί στους χρησμούς. Ο Μύθος είναι γέννημα της κοινωνίας των αρχαίων Ελλήνων, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Λουκιανός στο έργο του περί αστρολογίας «Οι Έλληνες, ούτε από τους Αιθίοπες, ούτε από τους Αιγυπτίους ήκουσαν τίποτα δια την αστρολογίαν, μα πρώτος ο Ορφέας ο του Οιάγρου και της Καλλιόπης Υιός τους την εδίδαξε, όχι βέβαια φανερά ολοφάνερα, μήτε και διαφώτισε πολύ την ανακάλυψιν του, μα συγκάλυψε τη διδασκαλία του με τελετές και μυστήρια δια να υποβοηθήσει τους στόχους του». Γι αυτό και ο «Άναξ, δηλ. ο βασιλεύς εις τον οποίον ανήκει το εν Δελφοίς Μαντείον, ούτε αποκαλύπτει τα πράγματα, ούτε τα αποκρύπτει, αλλά μόνον δίδει σημεία περί αυτών».

Ο Μύθος προϋποθέτει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και ελέγχεται από τη λογική. Επομένως η αλήθεια του Μύθου θεωρείται άμεση. Οι μυθολογικές αντιλήψεις πηγάζουν από την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου με επικουρικό βοήθημα τη φαντασία.

Στις σελίδες αυτού του πονήματος θα ανακαλύψετε τα είδη του Μύθου, τον Έλληνα άνθρωπο, τον πρώτο εφευρέτη των πάντων, την ισχυρή και ακατάλυτη συνοχή και ενότητα του ανθρωπίνου πνεύματος μέσα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Θα γνωρίσετε επίσης την θεόπνευστη πολιτεία, «το Ελλήνων Ζείν» που γέννησε το Μύθο.

Επίσης την πρόοδο σε κάθε τομέα των σεβαστών προγόνων μας και τις ανεξήγητες επιστημονικές γνώσεις που κατείχαν.

Θα μάθετε πως είδαν Έλληνες και μη, αρχαίοι και σύγχρονοι τον Έλλην άνθρωπο και το Ελλήνων ζείν, διότι την καθοριστική αξία της Ελληνικής συνιστώσας στην πορεία της ανθρωπότητας την αναγνωρίζουν όλοι οι αξιόλογοι διανοητές, αρχαίοι και σύγχρονοι.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η Γαλλίδα ακαδημαϊκός Ζακλίν ντέ Ρομιγή, «Όποιος σκέπτεται, σκέπτεται Ελληνικά, ακόμη και αν δεν το υποπτεύεται».

Σε χρόνους προκατακλυσμιαίους οι Αιγαίοι-Πρωτοέλληνες-Πελασγοί, είχαν εξερευνήσει αποικήσει, εκπολιτίσει μεγάλο τμήμα της υδρογείου. Η επέκταση τους πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο ρόλος τους υπήρξε ευεργετικός για την ανθρωπότητα. Οι Έλληνες, κατά τους αρχαίους συγγραφείς μας, τους μύθους και τις παραδόσεις, κάνουν συχνά λόγο για αποικισμούς που πραγματοποίησαν οι πρόγονοι τους με επικεφαλής τους ήρωες αρχηγούς τους σε όλη την οικουμένη.

Στάθηκα με ιδιαιτερότητα και ευαισθησία λόγω καταγωγής στην ιστορία του Μικρασιατικού και του παρά του Ευξείνου Πόντου Ελληνισμού, με σκοπό να αναδείξω τους αρχέγονους μύθους, με ταυτόχρονη ανάδειξη των περιοχών, των φυλών και των πόλεων από τα μυθολογικά έως και τα πρώτα ιστορικά χρόνια. 38 περιοχές, 155 φυλές και γύρω στις 480 πόλεις θα σας μυήσουν στα ανεξάντλητα μυστικά του αρχέγονου μύθου.

Το αρχείον γης μιλάει και μιλάει Ελληνικά. Εκπολιτιστές των λαών, θεμελιωτές των αρχαίων πολιτισμών είναι οι Αιγαίοι-Πρωτοέλληνες-Πελασγοί. Τα χνάρια των πατρώων γηγενών προγόνων μας αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην ιερή Ποντική Και Μικρασιατική Γη. Στην ακτή του αγνώστου ανακαλύψαμε αρχαία ίχνη, παράξενα, τους θεϊκούς Πελασγούς…

Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίσατε τη σπουδαιότητα και τη σημασία του παρόντος συγγράμματος.

Να τονίσω ότι είναι το πρώτο χρηστικό βιβλίο το οποίο έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα με συγκεντρωμένα όλα αυτά τα στοιχεία. Υπήρχαν μέχρι τώρα μόνο σε τεράστιες εγκυκλοπαίδειες, σε μεγάλα μυθολογικά λεξικά όπου καταστούσαν την ανάγνωση τους σχεδόν αδύνατη. Επίσης σε μια εποχή όπου ο Ελληνισμός λοιδορείται, καταδυναστεύεται, γελοιοποιείται, αντιμετωπίζεται ειρωνικά και με απαξίωση από την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινή γνώμη, μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης των λαών, μέσα σε ένα χωνευτήρι που μας θέλει ανθρωποπολτό με σκοπό να μας μετατρέψει σε μιά ισοπεδωμένη, αδιαφοροποίητη ομοιόμορφη μάζα, έρχεται να ενδυναμώσει την ψυχή του Έλληνα και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια προσδίδοντας του τη θέση που του αξίζει…

Υ.Γ. Η ιστορία μας, μια ιστορία αγώνων και θυσιών, μας απαγορεύει τη λήθη και μας υπαγορεύει αξιοπρέπεια και περηφάνεια…

Πηγή: Ξυράφι