Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γαλλία: Η Γερουσία έθαψε το νομοσχέδιο για τη ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τραπεζούντα 1915
Αρμένιοι εκδιώχνονται από τα σπίτια τους

ΠΑΡΙΣΙ - Η Γερουσία έθαψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο που έφεραν προς ψήφιση οι Γερουσιαστές του ΣΚ (PS) για την ποινικοποίηση την άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του κειμένου.

Οι Γερουσιαστές ψήφισαν με 196 ψήφους έναντι 74 τη πρόταση μομφής του κειμένου θεωρώντας το «απαράδεκτό», το οποίο ισοδυναμεί με την απόρριψή του.

Το νομοσχέδιο πρότεινε να τιμωρήσει με ένα χρόνο φυλακής και πρόστιμο 45.000 € την άρνηση της ύπαρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Προτάθηκε από τον Serge Lagauche (PS, Val de Marne) και τριάντα συναδέλφοί του σε μια συνεδρία κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του σοσιαλιστικού κόμματος, με επείγουσα αίτηση της πρώτης γραμματέας του κόμματος Martine Aubry.

Επανέλαβε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο από σοσιαλιστές βουλευτές που είχε ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση το 2006.

Αυτό το κείμενο χώρισε όλες τις πολιτικές ομάδες, ακόμη και τους σοσιαλιστές.

Το απαράδεκτο υπερασπίστηκε από τον πρόεδρο (UMP) της Επιτροπής των νόμων Jean-Jacques Hyest που έκρινε βλαβερή «την ποινική δικαστική παρέμβαση στην ιστορία» και των κινδύνων της αντισυνταγματικότητας.

Η γαλλική Γερουσία

«Η προτεινόμενη νομοθεσία είναι δρακόντεια, ανακριτική και σκοταδιστική», πρόσθεσε ο πρόεδρος (UMP) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Josselin de Rohan.

«Το επιλεγμένο μονοπάτι οδηγεί σε χειρότερη κατάσταση από ένα αδιέξοδο, στη καταστροφή των όσων έχουν αποκτηθεί κατά των αρνητών», συνέχισε ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Robert Badinter (PS) φοβούμενος ότι μπορεί να πρκύψει θέμα προτεραιότητας της συνταγματικότητας (QPC) σχετικά με το νομοσχέδιο που θα μπορέσει να οδηγήσει στην αμφισβητήση του νόμου που αναγνωρίζει τη γενοκτονία.

«Είναι ο ίδιος τύπος συλλογισμού που ιστορικά οδήγησε τους Αρμένιους να υπήρξαν τα θύματα της πρώτης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα με την εκκωφαντική σιωπή των εθνών», ανταπάντησε ο Gerard Collomb (PS).

«Αυτό το σοβαρό και οδυνηρό θέμα άξιζε καλύτερη μεταχείρηση από μια μικροκομματική κομπίνα», δήλωσε ο Bruno Gilles (UMP, Bouches-du-Rhône) ο οποίος υποστήριζε το κείμενο.

Η συζήτηση έγινε με τη παρουσία, στις στοές, του τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ, Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ελβετία και του συγγραφέα Bernard-Henri Levy, ενώ 600 μέλη της αρμενικής κοινότητας (σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας) διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο του Λουξεμβούργου (Γερουσία).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Michel Mercier, δεν έλαβε θέση επικαλούμενος «την σοφία της Γερουσίας».

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στις αρμενικές ενώσεις το 2007, λίγο πριν την εκλογή του να στηρίξει την επικύρωση της παρούσας πρότασης από την Γερουσία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που διαπράχθηκε μεταξύ του 1915 και 1916 στην Τουρκία, έκανε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή: Infognomon Politics