Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, ΠΟΝΤΟΣ - Ποντιακός ελληνισμός


ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ
ΠΟΝΤΟΣ-Ποντιακός ελληνισμός


Με τον όρο «Πόντος» προσδιορίζεται η γεωγραφική περιοχή της βορειοανατολικής Μικράς Ασίας, που εκτείνεται προς βορρά έως το παράλιο τμήμα της μικρασιατικής χερσονήσου, προς νότο μέχρι την Καππαδοκία, ανατολικά μέχρι την Κολχίδα και δυτικά έως την Παφλαγονία. Αρκετοί από τους μύθους των Αρχαίων Ελλήνων συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή του Πόντου, όπως ο Προμηθέας που υφίστατο φρικτό μαρτύριο στις κορυφές του Καυκάσου και ο Ηρακλής που έκλεψε την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων που ζούσαν στην ίδια περιοχή. Την εποχή του ελληνικού αποικισμού οι Έλληνες ποντοπόροι ακολούθησαν την πιο δύσκολη θαλάσσια πορεία και έφτασαν στην περιοχή του Πόντου κάνοντας κατοικήσιμο τον δυσπρόσιτο αυτό τόπο. Έτσι, δημιουργήθηκε στον Εύξεινο Πόντο ένα δυναμικό δίκτυο ελληνικών πόλεων οι οποίες διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό στους αυτόχθονες πληθυσμούς που ήδη ζούσαν εκεί.

Ύστερα από 27 αιώνες ζωής σ' εκείνη την περιοχή, οι Πόντιοι εκριζώθηκαν από τη γη τους, αφήνοντας πίσω πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων, και κατέληξαν στις ακτές της Ελλάδας. Κι όταν έφτασαν στην Ελλάδα, περίπου ενάμισι εκατομμύριο Πόντιοι μπόλιασαν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες τον ελληνικό κόσμο με την προοδευτικότητα και την εργατικότητά τους, καθώς και με την έφεσή τους στις επιστήμες και τον πολιτισμό. Οι προσπάθειές τους και όσα κατάφεραν αξίζουν πραγματικά το χαρακτηρισμό «έπος». Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από την Βουλή των Ελλήνων και η 19η Μαίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης αυτού του γεγονότος.

Το ιστορικό αυτό λεύκωμα είναι αφιερωμένο σε όλους τους Πόντιους που παρά τις αντιξοότητες κατάφεραν να μεγαλουργήσουν και συνεχίζουν να μεγαλουργούν, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ασύγκριτο πλούτο της παράδοσής τους.