Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

2ος Λαϊκός δρόμος Θυσίας και Μνήμης


Τρέχω στο Παρόν – Τιμώ το παρελθόν


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 ο 2ος Λαϊκός Δρόμος "Θυσίας και Μνήμης" του Δήμου Θέρμης που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από: το Αθλητικό Κέντρο Θέρμης, το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Θέρμης και το Αθλητικό Φυτώριο Στίβου "ΑΔΩΝΙΣ" Θέρμης σε συνεργασία με την ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Αφετηρία και τερματισμός ήταν η πλατεία Παραμάνα (κεντρική πλατεία της Θέρμης), ενώ η διαδρομή, συνολικού μήκους 5.000 μ. διερχόταν από τους βασικούς δρόμους που περικλείουν τον οικισμό της Θέρμης.

Πρόκειται για φόρο τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν από το τουρκικό καθεστώς το διάστημα 1916-1923 στις "λευκές πορείες" θανάτου. Στόχος είναι η ενίσχυση του αγώνα για την αναγνώριση από την Τουρκία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι ένα μήνυμα ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ. Είναι ένα μέσο προαγωγής αξιών που ο αθλητισμός, με την κλασσική σημασία του όρου, μπορεί να προσφέρει. Αξίες τόσο παρεξηγημένες, ταλαιπωρημένες και ίσως ξεχασμένες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συνεργατικότητα, ο σεβασμός στον πολιτισμό και στη διαφορετικότητα.

Εμείς, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούμε με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό να λειτουργούμε σε αυτά τα πλαίσια. Αντλούμε τη δύναμή μας από την αστείρευτη δεξαμενή του κόσμου της παράδοσης, ο οποίος ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης ενδιαφέρεται, συμμετέχει και μας συμπαραστέκεται.

Ο στόχος μας ήταν να ξεπεράσουμε τις τριακόσιες (300) συμμετοχές που είχαμε στον 1ο Λαϊκό Δρόμο και αυτό το καταφέραμε καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 450. Ήταν σημαντική η προσφορά των εθελοντών και των ομάδων Πολιτικής Προστασίας Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών και των Ελλήνων Διασωστών.

Στο 2ο Λαϊκό Δρόμο Θυσίας και Μνήμης συμμετείχαν όλοι και όλες ανεξαρτήτου ηλικίας, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι ξέρουμε να τιμούμε το παρελθόν, τρέχοντας στο παρόν.