Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μνήμες ξεριζωμού του Ελληνισμού


Μνήμες της εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου, από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, αναβίωσαν χθες (17-05-2011), στην εκδήλωση αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Με το αίτημα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Ο.Η.Ε. πρέπει να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Σύλλογος Ποντίων ν. Λάρισας, παρουσίασε την ωμή πραγματικότητα των γεγονότων, χαρακτηρίζοντας τη 19η Μαΐου ως ημέρα μέρα πένθους για τον Ελληνισμό.

Στην εκδήλως το θέμα ανέπτυξαν ο δημοσιογράφος κ. Γαβριήλ Αβραμίδης καθώς και η γραμματέας του Συλλόγου, Ποντίων κ. Παναγιώτα Χριστοφορίδου, η οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων «Ο Ελληνισμός του Πόντου χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. αιώνα με την ίδρυση της Σινώπης και εν συνεχεία άλλων πόλεων κατά μήκος των βορείων παραλίων της Μ. Ασίας. Από το 1461 και την εμφάνιση των Οθωμανών, οι Έλληνες του Πόντου γνωρίζουν κατά καιρούς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για τον βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό τους, ενώ η κορύφωση του δράματος συμπίπτει με την κεμαλική περίοδο (1919-1922).

Στον Πόντο, εξοντώθηκαν 353.000 άτομα, ψυχές, που θα ήταν περισσότερες σε αριθμό χωρίς την παρουσία του ποντιακού αντάρτικου. Ύστερα από 27 αιώνες ζωής, ένας ολόκληρος λαός με ιστορία, κουλτούρα, παραδόσεις και έθιμα, εκπαίδευση, οικονομία και εμπόριο, εκριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και κατέληξε κυρίως στις ακτές της Ελλάδας.

Η 19η Μαΐου είναι, για όλους τους Έλληνες, ημέρα πένθους για τις 353.000 αθώες ψυχές, μνήμης και διεκδίκησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Ο.Η.Ε. πρέπει να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Έχουμε χρέος να μην αποσιωπούμε την τραγωδία που συντελέστηκε και μάλιστα σε καιρό ειρήνης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, ερμήνευσε τραγούδια του Πόντου ενώ το αφιέρωμα έκλεισε και με τον χορό «Σέρα» από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών.

Πηγή: Ελευθερία