Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Εκδήλωση μνήμης με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου τελέστικε το πρωί της Κυριακής (22-05-2011), επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.

Στο Ηρώο της πόλης στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, τον Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, τον Διοικητή της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, από εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού και εκπροσώπων τοπικών φορέων και Ποντιακών συλλόγων της πόλης.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός θλιβερού ιστορικού γεγονότος το οποίο αναδεικνύει την θυσία των Ποντίων Ελλήνων της μαύρης Θάλασσας που πλήρωσαν την διαφορετικότητα τους από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο Τουρκικό κράτος «πατώντας» στα πτώματα εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών Ελλήνων και Αρμενίων.

Εκδήλωση και ομιλίες στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας

Στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Ποντίων Καβάλας με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεχωριστή παρουσία στη εκδήλωση αυτή του Τούρκου Ραγκιπ Ζαράκολου ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση. Ο Ραγκιπ Ζαράκολου βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό στην Τουρκία εξαιτίας των απόψεων του για την Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ είναι ένας από αυτούς που έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό κράτος. Ο ίδιος αποτελεί ένα από τους κύριους εκφραστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην γειτονική χώρα και αποτελεί παράλληλα μία από τις λίγες φωνές που προσπαθούν να αναδείξουν την εγκληματική συμπεριφορά του Τουρκικού κράτους σε βάρος τόσο των Ελλήνων όσο και άλλων λαών.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν άγνωστες πτυχές των ιστορικών γεγονότων της περιόδου εκείνης από τον Λέκτορα του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών Φάνη Μαλκίδη. Παράλληλα ο Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονιας των Ελλήνων του Πόντου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, δεν έχουμε πρόθεση να ενσπείρουμε μίσος ή να αναμοχλεύσουμε τα πάθη».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ενώ νωρίτερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των τριακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έχασαν την ζωή τους κατά τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, θύματα όλοι τους της Τουρκικής θηριωδίας.

«Με τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, δεν έχουμε πρόθεση να ενσπείρουμε μίσος ή να αναμοχλεύσουμε τα πάθη, αλλά πιστεύουμε πως η ιστορική γνώση είναι η καλύτερη ασπίδα για το μέλλον και το ασφαλέστερο θεμέλιο για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των λαών και των κρατών. Το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της Γενοκτονίας είναι σα να σκοτώνεις για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνεις τον πόνο των επιζώντων», σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Λέσχης Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης και συμπλήρωσε πως το γεγονός της Γενοκτονίας την οποία υπέστη ο Ελληνικός πληθυσμός του Πόντου, έχει γίνει γνωστό πολύ περισσότερο στις χώρες του εξωτερικού από ό,τι στην ίδια την Ελλάδα.

Πηγή: Ξυράφι