Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ


Συγκινητική εκδήλωση στην Αετοράχη

Εκδόθηκε το ειδικό λεύκωμα του Συλλόγου

Την Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αετοράχη εκδήλωση με θέμα το οδοιπορικό του Συλλόγου στον Πόντο τον Ιούλιο του 2010.


Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πρώτους Πόντιους πρόσφυγες του χωριού στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων. Ακολούθησε η κυρίως εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού όπου και λειτουργούσε έκθεση φωτογραφιών από το ταξίδι. Μέσω της προβολής του ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό, οι παρευρισκόμενοι ακολούθησαν τα βήματα των εκδρομέων και ταξίδεψαν νοερά στα χώματα του σημερινού Πόντου, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν τα χωριά Ασαρτζούχ, Μερή και Μουρασούλ, τόπους καταγωγής των κατοίκων της Αετοράχης και της Γαλανόβρυσης.


Στην προβολή του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλονταν οι μαρτυρίες ταξιδιωτών, οι οποίοι μεταφέροντας τις εμπειρίες συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, ενώ παρουσιάστηκαν διάφορα αγροτικά αντικείμενα που έφεραν οι εκδρομείς από τον Πόντο. Επίσης, σημαντική ήταν η παρέμβαση του λαογράφου, ερευνητή και συγγραφέα Γεωργίου Χατζηελευθερίου, που αναφέρθηκε στις ρίζες των κατοίκων του Απές και τις ανθρωπιστικές αξίες τους. Το σκηνικό συμπλήρωσε αρμονικά η μελωδία της λύρας από τον Κώστα Τυρεκίδη.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του Τραπεζούντιου ποντιόφωνου Ομέρ Σεζγκίν, τον οποίο συνάντησαν οι εκδρομείς στον Πόντο, που αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης των δεσμών μεταξύ των ποντιόφωνων των δύο λαών. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.


Ελπίζοντας να συμβάλλει στην ιστορική καταγραφή της ρίζας των Ελλήνων του Πόντου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου λευκώματος που περιλαμβάνει περιγραφές, ιστορικά στοιχεία, χάρτες των περιοχών, χωριών και μνημείων που επισκέφτηκαν οι εκδρομείς, πλήθος φωτογραφιών καθώς και όλο το οπτικοακουστικό υλικό σε DVD.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε η Χαρά Γ. Σερεμετίδου, παρακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και πολλοί φίλοι και μέλη του συλλόγου από όλη την Ελλάδα.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής νομού Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πεδής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κ. Χαρίλαος Τσουβελακίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Προξενείου Ελασσόνας και Δημοτικός Σύμβουλος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας, η Γενική Γραμματέας του Δίκτυου «Περραιβία» κα. Ελισσάβετ Μπουζούκη και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων της επαρχίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης ευχαριστεί θερμά τους χωριανούς για την προσφορά τους: την Έφη Β. Κατσίδου και Στάθη Β. Κατσίδη για τα ψωμάκια του μνημόσυνου και τα ψωμιά της εκδήλωσης, τη Δέσποινα Αβδελιώτη για τις λειτουργιές, την Ιωάννα Πεχλιβανίδου, Δέσποινα Λαζαρίδου και Αναστασία Κατσίδου για τα βουτήγματα του καφέ.

Τέλος, όλες τις γυναίκες του χωριού για τα εδέσματα που ετοίμασαν και προσέφεραν.


Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης
Αετοράχη Ελασσόνας, Λάρισα
Τ.Κ. 40200
Τηλ. 2493087386
Fax 2310931144
www.aetorachi.gr
contact@aetorachi.gr