της Νατάσας Πολυγένη
Μια ακόμα επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια μέρα θύμησης, θρήνου, ευλάβειας και περισυλλογής, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, που μαρτύρησαν- θύματα της γενοκτονίας, αλλά και για να προβληθεί ακόμα περισσότερο και να ενισχυθεί το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε και φέτος η Λάρισα με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Αβέρωφ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, όπου αμέσως μετά τη δοξολογία, η δικηγόρος και εκπαιδευτικός κ. Αικατερίνη Τσολακίδου, σε ομιλία της αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξόντωση 353.000 ψυχών από τους Οθωμανούς. Η κ. Τσολακίδου αναφέρθηκε στους διωγμούς και τις σφαγές που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός με αποκορύφωμα τον ξεριζωμό του.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Ισαάκ Σταμπουλίδης σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αναγνώριση της γενοκτονίας θα αποτελέσει τη δικαίωση των αδικοχαμένων Ποντίων, μία αναγνώριση η οποία όσο δεν συντελείται, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας.
Επιπλέον ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε, ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στα βιβλία της ιστορίας το τραγικό γεγονός της εξόντωσης χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου αλλά και η Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους το έγκλημά της.
«Στον Πόντο, εξοντώθηκαν 353.000 άτομα, ψυχές, ένας ολόκληρος λαός με ιστορία, κουλτούρα, παραδόσεις και έθιμα, εκπαίδευση, οικονομία και εμπόριο, εκριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, και τάφους προγόνων. Μέχρι στιγμής δέκα πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών την έχουν αναγνωρίσει, όπως και το ελληνικό, το κυπριακό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, το σουηδικό Κοινοβούλιο και συνεχίζουμε τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση.
Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα της γενοκτονίας στα υπό διευθέτηση θέματα με την Τουρκία, γιατί η μη αναγνώρισή της είναι η τελευταία πράξη της γενοκτονίας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση είναι η ελάχιστη διεκδίκηση από την πλευρά των Ποντίων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακά τραγούδια.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Ταξίαρχος Συμεών Οφείδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας κ. Χρήστος Λιάπης ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης, εκπρόσωποι του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, του Διοικητή 1ης Στρατιάς και του διευθυντή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Ντίνος Αυγουστή, η εκδότης-διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.
Πηγή: Ελευθερία