Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ»


«Ελλήνων...Οδύσσεια» από τους Μωμόγερους

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» παρουσίασε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 μια πρωτότυπη θεματική εκδήλωση με τίτλο «Ελλήνων...Οδύσσεια». Ήταν μια σπονδυλωτή παράσταση με διαλόγους Καραγκιόζη, που σχολιάζουν τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και αναζητούν τα σύμβολα του Ελληνισμού ανά τους αιώνες.

Η παράσταση ξεκίνησε με παιδάκια που χόρεψαν ξυπόλητα επί σκηνής, καθώς ο Καραγκιόζης τα παραλλήλισε με το ξυπόλητο τάγμα. Συνέχισε με ένα λογοπαίγνιο του Καραγκιόζη που θυμήθηκε τους 300 του Λεωνίδα αλλά και τους 300 της Βουλής. Τότε, ήταν ένας ο Εφιάλτης, ενώ τώρα είναι πολλοί. Με αφορμή το Λεωνίδα, το χορευτικό παρουσίασε το δρώμενο των Μωμό΄ερων. Στη συνέχεια, ο Καραγκιόζης συνδιαλέχθηκε με το Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος εκλπήσσεται που αμφισβητείται σήμερα η ελληνικότητά του και ακολούθησαν ο στρατός του Ρήγα από παιδιά και χοροί της Μακεδονίας. Ο Καραγκιόζης θυμήθηκε και την ανδριοσύνη του Διγενή Ακρίτα, που τόλμησε να αντιπαρατεθεί με το Χάροντα. Μετά το Διγενή το χορευτικό του Σωματείου παρουσίασε χορούς του Πόντου. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ηρωικό ΄21 και οι φωνές των Ηρώων, με χορούς από το Μωριά και τη Ρούμελη. Δε μπορεί να μην περάσει από το μυαλό του Καραγκιόζη η Μικρασιατική καταστροφή και να μη σατυρίσει το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων. Ακολούθησε ένα ντοκυμαντέρ εποχής με την καταστροφή της Σμύρνης και χοροί της Μικράς Ασίας. Η παράσταση έκλεισε με το γνωστό ζεϊμπέκικο της κατοχής « Ο Σαλταδόρος», οπότε ο Καραγκιόζης βρήκε αφορμή να παράλληλίσει τη σημερινή κατάσταση με την τότε κατοχή.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Κώστας Αλεξανδρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση από τη Θεσσαλονίκη και όλους όσους παρακολούθησαν την παράσταση. Ο Καραγκιόζης, τόνισε, είναι ο ίδιος ο λαός, χωρίς να έχει πολιτικές αποχρώσεις στο λόγο του. Ο κόσμος έφυγε από το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας εμφανώς συγκινημένος και προβληματισμένος. Το γέλιο διαδεχόταν το κλάμα αλλά και τηνν οργή για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.

Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του Κώστα Αλεξανδρίδη, η διδασκαλία χορών της Ελένης Χρυσού και του Κώστα Αλεξανδρίδη. Στο τραγούδι ήταν ο Μίλτος Κυριλλίδης, στη λύρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος και στο νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης.












ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ»
Μαντζαγριωτάκη 38
Καλλιθέα
Τ.Κ. 17672
Τηλ. 2109593323
www.momogeroi.gr
info@momoyeroi.gr