Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το Ποντιακό ζήτημα πρέπει και μπορεί να λυθεί


του Γιάννη Δελόγλου


Πρωταγωνιστές στο μεγάλο ζήτημα της Γενοκτονίας οι ξενιτεμένοι Πόντιοι έδωσαν για μια ακόμα φορά δείγματα πατριωτικού μεγαλείου στο μεγάλο χρέος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το στυγερό καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ, των Νεότουρκων, και του ψυχρού δολοφόνου Τοπάλ Οσμάν.

Μιας Γενοκτονίας που άφησε 353.000 θύματα από αιμοσταγείς ορδές Τούρκων. Μιας διαβολικά οργανωμένης επιχείρησης αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου από τον Γερμανό στρατηγό Λήμαν Φον Σάντερς και πιστή εφαρμογή από τον Μουσταφά Κεμάλ που θανάτωσε, βίασε, αφάνισε και ξερίζωσε τον Ελληνισμό από τα άγια χώματα του Πόντου.

Για μια ακόμα φορά οι σύλλογοι Ποντίων Βάδης Βυρτεμβέργης τίμησαν τους αγωνιστές και τα θύματα του Πόντου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Esslingen εκεί όπου κάποιοι Ποντιολάτρες με στήριγμα του πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Νεονάκη έστησαν το μνημείο για την Γενοκτονία. Εκεί μπροστά στο μνημείο εψάλη τρισάγιο από τον αιδεσιμότατο π. Μιχαήλ, εκεί όπου τα Ποντιόπουλα συλλόγων με τις ηρωικές ενδυμασίες του Πόντου έγιναν δέκτες της μεγάλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς μαζί με τις εκατοντάδες των Ελλήνων έκαναν κατάθεση ψυχής στις ρίζες και τον πολιτισμό τους.

Μαζί με όλο αυτό το κομμάτι αγνότητας και πατριωτισμού ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Παναγιώτης Αντωνάτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων κ. Γιάννης Μπουρσανίδης με μέλη του δ.σ., ο χορηγός και επίλεκτο στέλεχος της ΟΣΕΠΕ κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, εκπρόσωποι και στελέχη πολλών σωματείων. Με ομιλητή τον επικοινωνιολόγο - ιστορικό κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη και την ιστορική πλέον πορεία στο κέντρο της πόλεως άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Ο κ. Μ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην προσφορά του Πόντου στην ανθρωπότητα και των Ποντίων στην κοινωνία. Τόνισε με έμφαση τις τραγικές μέρες που έζησε ο Ελληνισμός του Πόντου στα χρόνια του ξεριζωμού. Έκανε αναφορά στην πίστη και τα γράμματα που καλλιέργησαν οι Έλληνες σε αυτή τη γωνιά της γης.

Αναφέρθηκε στην Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Ρώμης και τόνισε ότι από εκεί ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή ιστορία. Εκεί έσωσε τα Ελληνικά, τα κλασικά βιβλία ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος και από εκεί άρχισαν οι πρώτες μεταφράσεις των Ελλήνων κλασικών. Εκεί ο Έρασμος έμαθε Ελληνικά. Στην Ευρώπη έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για τον Έρασμο, τον μαθητή, αλλά, δεν έχουμε για τον Βησσαρίωνα, τον δάσκαλο.

Τέλος ο ακούραστος εργάτης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα παρότρυνε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία για να γίνει έντονα γνωστό το Ποντιακό ζήτημα που πρέπει και μπορεί να λυθεί.