Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας τίμησε την μνήμη της Γενοκτονίας


Για ακόμη μια χρονιά η Λέσχη Ποντίων Καβάλας τίμησε την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 την μνήμη της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Η επέτειος της ημέρας μνήμης ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί στον μητροπολιτικό ναό το πρωί του Αποστόλου Παύλου, όπου εψάλει θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας. Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, με την παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, των φορέων και του στρατού. Στεφάνια εκτός από τον κ. Τιμοσίδη κατέθεσαν ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο στρατηγός διοικητής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, καθώς επίσης εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και Ποντιακών συλλόγων της πόλης.

Το βράδυ σ' ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας διοργάνωσε για τον ίδιο λόγο μια μεγάλη εκδήλωση. Η βραδιά ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν άδικα. Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης που τόνισε την ανάγκη να μην ξεχαστεί η γενοκτονία και να αναγνωριστεί από όλον τον κόσμο. «Δεν ζητάμε εκδίκηση. Το μόνο που ζητάμε είναι αναγνώριση και μια συγνώμη από τους Τούρκους. Η γενοκτονία των Ποντίων είναι γεγονός αναμφισβήτητο», είπε στην ομιλία του ο κ Αλεξανδρίδης.

Στην συνέχεια αναγνώστηκε ένα Λογοτεχνικό Κείμενο από την Ελένη Κοσμίδου και προβλήθηκε βίντεο 15 λεπτών για την Γενοκτονία. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ραγκίπ Ζαράκολου (Ragip Zarakolu), μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο οποίος έχει υποστεί πολλές διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του. Στην χθεσινή ομιλία του τόνισε πως σήμερα μπορεί να καλυτέρευσαν οι σχέσεις των δυο χωρών, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λησμονιά για όσα έγιναν. «Η γενοκτονίες έγιναν, είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Ζαράκολου. Απομένει να προσπαθήσουμε να αναγνωριστούν από όλους». Η βραδιά έκλεισε με μοιρολόγια από την χορωδία της Λέσχης, το γυναικείο χορευτικό τμήμα να χορεύει του Θανάτι το Λάγγεμα (τον Χορό του Θανάτου) και το ανδρικό τον πολεμικό Πυρίχειο χορό, ενώ προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα εν ήδη μνημόσυνου.

Πηγή: Philippi