Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας

Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, 16 & 17 Ιουλίου 2011, οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας «Παρακαθ' κι Αραθυμίας» στο Θρυλόριο, με το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας το βράδυ του Σαββάτου, και 10ο συναπάντημα Θρυλοριωτών την Κυριακή.Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερη τόσο τις δύο αυτές μέρες όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, κάτι που ήρθε σαν ευχάριστη έκπληξη στο Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», τα μέλη του οποίου λόγω της κρίσης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας είχαν αμφιβολίες για το αν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολυήμερων εκδηλώσεων.

Το εθελοντικό πνεύμα που διαπνέει τα μέλη του συλλόγου ωστόσο, αλλά και η βοήθεια των χορηγών τους επέτρεψαν να σταθούν όρθιοι και να πραγματοποιήσουν τις γιορτές αυτές, σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου κα Χρύσα Μαυρίδου, που τόνισε ότι «Η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι είχαμε δίκιο να συνεχίσουμε πολιτιστικά, ο κόσμος φαίνεται να το έχει ανάγκη αυτό».Η κα Μαυρίδου τόνισε ότι ο πολιτισμός ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό για αιώνες, και ιδιαίτερα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, σημείωσε ότι κατάφερε στις δύσκολες στιγμές να τραγουδά τον καημό και τη στεναχώρια του.

Ο στόχος για φέτος μπορεί να επετεύχθη, αλλά τώρα ο σύλλογος στρέφει το βλέμμα του στις γιορτές του επόμενου χρόνου, για τις οποίες η κα Μαυρίδου σημείωσε ότι «Θα είμαστε όρθιοι, θα επιμείνουμε πολιτιστικά και όσο ο κόσμος ανταποκρίνεται αυτό μας δίνει κουράγιο και μας πείθει ότι ναι, έτσι πρέπει να κάνουμε» Το Σάββατο το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας γέμισε από κόσμο, ο οποίος πήγε εκεί για να παρακολουθήσει το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από Θεσσαλονίκη και Καβάλα.Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, που βρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε ότι η σημερινή είναι μια μέρα που μπορεί να γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, αλλά στο Θρυλόριο έχει άλλη σημασία γιατί είανι ενταγμένη στις γιορτές της ποντιακής μνήμης.«Και φέτος όπως κάθε χρονιά ο σύλλογος και οι κάτοικοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό έχει το αποτέλεσμα κάθε φορά και κάθε χρόνο να είναι καλύτερα τα πράγματα» σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

«Τζαϊζουμ’ ‘κι φογούντανε, χατεύοματς κι φεύνε»
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του Θρυλορίου το 10ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών, ενώ έγινε και θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου με το έργο του Σάββα Σαλπιγγίδη «Τζαϊζουμ’ ’κι φογούντανε, χατεύοματς κι φεύνε», σε σκηνοθεσία Θανάση Δουλγερίδη.Το έργο αυτό, το οποίο είναι γραμμένο στα ποντιακά, ήταν μια επιθεώρηση βγαλμένη από τα τρέχοντα γεγονότα, του Μνημονίου, του ΔΝΤ, της μείωσης των συντάξεων, με σατιρικό πνεύμα προς τους πολιτικούς, εγχώριους και μη.

«Φωνάζουμε δεν φοβούνται, τους διώχνουμε και δεν φεύγουνε» σημαίνει ο τίτλος του έργου σύμφωνα με τον συγγραφέα του, κ. Σάββα Σαλπιγγίδη, ο οποίος τόνισε ότι χρησιμοποιώντας την ποντιακή γλώσσα στο έργο αυτό, συμβάλλει και αυτός στην προσπάθεια για τη διάσωση της Ποντιακής γλώσσας, αφού άλλωστε αυτό είανι το τέταρτο έργο του.

Όσο για τον απώτερο σκοπό της διάσωσης της Ποντιακής γλώσσας, ο κ. Σαλπιγγίδης επεσήμανε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους νεώτερους να μάθουν τη γλώσσα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν πριν από τα Χριστούγεννα ο σύλλογος συγκέντρωσε παιδιά ηλικίας από το νηπιαγωγείο μέχρι περίπου δέκα χρονών, και ανέβασε ένα ποντιακό θέατρο με τίτλο «Της Ανεραΐδας η λαλία».

«δεν σας κρύβω ότι ενθουσιάστηκα πολύ, γιατί τα παιδιά ήρθαν με προθυμία, μάθανε πολύ καλά τους ρόλους και τα ποντιακά. Και ήταν ένα μάθημα αυτό, και φάνηκε όταν μετά το θέατρο έλεγε ο ένας τα λόγια του άλλου μιλώντας ποντιακά πάνως στην πλατεία» σημείωσε ο κ. Σαλπιγγίδης, που τόνισε ότι εκείνη η παράσταση αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο βήμα για να διασωθεί η ποντιακή γλώσσα.Τέλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά των ποντίων αν μάθουν να γράφουν και να μιλάν την Ποντιακή, αφού άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Πηγή: Ελεύθερο Βήμα