Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πανηγυρικό το 13ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντίων

Περισσότεροι από πεντακόσιοι νέοι πήραν μέρος στο 13ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 14–17 Ιουλίου 2011, στην «Παναγία Σουμελά». Αφιερωμένο στον αρχηγό της Ελληνικής επανάστασης, Αλέξανδρο Υψηλάντη, άφησε «κληρονομιά» ψήφισμα για την τραγωδία στην Κύπρο, την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης, τον πολιτισμό, την ποντιακή νεολαία και για την ενότητα του ποντιακού χώρου.

Οι Πόντιοι μαζεύτηκαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελάς, εκκλησιάστηκαν, επισκέφθηκαν αξιοθέατα της περιοχής, παρακολούθησαν εισηγήσεις, ποντιακό θέατρο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορό και τραγούδι. Συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καραπαναγιωτίδη και ξεναγήθηκαν στη δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το τετραήμερο συναπάντημα σήμανε την επίσημη έναρξή του την Παρασκευή 15 Ιουλίου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες αλλά και να αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στο παράδειγμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και «στην έμπρακτη αγάπη του για την πατρίδα και την ελευθερία». Ακολούθησαν χαιρετισμοί του προέδρου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γ. Τανιμανίδη, της δημάρχου Βεροίας, Χρυσούλας Ουσουτζόγλου, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Ι. Μωυσιάδη και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χ. Αποστολίδη.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων πήραν το λόγο οι:
1. Γεώργιος Σούρλας, τ. αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «στα βήματα του ιερού λόχου» και εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Αλέξανδρου Υψηλάντη που ήταν ποντιακής καταγωγής και συνέβαλε τα μέγιστα στην εθνική μας υπόθεση.
2. Βασίλειος Σιδηρόπουλος, ερευνητής Καππαδοκικής με θέμα: «Η χορευτική παράδοση της Βόρειας Καππαδοκίας συναντά την παράδοση του Πόντου»
3. Γιώργος Πουλαντζακλής, μουσικός με θέμα: «περί Κεμανέ».
4. Νικόλαος Ζουρνατζίδης, ερευνητής-χοροδιδάσκαλός, έκανε μία χορευτική και ενδυματολογική προσέγγιση των χορών του Πόντου
5. Dr. Ματθαίος Τσαχουρίδης, καθηγητής Μουσικολογίας με θέμα: «Η ποντιακή λύρα: από την παράδοση στην εξέλιξη»
6. Κων/νος Βουδούρης, αρχαιολόγος, παρουσίασε το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη, ο οποίος γεννήθηκε από Πόντιους γονείς στο Κρασνοτάρ της νότιας Ρωσίας και έζησε στην Ελλάδα αφήνοντας ένα σημαντικό έργο
7. Κων/νος Σοφιανίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, αναφέρθηκε στο έργο του «Οι εικόνες της ψυχής» και τη χρήση της ποντιακής διαλέκτου, ενώ η κα Χριστίνα Σαχινίδου, Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., απήγγειλε ποίημα του κ. Σοφιανίδη.
8. Σοφία Ελευθεριάδου, οδοντίατρος, αναφέρθηκε στον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι Έλληνες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια του συναπαντήματος πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως δημώδη άσματα από τη χορωδία της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ιμεραίων», συναυλία ποντιακής μουσικής με τον τίτλο «Ωδές Εγχόρδων», παραδοσιακοί χοροί της Καππαδοκίας από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπτερας «Ο Μέγας Βασίλειος», η ποντιακή θεατρική παράσταση «Αρωθυμούμε και Τιμούμε» από τον Σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών σε σκηνοθεσία της Έρρικας Νικολαϊδου η οποία τιμήθηκε για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά της στο Συναπάντημα. Δεν έλειψε όμως και το ποντιακό φαγητό, καθώς Βικτωρία Σαββίδου, γεν. Γραμματέας της ΠΟΠΣ και Ππρόεδρος του συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα» μαγείρεψε «χαψοπούλεα».

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 17 Ιουλίου, ήταν η ώρα της θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά και αμέσως μετά της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στο απόγειο της διοργάνωσης ο αποχαιρετιστήριος χορός, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιοιυ του Μητροπολίτη Παντελεήμων. Τη λήξη του 13ου συναπαντήματος σφράγισε η συγκρότηση νέας οργανωτικής επιτροπής για την υλοποίηση του 14ου συναπαντήματος και η έκδοση και ανάγνωση ψηφίσματος:

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Συναπαντήματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δημώδη άσματα του Πόντου από τη Χορωδία της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ιμεραίων», συναυλία ποντιακής μουσικής με τον τίτλο «Ωδές Εγχόρδων», παραδοσιακούς χορούς της Καππαδοκίας από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπτερας «Ο Μέγας Βασίλειος», την ποντιακή θεατρική παράσταση «Αρωθυμούμε και Τιμούμε» από τον Σύλλογου Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών σε σκηνοθεσία της κας ΄Ερρικας Νικολαϊδου η οποία τιμήθηκε για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά της στο Συναπάντημα.

Τέλος η κ. Βικτωρία Σαββίδου, Γεν. Γραμματέας της Π.Ο.Π.Σ. & Πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα» έδειξε τον τρόπο παρασκευής του ποντιακού φαγητού «χαψοπούλεα».

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, οι νέοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά» και στην συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια, στο Μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Κορυφαία στιγμή του 13ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν ο αποχαιρετιστήριος χορός στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι, χορό τον οποίο τίμησε με την παρουσία του και συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι νεολαίοι συγκρότησαν την νέα Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει και να εισηγηθεί το πρόγραμμα του επόμενου 14ου Συναπαντήματος.

Τέλος οι νεολαίοι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων εξέδωσαν και ανέγνωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

Εμείς οι 550 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρωθήκαμε 14, 15, 16 και 17 Ιουλίου 2011 στα υψώματα του Βερμίου για το «Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά». Μέσα από ποικίλες ομιλίες, παρουσιάσεις και εισηγήσεις με θεματικές όπως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μέσα από τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά την ποίηση, το θέατρο σε συνδυασμό με κατάθεση απόψεων, ιδεών και προβληματισμού καταλήξαμε μέσα από γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο στα παρακάτω:

Για την τραγωδία στην Κύπρο

Δηλώνουμε τη θλίψη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων αδελφών μας του τραγικού γεγονότος της πολύπαθης Κύπρου, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τον Ελληνισμό.

Για την 19η Μαΐου – ημέρα μνήμης

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαιτήσουμε και από αυτό το βήμα, η 19η Μαΐου να καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή μέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής που οδήγησε στις γενοκτονίες των λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Για τον Πολιτισμό

Μέσα από τη μουσική, το χορό , την ποίηση, τη ζωγραφική, το θέατρο μπόρεσαν πόντιοι καλλιτέχνες να εξωτερικεύσουν την αγάπη τους για την ποντιακή παράδοση και το ποντιακό πνεύμα και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους τόσο σε εμάς τους νεότερους πόντιους , όσο και μέσα από τα έργα τους στους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά και στο εξωτερικό.

Σημαντικό συμπέρασμα από τις εισηγήσεις και συνεδρίες είναι ότι διατηρούμε τα βασικά στοιχεία της παράδοσης, αντιμετωπίζοντάς τα με σεβασμό, χωρίς όμως να παραβλέπουμε ότι αυτή είναι στοιχείο δυναμικό και όχι στατικό, συνεχώς εξελίξιμο και επιδεχόμενο πειραματισμούς, που όμως δεν την αλλοιώνουν.

Για την Ποντιακή νεολαία

Αποτελεί για μας, το Συναπάντημα ποντιακής νεολαίας που γιορτάζει φέτος (13) δεκατρία χρόνια ζωντανής και δυναμικής παρουσίας, κάτι παραπάνω από μια σταθερά, έναν αδιάβλητο θεσμό γύρω από τον οποίο συγκεντρωνόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι.
Μια προσομοίωση μιας ενεργής και ζωντανής κοινότητας, ένα μικρό πυρήνα μνήμης και συνέχειας του ποντιακού ελληνισμού που απευθύνεται και γίνεται πλέον κοινό κτήμα ολοκλήρου του ελληνισμο.

Ένα θεσμό για τον οποίο οι νεολαίοι αγωνιζόμαστε και συσπειρωμένοι, ακηδεμόνευτοι, αδιάσπαστοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά της ποντιακής παράδοσης κρατάμε την ποντιακή φλόγα άσβεστη, από όπου και αν προερχόμαστε. Θα Θέλαμε να είμαστε και εμείς, συνεχιστές της αδιάλειπτης παρουσίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από κάθε μετερίζι του κοινωνικού μας βίου.

Συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση, βρισκόμαστε στο φάρο του ποντιακού ελληνισμού, την «Παναγία Σουμελά» όπου το φως και τα οράματα των κτητόρων συνεχίζουν σήμερα να φωτίζουν τις καρδιές μας και να μας μπολιάζουν με καινούριες ιδέες.

Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου

Εμείς οι νέοι στηρίζοντας το αδιάκοπο έργο του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, επιμένουμε στο αυτοδιοίκητο του Ιερού Προσκυνήματος, με τη συμμετοχή και την παρουσία της εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, απαιτούμε από όλους τους φορείς να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο που επιτελείται στο Όρος Βέρμιο, έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις του προσέφεραν διαχρονικά, διακονώντας την Παναγία.

Στηρίζουμε το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας και τιμούμε την προσφορά και τη συμπαράστασή του στο συντελούμενο έργο, από τη θέση πλέον του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος.

Καλούμε την Πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία και τα Δ.Σ. του Σωματείου και του Πανελληνίου ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» να ενισχύσει την πορεία της Σουμελιώτισσας, με σεβασμό προς το έργο που έχει συντελεστεί, έργο που στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ποντιακού ελληνισμού.

Ενισχύουμε με την παρουσία μας και τη δράση μας, υποστηρίζοντας και προωθώντας με κάθε δυνατό τρόπο την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρακτική καπήλευσης και διάσπασης του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Έτσι μόνο πιστεύουμε ότι θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, αδιάσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, με τις δράσεις του, μία από τις οποίες είναι και το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, να καταθέσει την δική του δυναμική, σε μία περίοδο δύσκολη για την πατρίδα μας και να συμβάλει με τις αρχές και τις αξίες του στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και της αξιοπιστίας της πατρίδας μας για ένα καλύτερο αύριο που όλοι αξίζουμε ξεπερνώντας ενωμένοι λάθη, αδυναμίες και πρακτικές του παρελθόντος.

Αφιερώνουμε το 13ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στη μνήμη του Ατόφιου Έλληνα Ποντιακής Καταγωγής Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της ελληνικής επανάστασης του 1821, φωτισμένου πατριώτη, ιδεολόγου, οραματιστή, αλτρουιστή, που οι ιδέες, το ήθος, οι αρχές και η δυναμική του έργου του, μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για εμάς τους νέους και να μας δώσουν ώθηση και όραμα για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και να βελτιώσουμε το παρόν και το μέλλον μας.