Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά. Μετά από εκατό και πλέον χρόνια παρουσίας στην Βόρεια Αμερική, οι Πόντιοι συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στον αμερικάνικο νότο, στην Ατλάντα της Τζόρτζιας.

Πάνω από 200 ποντιόπουλα ταξίδεψαν με τους γονείς τους εκαντοτάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στο φεστιβάλ και να δείξουν πως ο πολιτισμός του Πόντου είναι ζωντανός, περνάει από γενιά σε γενιά, και όχι μόνο δεν αφομοιώνεται αλλά δημιουργεί και φίλους σε όλα τα πλάτη και μήκη της Νέας Γης.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Ελευθερίου Κωνσταντινίδη «Ο Πόντος σήμερα». Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών», που ήταν και η επίσημη πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Την παρουσίαση έκανε ο υπεύθυνος επιμέλειάς της, ερευνητής κ. Θεοδόσης Κυριακίδης. Ως γνωστόν τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής και προβολής της ταινίας για την Βόρειο Αμερική έχει η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, η οποία σύντομα θα παρουσίασει το ντοκιμαντέρ σε όλες τις μεγαλουπόλεις, με ταυτόχρονη διάθεση του DVD, ενώ πρωταρχικός της στόχος είναι η δωρεάν διάθεση του σε πανεπίστημια, ερευνητικά κέντρα, κέντρα μελέτης γενοκτονιών, ελληνόφωνους και διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας με οδηγό τον καταξιωμένο έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου και με την βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και πανεπιστήμια της Ελλάδος, Κύπρου και Βρετανίας.

Το Σάββατο πρωί υπήρξε δίωρη διδασκαλία χορού από τον επιφανή χοροδιδάσκαλο κ. Χρήστο Θεοδωρίδη του συλλόγου «Αργοναύτες Κομνηνοί» Καλλιθέας Αθηνών, γνωστούς από την μοναδική εκτέλεση του πυρίχειου χορού (σέρρα) στην τελετή έναρξης των πρόσφατων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Ακολούθησε εισήγηση του διακεκριμένου χοροδιδάσκαλου, ερευνητή και λαογράφου κ. Νίκου Ζουρνατζίδη, ο οποίος στο εισαγωγικό μέρος αναφέρθηκε στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των Ποντίων και των άλλων γειτονικών λαών και στην συνέχεια έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις κινήσεις και στο ύφος των χορών που δίνουν την ιδιαίτερη χορευτική ταυτότητα του Πόντου. Οι πρωινές εργασίες έκλεισαν με ομιλία του ερευνητή κ. Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα «Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Το απόγευμα του Σαββάτου το Αμφιθέατρο του Καθολικού σχολείου Pius X κατακλείστηκε από κόσμο για να παρακολουθήσουν μια σειρά από καλλιτεχνικές και πολιτισμικές παραστάσεις με παρουσιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Λάζο Τερζά. Το χορευτικό «Πόντος» του Νόργουαλκ παρουσίασε το αρχαίο δρώμενο των «Μωμόγερων». Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Μαντέ ιν Ούσα» (Made in USA), σε συγγραφή και σκηνοθεσία Βασιλικής Τσανακτσίδου που έκλεψε τις καρδίες όλων των θεατών. Ξεκίνησε σαν μια ξεκαρδιστική κωμωδία, όπου η γιαγιά με την παρέα της, σε κάποιο χωριό της Μακεδονίας, περιμένει την καλοκαιρινή επίσκεψη των εγγονιών της από την Βόρεια Αμερική για να καταλήξει στο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πάνω από 3000 χρόνια προγονικές εστίες τους. Τα πολλαπλά μυνήματα του θεατρικού άγγιξαν μικρούς και μεγάλους. Ακολούθησε παρουσίαση ποντιακών χορών από τα χορευτικά των «Ακρίται» Φιλαδέλφειας, «Ξενιτέας» Σικάγου και «Αργοναύται-Κομνηνοί» Καλλιθέας Αθηνών.

Μετά τον πρωινό εκκλησιασμό στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, νέοι και νέες μαζεύτηκαν στο γειτονικό Ελληνικό Κέντρο. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόξενο της Ελλάδος στην Ατλάντα κ. Βασίλειο Γκολούση, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Δημήτρη Μολοχίδη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Ηλία Τσεκερίδη. Οι περίπου 200 νέοι και νέες των ποντιακών συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά εισήλθαν στην μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου, από τέσσερις διαφορετικές εισόδους για να ενωθούν όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι, ενωμένοι με την πίστη στην ποντιακή παράδοση.

Πραγματικά συγκλονιστικές στιγμές. Ακολούθησαν τα χορευτικά των «Κομνηνοί» Κάντον Οχάιο, «Πόντος» Νόργουαλκ, «Ακρίται» Φιλαδέλφειας, «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και της Ατλάντας. Ο τοπικός σύλλογος βράβευσε εννέα άτομα για τη συμβολή τους στα ποντιακά θέματα εις μνήμην του κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, ενός πατριώτη που για χρόνια κρατούσε την ποντιακή δάδα αναμμένη στον αμερικάνικο νότο.

Μία πληθώρα καλλιτεχνών συμμετείχε στο πρόγραμμα του τριημέρου. Από Ελλάδα οι Μπάμπης Κεμαναντζίδης (λύρα, κλαρίνο), Γιάννης Τσιτιρίδης (τραγούδι, λύρα), Γιώργος Σοφιανίδης (τραγούδι, αγγείο) και οι τοπικοί Χρήστος Τικταπανίδης (λύρα), Γιάννης Απαζίδης (τραγούδι, νταούλι), Δημήτρης Παπαδημητρίου (νταούλι), Βασίλης Γεωργιάδης (νταούλι), Ευάγγελος Πονήρης (λύρα), Χρήστος Πονήρης (νταούλι), Στηβ Κυριακίδης (λύρα), Νίκος Απαζίδης (λύρα), Κώστας Απαζίδης (νταούλι) και Δημήτρης Στεφανίδης (λύρα).