Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με την Δήμαρχο Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 22-8-2011, τα μέλη του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Η συνάντηση των μελών του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β. έγινε με αφορμή την αποδοχή παραχώρησης των ανενεργών στρατοπέδων της πόλης της Βέροιας (Ταμπακόπουλου, Κόρακα και Αγίας Βαρβάρας), από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Βέροιας, με σκοπό την ανέγερση Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού (στρατόπεδου Ταμπακόπουλου στον Τριπόταμο).

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Β. κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης, ο Γ. Γραμματέας κ. Αρχιμήδης Ιντζεβίδης, ο Έφορος Τύπου & Δ. Σχέσεων κ. Λάζαρος Ζευγαρόπουλος και ο Έφορος Τμημάτων κ. Σπύρος Θεοδωρίδης, χαιρέτησαν την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας, ως προς την κατάθεση των εισηγήσεων – μελετών στο ΥΜΑΣ και εξέφρασαν την επιθυμία να στηρίξουν την προσπάθεια υλοποίησης της πρότασης.

Με ιδιαίτερη χαρά το Δ.Σ. απαριθμώντας το σύνολο των προτάσεων του, πληροφορήθηκε την ταύτιση των θέσεων του με αυτές του Δήμου Βέροιας, τόσο για την ίδρυση στον συγκεκριμένο χώρο ενός Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, δηλώνοντας δε την ικανοποίηση του στην πρόθεση να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής, όσο και για την ανάγκη αξιοποίησης του τρίπτυχου Βεργίνας, Απόστολου Παύλου και Παναγίας Σουμελά, (από την πόλη της Βέροιας στον δρόμο για την Π. Σουμελά θα συναντάμε το υπό ίδρυση Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στον Τριπόταμο), ως προώθηση και προβολή της ευρύτερης περιοχής με στόχο την ανάπτυξη της.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρόταση ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου, εξέφρασε η Ε.Λ.Β. στα εγκαίνια της έκθεσης «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» του καθηγητή κ. Κώστα Φωτιάδη, κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50χρονά της Λέσχης το 2005.

Επίσης πανομοιότυπη θέση ανάδειξης της περιοχής σε έναν ενδιαφέροντα και πολυθεματικό τουριστικό προορισμό, εξέφρασε η Ε.Λ.Β. με δημοσίευμά της (Δεκέμβριος 2010), όπου τόνιζε ότι «…η δικαίωση όλων των προσπαθειών μας θα έρθει όταν η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βέροιας, γίνει το επίκεντρο του Παγκόσμιου Ποντιακού Πολιτισμού, όπου και θα έχει έδρα. Με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο διαθέσιμο για κορυφαίες εκδηλώσεις από όλα τα Ποντιακά Σωματεία και πολιτιστικούς φορείς. Με πανπροσφυγικό μουσείο, όπου οι επισκέπτες, μετά το κεράκι τους στην Παναγία, θα ανάβουν τη φλόγα της γνώσης για την ιστορία και τη παράδοση του Ελληνισμού της Ανατολής και θα την μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενεές…» συνεχίζοντας «…Η Παναγία Σουμελά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης για τον τόπο (αντίστοιχο και παράλληλο με την αξιοποίηση της Βεργίνας και του ορεινού όγκου του Βερμίου), μπορεί να καταστεί κορυφαίος πολιτιστικός και θρησκευτικός προορισμός…».

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β. πρότεινε επίσης, τα μουσειακά αντικείμενα της Ε.Λ.Β., που εδώ και χρόνια παραχωρήθηκαν προς φύλαξη και με σκοπό την έκθεση τους στο υπό ολοκλήρωση Μουσείο Σαράφογλου, να αποτελέσουν την απαρχή μιας μεγάλης και πλούσιας παραδοσιακής πολιτιστικής συλλογής που θα κοσμήσουν το υπό ίδρυση Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Τέλος τα μέλη του Δ.Σ. δήλωσαν ότι η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας είναι παρούσα όπου και όταν χρειαστεί και ευχήθηκαν την ταχύτατη υλοποίηση των μελετών και την κατασκευή των έργων, τα οποία θα καταστήσουν την περιοχή μόνιμο πόλο έλξης πλειάδας επισκεπτών.

Για το Δ.Σ.
Λάζαρος Ζευγαρόπουλος
Έφορος Τύπου & Δ. Σχέσεων


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ.
2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr