Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΧΥΘΗΚΕ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ ΖΩΗΣ


"Εμείς βρισκόμασταν στη Σμύρνη. Πλημμύρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Βάλανε φωτιά οι Τούρκοι, μια ώρα μακρυά. "Μη φοβάστε είναι μακρυά", μας είπε ο νοικοκύρης του σπιτιού που μέναμε. Σ’ ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε. Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες βρίσκονταν στη μέση, και σφάζαν και σκοτώναν."
(Μαρτυρία της Ελένης Καραντώνη για τη σφαγή που έγινε από τα κεμαλικά στρατεύματα μετά το τέλος του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η Μαρτυρία προέρχεται από το δίτομο “Έξοδος“ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών).

Σεπτέμβρης του 1922 και με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου, την πυρπόληση της Σμύρνης και την προσφυγιά του ντόπιου πληθυσμού κλείνει ένας κύκλος στην Ιστορία που ξεκίνησε τρεις χιλιάδες χρόνια πριν με τους πρώτους αποίκους να φθάνουν στην γη της Μικράς Ασίας από την Ελλάδα και να την κάμουν πατρίδα της ψυχής τους.

Το άδοξο και βίαιο αυτό τέλος ενός από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτισμούς της γης, η Ελληνική Πολιτεία το τιμά κάθε 14 του Σεπτέμβρη, ημέρα που έχει ορισθεί ως «Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής».

Με το πέρας των χρόνων και το ξεθύμασμα των αναμνήσεων του ιστορικού γεγονότος, οι τιμητικές εκδηλώσεις τέτοιου είδους συχνά καταντούν κενό γράμμα. Η Μνήμη τροφοδοτείται από την ουσία των πραγμάτων κι όχι τους τύπους. Στην ουσία των πραγμάτων λοιπόν, θεωρούμε πως επιβάλλεται γεγονότα τέτοιου βεληνεκούς, όπως η Μικρασιατική καταστροφή και η Γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Ανατολής που συντελέστηκε σε Πόντο και Μικρά Ασία να περνούν στο σήμερα και να γίνονται τρόπο τινά βιώματα και αφορμές κατάθεσης ψυχής.

Με τη συλλογιστική αυτή κάθε χρόνο στις 14 του Σεπτέμβρη και στις 19 του Μάη η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιάτικων Ν. Τρικάλων διοργανώνει αιμοδοσία με σκοπό της ενίσχυση της τράπεζας αίματος που έχει δημιουργήσει.

Κάθε σταγόνα αίμα είναι πολύτιμη τόσο γι αυτόν που τη δίνει γιατί δίδει ζωή, όσο και γι αυτόν που την παίρνει. Ευχαριστούμε θερμά όσους αιμοδότες έχουν στηρίξει την προσπάθεια αυτή και επίσης θερμά ευχαριστούμε το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Τρικάλων για την πολύχρονη αγαστή συνεργασία του.

Για το Δ.Σ.
Λένα Σαββίδου
Υπ. Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.




Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τρίκαλα
Τ.Κ. 42100
Τηλ. & Fax: 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr
pontiakostrikalon@yahoo.gr