Την ιστορική σημασία της οικίας του Κεμάλ Ατατούρκ επικαλέστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης προκειμένου να ενημερώσει βουλευτές για το περιεχόμενο Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τον Ιούλιο και χαρακτηρίζει μνημείο την οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75, στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Η ιστορικότητα, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση(Ιανουάριος 2011) συνάγεται από το γεγονός ότι "το κτίσμα ανεγέρθηκε το 1870" και "αποτελεί σήμερα ένα από τα μοναδικά και ελάχιστα διασωζόμενα δείγματα παραδοσιακής οικίας του τέλους του 19ου αιώνα στις νοτιοανατολικές παρυφές της Άνω Πόλης". Έτσι αναφέρει η έκθεση τεκμηρίωσης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προτείνει τον χαρακτηρισμό της οικίας - μουσείου, ως "μνημείου", επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την ιστορική σημασία της. Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΛΑΟΣ, αναφέρεται ότι το θέμα του χαρακτηρισμού ή μη της φερόμενης ως οικίας του Κεμάλ Ατατούρκ, επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων και μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση, εκδόθηκε υπουργική απόφαση "σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως μνημείο η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75, στο δήμο Θεσσαλονίκης, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του".
Επιπλέον, "συνδέεται με μια ιστορική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας", όπως προκύπτει από δημοσίευμα εποχής και ειδικότερα από άρθρο στον τοπικό Τύπο ("Μακεδονία", Σεπτέμβριος 1936).
Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ρητώς ότι το κτίριο επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75 αποτελεί την "οικίαν εις ην εγεννήθη ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ".
Το έγγραφο του κ. Νικητιάδη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Κωστή Αϊβαλιώτη, Ηλία Πολατίδη, Άγγελου Κολοκοτρώνη στην οποία οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αμφισβητείται η ιστορική ακρίβεια περί γεννήσεως του Ατατούρκ εκεί, πρόσωπο το οποίο οι βουλευτές χαρακτηρίζουν "άτομο που βαρύνεται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και "σφαγέα των Μικρασιατών και Ποντίων".
Έχουν επίσης εκφράσει την απορία τους που το συγκεκριμένο οίκημα χαρακτηρίζεται "κτίριο ιστορικής σημασίας".
Πηγή: Αγγελιοφόρος