Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

''Μνήμη μου σε λένε Πόντο''


"Πόντος, Ελλενικός, μεγάλος και ευδαίμων"

Σειρά 12 αυτοτελών 45λεπτων εκπομπών για την ιστορία, τα ήθη, τον πολιτισμό των απανταχού Ποντίων που φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού αλλά και την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι Πόντιοι στην Ελλάδα στην Τουρκία και στην Ρωσία. Θα ψηλαφίσει κάθε πλευρά που αφορά το παρελθόν και το παρόν των βασανισμένων αυτών Ελλήνων επιχειρώντας μια σύνθετη και μοντέρνα τηλεοπτική αφήγηση.

Πιο αναλυτικά τρεις θα είναι οι θεματικοί άξονες που θα διασχίσουν την δημιουργία αυτής της σειράς.

Α) μια σειρά επεισοδίων θα αφορά την ιστορία των Ποντίων από την αρχαιότητα ως την απομάκρυνση από τις εστίες τους. Τα επεισόδια αυτά θα ασχοληθούν επίσης με τις δυσκολίες της εγκατάστασης τους στην Ελλάδα καθώς και με το κύμα των νεοπροσφύγων Ποντίων που κατέλυσε την χώρας μας μετά την διάλυση των πρώην χωρών του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Στον ίδιο κύκλο επεισοδίων θα εστιάσουμε και σε μικρότερες «ιστορικές ενότητες», που παρουσιάζουν όμως μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον όπως π.χ. την ιστορία της Παναγίας Σουμελά.

Β) κάποια επεισόδια θα ασχοληθούν με τον ποντιακό πολιτισμό και συγκεκριμένα, το ποντιακό τραγούδι ως έκφραση της τρισχιλιόχρονης ποντιακής ιστορίας, όπως και την λογοτεχνία, την γλώσσα και το θέατρο που εκφράζουν την πολιτιστική ιδιαιτερότητα της ποντιακής ψυχής και που ως τώρα αποτελούν ένα άγνωστο και όμως πολυτιμότατο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ποτέ δεν έχει γίνει κάποια εκπομπή αφιερωμένη σε αυτό το σκέλος της ποντικής δημιουργίας και γι’ αυτό και αγνοείται τόσο από τους ιστορικούς της τέχνης όσο και από το πλατύ κοινό.

Γ) τέλος μια σειρά επεισοδίων θα εστιάσει στην μικροϊστορία. Η μικροϊστορία, είναι διαμετρικώς αντίθετη από την παραδοσιακή ιστοριογραφία ως προς το ότι δεν συγκεντρώνει την προσοχή της στα συνταρακτικά γεγονότα, στις πολεμικές λόγου χάρη συρράξεις, ούτε ενδιαφέρεται για τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες προσωπικότητες.

Ρίχνοντας αντιθέτως το βάρος της στο ατομικό συμβάν και στο καθημερινό βίωμα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την αθέατη κοινωνική και ανθρωπολογική πλευρά της ανθρώπινης περιπέτειας, επιδιώκοντας έτσι τη σύλληψη μιας ευρύτερης ιστορικής πραγματικότητας. Κάτω από το πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν επεισόδια που ένα κεντρικό πρόσωπο-κλειδί θα ξεκλειδώσει τις μνήμες του παρουσιάζοντας την ιστορία της οικογένειας του. Η επιλογή αυτού του προσώπου εννοείται, θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε η παρουσία του να αντιπροσωπεύει και να ενσωματώνει μια ιστορική φέτα που αφορά ένα ευρύτερο πλήθος γεγονότων και βέβαια να ενδιαφέρει ένα μεγάλο πλήθος θεατών.

Με τους τρεις αυτούς θεματικούς άξονες πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να φωτίσουμε επαρκώς και πολλαπλώς την μακρά, λαμπρή και αγωνιστική ποντιακή ιστορία, καθώς και την ποντιακή ιδιοσυγκρασία, φωτίζοντας συνάμα την ψυχή αυτών των σπουδαίων και πολυβασανισμένων Ελλήνων.

Στο δεύτερο επεισόδιο, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 3:00 μ.μ. παρουσιάζεται η Ποντιακή ιστορία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα σε ένα τριμερές αφιέρωμα.

Η σειρά κάνει μία αναδρομή στην εποχή των μύθων, στο 1000 π.Χ. όταν ο Πόντος γνώρισε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, στη ρωμαϊκή εποχή, τη βυζαντινή περίοδο και την οθωμανική αυτοκρατορία και φτάνει στον 19ο αιώνα, όταν οι Χριστιανοί άκμαζαν ακόμη στον Πόντο, κρατώντας τα ηνία της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης.

Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του Πόντου, το οποίο επισημαίνει η σειρά, είναι η Οκτωβριανή επανάσταση τον Απρίλιο του 1916 μέσα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ρώσοι προελαύνουν και προσαρτίζουν την περιοχή της Τραπεζούντας στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος Βαλής της πόλης παρέδωσε την εξουσία στον Μητροπολίτη Χρύσανθο, λέγοντας: «…από τους Έλληνες αποσπάσαμε τα μέρη αυτά και σε Έλληνες τα παραδίδουμε σήμερα. Σας παραδίδουμε ακόμη και τις εκκλησίες σας που μετατράπηκαν σε τεμένη. Μεταβάλλετε τες πάλι σε εκκλησίες αν αυτό το νομίζετε καλό».

Έτσι δημιουργήθηκε η δημοκρατική κυβέρνηση του Πόντου που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία και τις δυνάμεις της Αντάντ ως η νόμιμη αρχή του Βιλαετιού της Τραπεζούντας, αλλά διατηρήθηκε για δύο χρόνια…

Η ιστορική αναδρομή της σειράς «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμη επεισόδια που θα προβληθούν προσεχώς και θα έχουν ως θέμα τους, το πρώτο την Ποντιακή Γενοκτονία και το δεύτερο την εγκατάσταση των Ποντίων στην Ελλάδα.