Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης από τους Πόντιους νεολαίους στην Κομοτηνή


1500 νέοι ποντιακής καταγωγής ένωσαν τα χέρια το Σάββατο βράδυ στο κλειστό του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για ένα ειρηνικό μέλλον. Οι Πόντιοι νεολαίοι, από όλη την Ελλάδα ύψωσαν τα χέρια σε ένα μεγάλο χορό υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού κάνοντας το δικό τους κύκλο τιμώντας την παράδοση του Πόντου και δίνοντας την υπόσχεση για την διατήρησή της στο μέλλον. Κατάμεστο το κλειστό από πόντιους που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τιμήσουν αυτά τα παιδιά που έχοντας μπροστά τους τη ζωή πέρασαν το μήνυμα ότι η ποντιακή παράδοση έχει μέλλον.

«Καλωσορίζουμε μέσα από την καρδιά μας τα νιάτα, τη ζωή, τα όνειρα» ανήγγειλαν οι παρουσιαστές της εκδήλωσης και 1600 νεολαίοι από τα πέντε Σ.ΠΟ.Σ. της Ελλάδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας μπήκαν στο κλειστό παρουσιάζοντας ένα μεγάλο χορό αλληλεγγύης, ελπίδας για ένα ειρηνικό μέλλον και ενώνοντας τα χέρια φώναξαν ότι ο Πόντος θα ζει χάρη σε αυτούς.

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαϊδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Βασίλης Κυπριανίδης, Νατάσσα Λιβεριάδου, Γιώργος Μανανάς, Αφροδίτη Καρελιάδου, ο πρώην αντιπρύτανης, καθηγητής Σάββας Τοκμακίδης, ο ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας κ. Ζάχος, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ακριτίδης, πρόεδροι συλλόγων από όλη την Ελλάδα αλλά και την Αυστραλία αλλά και η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Τραπεζούντας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκε ντοκιμαντέρ από τη ζωή του ενώ τιμήθηκε και ο πόντιος ζωγράφος από τον Πετεινό της Ξάνθης κ. Τριαντάφυλλος Ηλιάδη. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με το χορό τρομαχτόν (σέρρα), την επιμέλεια του οποίου είχε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαϊδης, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μια άλλη μορφή του χορού όπως διατηρήθηκε στο Θρυλόριο.

Πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, «Οι Πόντιοι κατορθώνουν τα αδύνατα»

«Απόψε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά στην όμορφη και ιστορική πόλη της Κομοτηνής. Πράγματι οι Πόντιοι είναι αυτοί που κατορθώνουν τα αδύνατα» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος που μεταφέροντας την συγκίνησή του για το θέαμα των παιδιών έδωσε τα εύσημα για τη μεταφορά της παράδοσης στις νεότερες γενιές, ενώ ζήτησε να τελεσθεί μνημόσυνο αποτείνοντας φόρο τιμής με την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή του αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Χρύσα Μαυρίδου, Ο χορός αντίσταση στην κρίση, μήνυμα ελπίδας»

«Καλώς έλθετεν σην Κομοτηνήν, υείαν και ευλογίαν» τόνισε καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους το μέλος του Δ.Σ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, υπεύθυνη του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσα Μαυρίδου. Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα που ίσως να οδηγούσαν και στην ακύρωση του φεστιβάλ παρόλα αυτά όμως «το πιο φυσικό για μας τους Πόντιους είναι ότι επιμείναμε περισσότερο παρά ποτέ να πραγματοποιηθεί, γιατί το να ενώνουν τα χέρια τους 1500 νέοι από όλη την Ελλάδα στο χορό της ενότητας, της αδελφοσύνης της αγάπης είναι αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση. Είναι χαστούκι στην μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, είναι ανάχωμα στη ισοπέδωση του πολιτισμού, είναι επαναφορά των χαμένων αξιών είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Γιατί όταν σηκώνουν τα χέρια ψηλά το μήνυμα φθάνει στον ουρανό και ξεχύνεται παντού και γίνεται δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία». Η κ. Μαυρίδου ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν με τον τρόπο τους για τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Γρηγόρης Κεσαπίδης, «Ενωμένοι δίνουμε το μήνυμα της ενότητας»

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής, Γρηγόρης Κεσαπίδης μίλησε για τις προσπάθειες της νεολαίας στην διατήρηση των παραδόσεων του Πόντου. «Μέσα από το χορό και το τραγούδι, πλαισιωμένο από τους ήχους των μουσικών οργάνων ανά περιοχές του Πόντου, όλοι ενωμένοι χέρι- χέρι δίνουν το μήνυμα της ενότητας και τιμούν τον αείμνηστο Χρύσανθο»

Γεώργιος Παρχαρίδης, «Φεστιβάλ συνάντησης, αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον»

Την πίστη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην αποκέντρωση με τη διοργάνωση των φεστιβάλ κάθε χρόνο σε διαφορετική περιφέρεια και πόλη επισήμανε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Γιώργος Παρχαρίδης. «Επιμέναμε στο να κάνουμε το φεστιβάλ, παρά την οικονομική κρίση, για ένα λόγο, γιατί πιστεύαμε ότι αυτό το φεστιβάλ δεν είναι φολκλόρ, είναι φεστιβάλ συνάντησης, αγάπης της νεολαίας μας, ενότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη νεολαία».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΕ, που συσπειρώνει 400 πρωτοβάθμια σωματεία, αναφέρθηκε στους στόχους της οργάνωσης που αφορούν στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους, στη διεθνή της αναγνώριση, στην διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στη διατήρηση της διαλέκτου και «υποσχόμεθα ότι δεν θα την αφήσουμε να πεθάνει», την στήριξη των νεοπροσφύγων, και συγκεκριμένα στο τρίπτυχο «στέγη - απελάσεις- ιθαγένεια», την επιστροφή της ανταλλάξιμης περιουσίας και τέλος την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, γιατί επί πενήντα ολόκληρα χρόνια, όπως είπε ο κ. Παρχαρίδης, υπάρχει καθεστώς «οικογενειοκρατίας».

Γιάννης Νικολαΐδης, «Η ενότητα και η αγάπη θα είναι σημαία μας»

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαΐδης καλωσόρισε όλους όσους βρίσκονταν εκεί σε αυτή «τη γιορτή», όπως τη χαρακτήρισε και συνεχάρη τα παιδιά για την προσπάθειά τους αποδεικνύοντας ότι «σε μια Ελλάδα που έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα δεν το βάζουμε κάτω. Η ενότητα η αγάπη θα είναι η σημαία μας όλων των Ελλήνων για την έξοδο από την κρίση». Τέλος ο κ. Νικολαΐδης χαιρέτισε τους παρεβρισκόμενους με ένα ποντιακό τραγούδι…
«Χέρουμαι πόσο χέρουμαι Ρωμαίος ντο εγεννέθα Έχω καρδίαν καθαρόν Τουσμάνο κι εφοβέθα»

Γιώργος Πετρίδης «Είναι καλύτερο να είμαστε όλοι μαζί»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης μετέφερε τις εντυπώσεις του από την εικόνα των παιδιών και τόνισε ότι άξιζε τον κόπο η στήριξη της προσπάθειας από πλευράς τους, γιατί όπως είπε τα παιδιά «απέδειξαν ότι όσο πολλοί, τόσο καλύτερα είναι». Τέλος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους με τον στίχο ενός θρακιώτικου τραγουδιού «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε»…

Βούλα Πατουλίδου, «Να αναγνωρίσει ο κ. Ερντογάν την ποντιακή γενοκτονία»

Παρούσα στο Φεστιβάλ και η ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία κρατώντας ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά, πέρασε το δικό της μήνυμα και συγκεκριμένα την ανάγκη για αγώνα από την νεολαία, αλλά και δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας. «Ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία. Εμείς ζητάμε επιτέλους να αναγνωρίσει και την ποντιακή γενοκτονία».

Τριαντάφυλλος Ηλιάδης «Δικαίωση του ονείρου μου η αναγνώρισή μου από τη δεύτερη γενιά προσφύγων»

Κατά την διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών τιμήθηκε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης από τον Πετεινό της Ξάνθης, με πολύ σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στο ένα πόδι. Ο ίδιος απευθυνόμενος στο κοινό ανέφερε ότι η τιμή αυτή αποτελεί «δικαίωση του ονείρου μου. Σήμερα αποτελεί δικαίωση η αναγνώρισή μου από την δεύτερη γενιά προσφύγων ποντιακής Ποντίων. Διακρίσεις πολυάριθμες και σημαντικές μου έδωσαν μέχρι τώρα που επιβεβαιώνουν τον καλλιτέχνη. Από σήμερα όμως ξεχωριστή θέση θα κατέχει στην ψυχή μου η δική σας διάκριση, γιατί είμαι ένας από εσάς».

Γιώργος Πεταλωτής, «Αχτίδα φωτός το Φεστιβάλ που προβάλλει τις πανανθρώπινες αξίες»

Ο Γιώργος Πεταλωτής στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Ποντιακού χώρου, καλωσόρισε τους 1500 και πλέον χορευτές και τους συνοδούς τους από όλη την Ελλάδα, φιλοξενούμενους στην Θρακική γη, λέγοντάς τους πως δίνουν μεγάλη ελπίδα για το μέλλον αφού με αυτόν τον τρόπο δίνεται και η υπόσχεση για την διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και συνέχισε: Ακόμη και στις δύσκολες, από πολλές απόψεις, μέρες που βιώνει ο τόπος το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί αχτίδα φωτός που συσπειρώνει την νεολαία προβάλλοντας τις πανανθρώπινες αξίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παράδοση και την κοινωνική συνοχή. Δίνει το μήνυμα της ελπίδας, του δυναμισμού, της αισιοδοξίας.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο και το Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για την μεγάλη προσφορά του, για τη διαδρομή του από την πόλη που γεννήθηκε την Κομοτηνή καθώς και για τον αγώνα του, ως Μητροπολίτης της Τραπεζούντας, για τις αξίες της Πατρίδας και των Ποντίων.

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε τη στήριξη του στην προσπάθεια που κάνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος χαρακτηρίζοντας τη συμβολή τους σημαντική, καθώς ο σεβασμός στις παραδόσεις μας και στον πολιτισμό, εν γένει, είναι πρωταρχικό στοιχείο στις μέρες που διανύουμε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εκφράζεται και αμιγώς στο χώρο που διαδραματίζεται η κάθε εκδήλωση αλλά και στη διάχυσή του στην κοινωνία, χωρίς εκπτώσεις.

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης