Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι σημερινές πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί στην Τουρκία για άμεση αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Kατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αρμενία, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία μέσα σ' ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία του 1915.
Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι σημερινές πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί στην Τουρκία για άμεση αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αρμενία, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία μέσα σ' ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία του 1915.
«Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι [...] αλλά ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, από το 1915 έως το 2011 μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά.
Και χθες ο Σαρκοζί κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να ανατρέξει στην ιστορία της και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 στην Τουρκία, προκαλώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν στην Τουρκία μάθημα ιστορίας, ούτε να την καλούν να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία της, αυτοί που δεν είναι σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με το αποικιοκρατικό τους παρελθόν, απάντησε σε έντονο ύφος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία και οι Αρμενία συνεργάζονται για την εξομάλυνση των δεσμών τους και πως τα σχόλια του Σαρκοζί θα έχουν αρνητική επιρροή στις προσπάθειες συμφιλίωσης.
Ο Νικολά Σαρκοζί καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων αντί να παριστάνει τον ιστορικό στο θέμα της αρμενικής γενοκτονίας, ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς.
Όπως είπε, «θα ήταν καλύτερα για την ηρεμία στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο να εγκαταλείψει το ρόλο του ιστορικού και να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη στην οποία βρίσκεται και για να σκεφτεί σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Ως πολιτικοί έχουμε αποστολή όχι να ορίσουμε το παρελθόν ή τα γεγονότα του παρελθόντος. Αποστολή μας είναι να ορίσουμε το μέλλον», τόνισε ο Μπαγίς και κατηγόρησε το Σαρκοζί ότι «εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών», λέγοντας ότι «υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία».
Πηγή: Ναυτεμπορική