Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Έργα για την τουριστική αναβάθμιση της Κοιλάδας της Κρώμνης

Με βάση το σχέδιο «Η Αργυρούπολις, επί του Δρόμου των Πολιτισμών», που προετοίμασαν οι τοπικές αρχές, προβλέπεται η κατασκευή έργων που θα αναδείξουν την Κοιλάδα της Κρώμνης, η οποία θεωρείται μια περιοχή με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Στην Κοιλάδα της Κρώμνης υπάρχουν 34 εκκλησίες, 33 παρεκκλήσια, 2 μοναστήρια, 5 κάστρα, 50 ιστορικές κρήνες και αρκετά άλλα κτίσματα από την εποχή που κατοικούσαν στην περιοχή οι Έλληνες. Ο Διευθυντής Τουρισμού της Νομαρχίας Αργυρούπολης Τεμέλ Γιαλτσίν, αναφερόμενος στο θέμα, είπε: «Η Κοιλάδα της Κρώμνης, που παραμένει κρυμμένη ανάμεσα στα όρη του Ανατολικού Πόντου, ήταν σημείο τομής και συνάντησης πλούσιων μεταλλείων, αρχαίων δρόμων, εθνών, θρησκειών και πολιτισμών. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ακόμα κτίσματα με τοπική λαξευμένη πέτρα, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής. Έχουμε εξετάσει τα μνημεία αυτά και τα άλλα σημεία ενδιαφέροντος και έχουμε σχεδιάσει ένα δίκτυο σταθμών παρατήρησης και δρόμων που θα τους διασυνδέουν, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει την ομορφιά των μνημείων και του τοπίου.

Σήμερα στην Κοιλάδα της Κρώμνης κατοικούν 288 άτομα, τη στιγμή που από το 16ο μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ζούσαν εδώ μόνιμα από 6 μέχρι 25 χιλιάδες άτομα».

Ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι η Νομαρχία θα καταβάλλει προσπάθειες για την τοπική και διεθνή προβολή της Κοιλάδας της Κρώμνης, για την προσέλκυση επισκεπτών, που θα βοηθήσουν την οικονομία της περιοχής.

Επιμέλεια
Σάββας Καλεντερίδης από την στήλη "Ο Πόντος σήμερα" της εφημερίδας Ποντιακή Γνώμη.