Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ «ΘΕΡΜΗ» Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ Π.Ο.Ε. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

του Λάζαρου Κουμπουλίδη


Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θριαμβευτική επανεκλογή του προέδρου της Π.Ο.Ε. Γ. Παρχαρίδη, κατόπιν τροποποίησης του Καταστατικού, ουσιαστικά μόνο για το λόγο αυτό, προκειμένου δηλαδή να παραταθεί η θητεία του, ελλείψει ικανού αντικαταστάτη.

Συμπληρώνεται κι ένας χρόνος ουσιαστικής απουσίας του Κώστα Γαβρίδη από το τιμόνι της Γραμματείας της Π.Ο.Ε. μετά την παράδοση του στο Γιώργο Γεωργιάδη, που κατάφερε όχι να εκπληρώσει τις προσδοκίες, αλλά να πραγματοποιήσει τους φόβους μας, γκρεμίζοντας με γοργούς ρυθμούς, ό,τι μεθοδικά και συλλογικά κτίζαμε αυτά τα χρόνια, Σωματεία και Διοίκηση μαζί, με πολύ κόπο.

Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η δυσφορία και κατόπιν η αγανάκτηση από τους άστοχους και άκομψους χειρισμούς του Γραμματέα, ιδιαίτερα στα κορυφαία ζητήματα της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος της Παναγίας Σουμελά και της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η Π.Ο.Ε. που μέχρι πρότινος έκτιζε γέφυρες και δημιουργούσε συμμαχίες, διογκώνοντας διαρκώς τη δύναμη της, έφτασε στο σημείο να προκαλεί αναίτια και να προσβάλλει θεσμικούς παράγοντες και απλούς πολίτες, κτίζοντας πλέον τοίχους και περιχαρακώνοντας το ΔΣ. Κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο ο νέος Γραμματέας να απαξιώσει ικανά στελέχη του χώρου μας. Να προκαλέσει «ρήγμα» σε μία συντονισμένη προσπάθεια για επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διοίκησης της Παναγίας Σουμελά με μία απρόκλητη και άνευ προηγουμένων αήθη έγγραφη επίθεση στην Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, τη στιγμή που είχαν δρομολογηθεί λύσεις και είχε δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, προκαλώντας καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της Π.Ο.Ε. και τελικώς την ταπείνωσή της. Κατάφερε να διασπείρει τη διχόνοια εντός των κόλπων των Σωματείων της Π.Ο.Ε., ξεκινώντας από το Νομό Ημαθίας, όπου το «μέτωπο» μέχρι πρότινος ήτανε αραγές, με πλήρη σύμπνοια των Σωματείων και έκδοση κοινών ψηφισμάτων, προκειμένου να αποδυναμώσει την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Π.Ο.Ε. στο ζήτημα της Π. Σουμελά, πρωτοστατώντας στις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους θεσμικούς παράγοντες, αλλά έχοντας ήδη ξεκινήσει και δικαστικό αγώνα επιζητώντας λύση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποτέλεσμα της διολίσθησης αυτής με ενέργειες του Γραμματέα και ανοχή του Προέδρου είναι η παραίτηση από την Επιτροπή της Π.Ο.Ε. για την Π. Σουμελά των Λάζαρου Κουμπουλίδη και Δώρας Μπαλτατζίδου, κατόπιν το ξέσπασμα του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. με αίτημα έξι μελών του που απαίτησαν την αντικατάσταση του Γραμματέα και συνολικά μία διάχυτη απογοήτευση στα Σωματεία που βλέπουν την Π.Ο.Ε. σε διαδικασία αποδόμησης, με το Γραμματέα σε ρόλο «μαινόμενου ταύρου σε υαλοπωλείο» και τον Πρόεδρο σε ρόλο «απλού παρατηρητή», ανήμπορου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανακόψει την πόλωση και τη διαρροή στελεχών και Σωματείων, επιμένοντας σε μια λανθασμένη επιλογή και προστατεύοντας το Γραμματέα, αντί να προστατεύσει το έργο και την ενότητα της Παμποντιακής.

Η Γενική Συνέλευση των Σωματείων της Π.Ο.Ε. στις 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα είναι μία ιστορική Συνέλευση.

Γιατί τα Σωματεία, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και κυρίως ο Πρόεδρος Γ. Παρχαρίδης θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να δηλώσουν την αντίθεση ή να επιδείξουν την ανοχή τους στο κατρακύλισμα της Π.Ο.Ε. και να την οδηγήσουν αντίστοιχα σε πορεία νέας σύνθεσης ή οριστικής αποσύνθεσης.

Λάζαρος Κουμπουλίδης
Δικηγόρος