Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου Χάρη Ψωμιάδη για τον Νάνσεν

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Χάρη Ψωμιάδη «Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922-1924», η οποία διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (16-09-2011) στο αμφιθέατρο του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν ήταν άρτια διοργανωμένη και συγκινητική, διότι παρείχε τη δυνατότητα σε όσους παραβρέθηκαν να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το έργο του αειμνήστου και να εξάρουν τα προτερήματά του με πρωτεύοντα τα προτερήματα της καλοσύνης, της σοφίας και της ευφυίας.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από κοινού από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το Ερευνητικό Κέντρο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου με έδρα το Σικάγκο.

Παραβρέθηκαν ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο τέως πρόβοστ του Κολλεγίου του Κουίνς, Δρ. Ευάγγελος Γκύζης, ο πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας Στέφανος Τσερπέλης, ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Γεώργιος Καλύβας, ο εκδότης Λέανδρος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου της Νέας Ιερσέης Πάνος Σταυριανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Κονέκτικατ Γιώργος Τσιλφίδης, ο πρόεδρος της Σκοπευτικής και Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στυλιανός Μανής και άλλοι εκπρόσωποι της Ομογένειας.

Το βιβλίο «Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922-1924», όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» είναι προϊόν πολυετούς έρευνας του Δρ. Ψωμιάδη στα αρχεία των Παρισίων, της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, των Βρυξελλών, της Γενεύης, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και φέρει για πρώτη φορά στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές για την προσφορά του Νάνσεν και τις θηριωδίες των Τούρκων.

Ο Δρ. Χάρης Ψωμιάδης έχασε την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο στις 13 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 82 ετών και ο διακαής του πόθος ήταν να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 150ή επέτειο της γεννήσεως του Νάνσεν και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Πάρκο της Αθήνας που είχαν προετοιμαστεί να γίνουν το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα παρέμεινε ανεκπλήρωτος.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης, ο οποίος είχε αναλάβει και το συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του αειμνήστου καθηγητή και στην ενασχόλησή του με τα θέματα που αφορούν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και της Μικράς Ασίας.

Η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού εξήρε το έργο του Δρα Χάρη Ψωμιάδη και χαρακτήρισε τη δημιουργία του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς, ως έναν μεγάλο άθλο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο βιβλίο και κάλεσε τους ομογενείς να αξιοποιήσουν και να κεφαλαιοποιήσουν την κληρονομιά του Δρα Χάρη Ψωμιάδη.

Ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος επεσήμανε ότι γνώρισε τον καθηγητή το Σεπτέμβριο του 2001 στην Αρχαία Ολυμπία και ότι του είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση οι δηλώσεις του για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

«Γνώριζα τον Δρα Χάρη Ψωμιάδη από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα για τη δημιουργία του Κέντρου και στο διάβα των τεσσάρων δεκαετιών είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε ο ένας δίπλα του άλλου σε κοινούς αγώνες και μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ο Χάρης ήταν όντως ένας μεγάλος άνδρας, ένας γίγαντας του πνεύματος», τόνισε ο πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού Στέφανος Τσερπέλης και δώρισε 500 δολάρια για την ενίσχυση του ταμείου για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τον Νάνσεν στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον εκλιπόντα καθηγητή που έγινε στο σπίτι του τελευταίου και τέσσερις ημέρες πριν το θάνατό του.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προσφέρει χίλια δολάρια για τις εκδηλώσεις και ότι κάθε χρόνο θα προσφέρει στη μνήμη του δύο υποτροφίες αξίας $500 εκάστη σε αριστούχους φοιτητές του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κολέγιο του Κουίνς.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κίτροεφ, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, είπε ότι γνώρισε τον Δρ. Χάρη Ψωμιάδη το 1986 όταν ήρθε ως επισκέπτης καθηγητής και ότι από τότε ξεκίνησε η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Ο Δρ. Κίτροεφ, αναφερόμενος στο βιβλίο, επεσήμανε ότι μέσα από τις σελίδες του προβάλλονται τα προβλήματα των προσφύγων και της αναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμού και ότι ο αναγνώστης του θα γνωρίσει πολλές άγνωστες μέχρι τώρα στιγμές των δύο μεγάλων ανδρών, του Φρίντγιοφ Νάνσεν και του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο κ. Γιώργος Μαυρόπουλος, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου με έδρα το Σικάγο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Κέντρο αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έργο του Κέντρου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι αποτελεί προϊόν της ιδέας του Δρα Ψωμιάδη και ότι ήταν ο εμπνευστής και ο μέντοράς του.

Εμφανώς συγκινημένη από τις προσφωνήσεις όλων των ομιλητών η κ. Μαρία Βασιλείου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις τιμές που απέδωσαν στον εκλιπόντα σύζυγό της και εστίασε την προσοχή της στις συνθήκες υπό τις οποίες ο Χάρης Ψωμιάδης συνέταξε το βιβλίο.

«Ηθελε να τιμήσει την οικογένειά του και συνάμα να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν το έργο του και τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», υπογράμμισε η κ. Βασιλείου.

Αναφερόμενη στο βιβλίο, το χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η κ. Μαρία Βασιλείου είναι πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Αθήνα, το οποίο έχει αναλάβει και την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 150χρονα της γεννήσεως του Νάνσεν.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας