Aπό το μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου και την αρτοκλασία που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουολκ χοροστατήσαντος του Αρχ/που κ. Δημητρίου.
ΝΟΡΓΟΥΟΚ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Παρουσία του δημάρχου του Νόργουολκ Ρίτσαρντ Μόσια και του Ελληνοαμερικανού δημοτικού συμβούλου και στενού του συνεργάτη Νίκολα Κυδή, αλλά και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας Αγης Μπαλτά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Νόργουολκ του Κονέκτικατ η τελετή έναρξης του 20ου συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τη Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
Στη διάρκεια της Λειτουργίας τελέστηκε και μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου και Αρτοκλασία. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι σύνεδροι από την Αμερική και τον Καναδά με την ψήφο τους ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Δημήτρης Μολοχίδης. Το πρωί της Δευτέρας, το νέο Δ.Σ. και αρκετοί σύνεδροι επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.
Από νωρίς το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο αναρτήθηκε η ελληνική σημαία και ταυτόχρονα το πανό με το σύμβολο των Ποντίων τον μονοκέφαλο αετό. Εντός του χώρου του Δημαρχείου φιλοξενήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου η έκθεση: «Πόντος, δικαίωμα στη μνήμη» που επιμελήθηκε ο καθηγητής και ιστορικός κ. Κώστας Φωτιάδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την τελετή έναρξης στην συμβολή του ποντιακού στοιχείου που εδρεύει στο Νόργουολκ από τον δήμαρχο κ. Μόσια αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κυριακίδη (Κυδή). Ο ίδιος ο δήμαρχος Μόσια δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει ακόμα περισσότερο στην καλύτερη σύσφιγξη των δεσμών με τον Ποντιακό Ελληνισμό και τόνισε ότι αναγνωρίζει με σεβασμό την συνεισφορά του στο Δυτικό πολιτισμό αλλά και τη συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την άφιξη και την δημιουργική παρουσία του ποντιακού στοιχείου στην πόλη του Νόργουολκ και με την ευκαιρία αυτή εκδόθηκε και ειδικό αναμνηστικό λεύκωμα στις σελίδες του οποίου περιγράφονται τα βήματα προόδου του ποντιακού στοιχείου στην πόλη αυτή.
Η κ. Μπαλτά μάλιστα ευχαρίστησε τον δήμαρχο για ό,τι κάνει για το ελληνικό στοιχείο που ζει και δραστηριοποιείται στο Νόργουολκ. Την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Ηλίας Τσεκερίδης. Ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο π. Νικόλαος Δασούρας, ιερατικώς προϊστάμενος στο ναό του Αγίου Γεωργίου.
Εξαιρετική εντύπωση έκανε σε όλους τους παρευρισκόμενους η ερμηνεία ποντιακού τραγουδιού από την κα Αλίκη Καγιαλόγλου, ενώ θερμά χειροκροτήματα απέσπασε και η ερμηνεία στη λύρα του Αντέμ Εκιζ, γνήσιου δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας από την Τραπεζούντα. Ο Αντέμ ξεσήκωσε και τον ενθουσιασμό των συνέδρων, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που δόθηκε στο βράδυ του Σαββάτου.
Κάποια στιγμή, στη διάρκεια του προγράμματος της τελετής έναρξης, πλησίασαν το μικρόφωνο δύο νέοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι και κατέθεσαν με λόγια απλά την μαρτυρία τους για τα όσα ζουν και παρατηρούν μέσα στο ποντιακό στοιχείο της Διασποράς, ευχαριστώντας τους παλαιούς για όσα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα.
Η νεολαία άλλωστε, έδωσε και φέτος δυναμικά το παρών της και μέσω του χορευτικού που συμμετείχε στην εκδήλωση.
Εξάλλου και στην ομάδα που παρουσίασε το Ποντιακό θέατρο συμμετείχαν και νέοι. Η Αργυρώ Λυκοπούλου, 19 χρονών, μάλιστα ήρθε από την Αυστραλία για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του συνεδρίου, δίπλα στην φίλη της, την 18χρονη Μυροφόρα Καλογερίδου, που μετέφερε τον σύντομο χαιρετισμό της νεολαίας προς τους συνέδρους. Μαζί με την Μυροφόρα ήταν και ο Γιάννης Παπαχρήστου. Την ίδια στιγμή, απονεμήθηκαν και οι υποτροφίες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας που δίνονται σε νεαρούς μαθητές στη μνήμη του Αχιλλέα Τσιλφίδη. Τις υποτροφίες αυτές πήραν η Δέσποινα Πετρίδη και η Παναγιώτα Τσιλφίδη.
Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, ο καθηγητής Κ. Φωτιάδης χαρακτήρισε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου ως ξεχωριστή ημέρα, αφιερωμένη στην παρουσίαση των γεγονότων και στην πολυθεματική έκθεση. Χρειάζεται, τόνισε, μεγαλείο ψυχής για να ερμηνεύσει κανείς σωστά τα γεγονότα της εποχής και για τους Πόντιους η συγκέντρωση του υλικού αποτελεί αυτονόητο καθήκον στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Είναι μέρα χαράς, κατέληξε, γιατί δείχνουμε στην Πολιτεία το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Τιμάτε, πρόσθεσε, με την παρουσία σας την μνήμη των νεκρών.
Χορηγός του ειδικού λευκώματος που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης ήταν ο κ. Χρήστος Σπυρόπουλος, τον οποίο ο κ. Φωτιάδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα και όπως ανακοίνωσε έφερε μαζί του μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά για να την παραδώσει στον κ. Σπυρόπουλο. Μια δεύτερη εικόνα της Παναγίας ο κ. Φωτιάδης πρόσφερε στον δήμαρχο κ. Μόσια. Εισηγητές στην τελετή στο Δημαρχείο ήταν ο Κώστας Τσιλφίδης και η Ελένη Βόχλαν.
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μια κινητικότητα στο διπλωματικό στίβο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, Μάλιστα, μόλις πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά το προσκύνημα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά όπου λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Σε αυτό το γεγονός αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος που μαζί με τον Επίσκοπο Φασιανής και τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα (και οι δύο ποντιακής καταγωγής) είχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθεί μαζί με τον κ. Βαρθολομαίο στο ιστορικό αυτό μοναστήρι της Τραπεζούντας, που αποτελεί σύμβολο για όλο το ποντιακό στοιχείο όπου γης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφερόμενος στη θυσία των Ποντίων, επεσήμανε ότι δεν πάει ποτέ χαμένο το αίμα των μαρτύρων και των ηρώων αλλά γίνεται λίπασμα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας