Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Τουρκικοί βρυχηθμοί πριν την ψηφοφορία για την αρμενική γενοκτονία στη γαλλική Γερουσία

Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας εν όψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας στη γαλλική Γερουσία επί του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καλεί τους Γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν το νομοσχέδιο μιλώντας για «μαύρη κηλίδα στην πνευματική ιστορία της Γαλλίας», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί στέλνει επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας «να υπερισχύσει η λογική».

«Καλώ τους Γάλλους γερουσιαστές να συλλογιστούν εις βάθος αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, η απόφασή τους δεν θα έχει καμιά εγκυρότητα» δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ενώπιον δημοσιογράφων, διαμηνύοντας ότι «αυτοί που εκμεταλλεύονται την Ιστορία θα είναι τα θύματα της εκμετάλλευσης αυτής».

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι αν η Γερουσία ψηφίσει το νομοσχέδιο, «αυτό θα ήταν μια μαύρη κηλίδα στην πνευματική ιστορία της Γαλλίας» και ότι η Τουρκία θα υπενθυμίζει «σε κάθε ευκαιρία» στους Γάλλους το λάθος που διέπραξαν.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε με επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει «να υπερισχύσει η λογική».

«Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι» αναφέρει ο Σαρκοζί στην επιστολή του προς τον Ερντογάν, μετά την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κράτος ή έναν λαό», ενώ εκφράζει στην επιστολή την ελπίδα «η Τουρκία να αναλογιστεί τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς μας».

Οι Γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, και ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου «αντιβαίνει στο Σύνταγμα».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα (23/1) και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η Άγκυρα προχώρησε σε σειρά αντιποίνων και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούογλου, ο οποίος επέστρεψε εν συνεχεία για να προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφισή του από τη Γερουσία.

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος του Guardian Τίμοθι Γκάρντον Ας γράφει στη βρετανική εφημερίδα πως το γαλλικό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του λόγου και πρέπει να απορριφθεί στο όνομα της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της ιστορικής έρευνας και επί τη βάση του άρθρου 11 της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 (η ελεύθερη επικοινωνία σκέψεων και απόψεων είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα δικαιώματα).

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ζήτημα δεν είναι εάν ήταν τρομακτικά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Αρμενίων κατά τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή εάν πρέπει να αναγνωριστούν στην τουρκική και ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν τρομακτικά και πρέπει να αναγνωριστούν.

Επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι εάν πρέπει να καταστεί έγκλημα στο Δίκαιο της Γαλλίας ή άλλων κρατών η αμφισβήτηση εάν αυτά τα τρομερά γεγονότα συνιστούν γενοκτονία, και εάν η γαλλική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να αυτοκαθοριστεί ως δικαστήριο της παγκόσμιας ιστορίας, εκδίδοντας καταδίκες για την παρελθοντική συμπεριφορά άλλων κρατών. Οι απαντήσεις είναι όχι και όχι, συνεχίζει ο Τίμοθι Γκάρντον Ας διερωτώμενος εάν βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να συλληφθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι επίκεινται προεδρικές εκλογές, στις οποίες έχει σημαντικό μερίδιο η ψήφος του μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων αρμενικής καταγωγής.

Η Γαλλία αναγνώρισε διά νόμου την αρμενική γενοκτονία το Δεκέμβριο του 2001, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Νομοσχέδιο ανάλογο του σημερινού εγκρίθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2006 (αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία) με φόντο τις εκλογές του 2007. Και η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων έρχεται ξανά σε εκλογικό έτος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.

Πηγή: Τα Νέα