Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Διαδήλωση Τούρκων στο Παρίσι για το νόμο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων

Τούρκοι της Γαλλίας διαδηλώνουν ενόψει της ψήφισης του νόμου περί της γενοκτονίας των Αρμενίων.


Χιλιάδες Τούρκοι της Γαλλίας διαδήλωσαν σήμερα (21-01-2012) στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει της ψήφισης νόμου που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης ως γενοκτονίας της μαζικής σφαγής το 1915 των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 3.000 διαδηλωτές βρίσκονται ήδη στο σημείο αυτό, ενώ αναμένονται ακόμη 10.000 στη διάρκεια της ημέρας, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 32 χρόνων από τη δολοφονία τούρκου διπλωμάτη από αρμένιους μαχητές στο κεντρικό Παρίσι.

Η ένταση έχει αυξηθεί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, με την Άγκυρα να προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, αν ψηφιστεί νόμος που καταδικάζει την απόρριψη της αρμενικής γενοκτονίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις θα πληγούν σε περίπτωση ψήφισης του νόμου.

Είναι «απειλές στον αέρα» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί ζητώντας έναν διμερή «διάλογο σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους».

Όταν ερωτήθηκε από το ραδιόφωνο France Inter αν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ο Λεονετί απάντησε: «όχι».

Η Τουρκία που συνδέεται με διεθνείς δεσμεύσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, «δεν μπορεί να διακρίνει για πολιτικούς λόγους τη μια χώρα από την άλλη», διευκρίνισε. «Πρόκειται για απειλές στον αέρα και πιστεύω ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε έναν πολύ πιο χαμηλών τόνων διάλογο, καθώς δεν χρησιμεύει σε τίποτα να υποκινούμε τα μίση εδώ κι εκεί», πρόσθεσε ο Ζαν Λεονετί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης τις δηλώσεις την Τετάρτη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «υπερβολικά λόγια που, όπως όλα τα υπερβολικά λόγια, δεν έχουν βαρύτητα».

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου που υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση, είναι μια «επίθεση εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας». Τόνισε ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ότι θα απορρίψει το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της απόρριψης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Δεν βλέπω πώς μπορεί να λέει ότι ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί σε οποιονδήποτε οτιδήποτε», απάντησε ο Λεονετί.

Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι για τη χώρα του, όπως και για τα Ηνωμένα Έθνη και για άλλες μεγάλες χώρες, «ιστορικά υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων».

Οι Γάλλοι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα πρόταση νόμου που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την απόρριψη μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915.

Η Άγκυρα που παραδέχεται ότι υπήρξαν έως 500.000 νεκροί στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, απείλησε το Παρίσι με αντίποινα σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Μετά τη ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Γερουσία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Για τη Γαλλία, η μαζική σφαγή των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συνιστά γενοκτονία. Οι Αρμένιοι δηλώνουν ότι περί το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς, οι περισσότεροι το 1915.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μόνο 300.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν, λέγοντας ότι οι θάνατοι αυτοί ήταν μια συνέπεια των ταραχών στη διάρκεια του πολέμου μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Τουρκία, όπου κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι.

Πηγή: Καθημερινή