Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η παράδοση το αντίδοτο στην οικονομική κρίση


Με τη φωνή του Στάθη Νικολαΐδη έκοψαν την πίτα τους, οι Πόντιοι της Ροδόπης

O πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων "Τραπεζούντα" Γιάννης Νικολαιδης

Με τη φωνή του Στάθη Νικολαΐδη και με τη συμμετοχή του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του Κώστα Ζώη και άλλων καλλιτεχνών, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, τα μέλη του συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Τραπεζούντα». Ο «Βράχος 2», όπου φιλοξενήθηκε το ετήσιο γλέντι των Ποντίων, γέμισε από κόσμο και πλημμύρισε από τις παραδοσιακές μελωδίες, με πρωταγωνιστή τη λύρα, τον αχώριστο σύντροφο των Ποντίων. Ήταν μία εκδήλωση επιτυχημένη, στην οποία, όπως κάθε χρόνο παραβρέθηκε εκατοντάδες κόσμου, όχι μόνο από την Κομοτηνή, αλλά και από τις γύρω πόλεις. Επισκέπτες από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, ακόμη και από την περιοχή της Χρυσούπολης, ήρθαν στη γιορτή, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Γιάννης Νικολαΐδης. Άλλωστε, ούτε η οικονομική κρίση, δεν πτοεί τους Πόντιους, ανέφερε.


«Για εμάς αυτές οι ημέρες και αυτές οι στιγμές είναι μια επαφή, μέσα από τις μελωδίες, μέσα από την μουσική, με την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, καθώς εμείς αυτή την ιδιαίτερη πατρίδα δεν την έχουμε κάτω από τα πόδια μας αλλά μέσα στην ψυχή μας». Ζούμε μέσα από τα τραγούδια, από τις αφηγήσεις, από την λαογραφία, μέσα από τα δρώμενα, «αυτά προσπαθούμε να μεταλαμπαδέψουμε στις νεότερες γενιές, την ιστορία, τη λαογραφία, τις παραδόσεις, παραδόσεις οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερο αξιακό σύστημα και πρότυπο, είναι μια παράδοση που ξέρει να σέβεται τη διαφορετικότητα, στη θρησκεία, στη γλώσσα, στην εθνότητα, μια ελληνική παράδοση την οποία επίσης είναι στους στόχους του συλλόγου να διατηρήσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου.


Ο προσφυγικός Ελληνισμός στα δύσκολα δεν κάνει πίσω

Το μήνυμα, ότι η Ελλάδα πρέπει, αλλά κυρίως ότι μπορεί να ορθοποδήσει, έστειλαν τα μέλη του συλλόγου. Σε αυτό μπορεί να συμβάλουν η παράδοση, η λαογραφία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσφυγικού ελληνισμού. Η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας, μπορούν να αποτελέσουν το σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Υπάρχουν λύσεις, είπε ο κ. Νικολαΐδης, απαιτούν όμως ομαδικό πνεύμα και δουλειά. Ως παράδειγμα ανέφερε, το γεγονός ότι σήμερα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λυράρηδες που είχαν ποτέ στην ιστορία τους, οι Πόντιοι. Αυτό το δυναμικό ανέφερε πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει όχι μόνο στην παράδοση και τον πολιτισμό, αλλά και στην οικονομία του τόπου.

«Βλέπουμε οι Πόντιοι που έχουν έρθει στην περιοχή μας, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα πάλι στην περιοχή και εμείς προσπαθούμε και μέσα από αυτό το σωματείο να το αναδείξουμε ως δυναμική του τόπου. Δυναμική στη γαστρονομία που έχουμε τη γαστρονομία όλου του κόσμου στη Ροδόπη μέσω των Ποντίων, τόσο από την κεντρική Ασία, τόσο την Ευρωπαϊκή, έχουμε τους μετανάστες τους ντόπιους από εδώ που έτυχε να ζήσουν σε δημοκρατίες της δυτικής Ευρώπης. Αυτά όλα θα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε με την στήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ίσως και με μια γενικότερη στρατηγική, από τα αρμόδια υπουργεία, να αγκαλιαστούν από τους τοπικούς φορείς, τους επαγγελματίες εδώ, να μπουν αυτές οι γεύσεις στα τοπικά μαγαζιά και να αποτελούν έναν πόλο έλξης στην περιοχή.

Όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει η Αγία Σοφία, ο Βόσπορος, έτσι και η δική μας πόλη, έχει μια πλούσια γαστρονομία, μουσική παράδοση και λαογραφία. Αυτά όλα εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να τα προβάλλουμε, να τα καταγράψουμε και μέσα από τους χορούς που πραγματοποιούμε, από αυτές τις συνάξεις, τις ανταλλαγές απόψεων και ιδεών, προσπαθούμε να τα διοχετεύσουμε στην κοινωνία, στους απλούς πολίτες, ώστε να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Πηγή: Χρόνος