Στην εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα φωτιστούν οι «σκοτεινές σελίδες» μέσω της ανάλυσης δυο σχετικών βιβλίων.
Μέσα από τα βιβλία «Το Τραύμα και οι Πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη» (εκδόσεις «Ταξιδευτής») των Γιώργου Κόκκινου, Έλλης Λεμονίδου και Βλάση Αγτζίδη, και «Ο κόκινος Καπνάς και ο Ελληνισμός του Καυκάσου» («Εναλλακτικές εκδόσεις») που υπογράφει ο τελευταίος, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, θα επιδιώξουν να φωτιστούν οι «σκοτεινές σελίδες» της Ιστορίας, τα Τραύματα και η συλλογική Μνήμη, που είναι και ο τίτλος της βιβλιοπαρουσίασης που διοργανώνουν από κοινού. Η εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας (οδός Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος), με ομιλητές τον ιστορικό και προϊστάμενο των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας, Κυριάκο Λυκουρίνο και τον συγγραφέα, δικηγόρο και πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοσμά Χαρπαντίδη, που θα παρουσιάσουν το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο αντίστοιχα.
Το πρώτο βιβλίο που αφορά το πώς αντιμετωπίστηκαν διεθνώς διάφορα «τραύματα» που σημάδεψαν τους λαούς του 20ου αιώνα, αρχίζει με τον κ. Κόκκινο, να αναφέρεται στο θέμα «Η Δυναμική της μνήμης και της λήθης στη δημόσια σφαίρα και οι νόμοι της μνήμης στη Γαλλία», καθώς και στο «Τραυματικό και επίμαχο παρελθόν και οι συγκρουσιακές του αναγνώσεις: το παράδειγμα της διαχείρισης της σφαγής του Nanking στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στις ΗΠΑ», ενώ η σκυτάλη περνά στην κ. Λεμονίδου, με το κεφάλαιο «Οι πόλεμοι της μνήμης στην Πολωνία». Τέλος ο κ. Αγτζίδης, αναφέρεται στο θέμα «Mνήμη, ταυτότητα και ιδεολογία στον ποντιακό ελληνισμό».
Ο κ. Αγτζίδης, και πάλι, υπογράφει και το δεύτερο βιβλίο που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση, με τίτλο «Ο κόκινος Καπνάς και ο Ελληνισμός του Καυκάσου». Πρόκειται για την ιστορία μιας ελληνικής εφημερίδας που εκδιδόταν στο σοβιετικό Καύκασο κατά το Μεσοπόλεμο από το 1932 ως το 1937 και αποτέλεσε το επίσημο σοβιετικό ελληνικό έντυπο του μεσοπολέμου.
Πηγή: Εβδόμη