Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»


«Με αφετηρία στο σήμερα, ξεκινάμε το θεατρικό μας ταξίδι για να οδηγηθούμε στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Εύξεινου Πόντου. Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας, αλλά συνάμα αφύπνισης, για να καταλάβουμε πως ένας ολόκληρος λαός πέρασε πολύ χειρότερα απ’ ότι σήμερα, αλλά δεν ολιγοψύχησε. Στάθηκε στα πόδια του, κοίταξε ψηλά στον ουρανό και μίλησε με τον ίδιο τον Θεό, όπως η γιαγιά του έργου μας, η γιαγιά Συμέλα. Μια γυναίκα που με το σθένος της μας παροτρύνει να ταξιδέψουμε μέσα από τα μάτια της ψυχής της και να νιώσουμε τα φωτεινά μονοπάτια της παράδοσης. Μια ηρωίδα που μέσα από τα λόγια του πάτερ Συμεών μας προστάζει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να βάλουμε τη σοφία της πίστης στην ψυχή μας και στα χείλη μας το "Δόξα τον Θεό"». Αυτά ήταν τα λόγια του θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού επιμελητή της χριστουγεννιάτικης θεατρικής παράστασης «…Όπου Θεός, ουδεμία ανάγκη…», του πολυτάλαντου Ηλία Τ. Υφαντίδη.


Το έργο παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», αποτελούμενη από σαράντα και πλέον άτομα και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2011 στο δημοτικό θέατρο Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» και μετά και τη δεύτερη παράσταση στο δημοτικό θέατρο Κορυδαλλού την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, έκλεισε στις 24 Ιανουαρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στις τρεις παραστάσεις η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια που τα θέατρα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα αναγκαστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς τελικά να καταφέρουν να απολαύσουν κάποια από αυτές.


Ο Πρόεδρος του συλλόγου, κ. Νίκος Κουλαξουζίδης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στην πολυπληθή θεατρική ομάδα του συλλόγου και στη συλλογική προσπάθειά τους που με όρεξη και μεράκι έφτασαν στην παρουσίαση του θεατρικού έργου και της επιτυχίας του.


Περήφανος αρκέστηκε στα παρακάτω λόγια: «Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για τη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο σύλλογό μας δημιουργήσαμε το τμήμα ποντιακού θεάτρου. Αναβιώνοντας ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, ήθη και έθιμα, καθώς και απλές ιστορίες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον Αλησμόνητο Πόντο, η θεατρική μας ομάδα προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή και αναλλοίωτη την ποντιακή διάλεκτο.


Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν άτομα κάθε ηλικίας, αρκετά εκ των οποίων και μη ποντιακής καταγωγής. Ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας τον Ηλία Υφαντίδη, όπως επίσης και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της φετινής θεατρικής παράστασης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να αποτελέσει το έναυσμα για ανάλογες καρποφόρες προσπάθειες για τη διατήρηση του ανεκτίμητου πολιτιστικού μας θησαυρού».


Ο εμνευστής και δημιουργός του έργου Ηλίας Υφαντίδης, με τη σειρά του ευχαρίστησε όλα τα παιδιά για το ζήλο και την υπομονή που υπέδειξαν, καθως και για τον προσωπικό χρόνο που διέθεσαν τους τελευταίους δύο μήνες που διήρκεσαν οι πρόβες καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια με το ζεστό τους χειροκρότημα. Ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως, τρεις ανθρώπους που έχουν προσφέρει, εδώ και σαράντα χρόνια πάρα πολλά στο ποντιακό θέατρο και τίμησαν με την παρουσία τους την τελευταία παράσταση, τους Γιάννη Συμεωνίδη, Χρήστο Χολίδη και Φώτη Παρασκευόπουλο.


Στο τέλος, δεν παρέλειψε να προτρέψει όλους μας να μην ξεχάσουμε σε όλη την πορεία της ζωής μας τα λόγια από το κάδρο που κρατούσε στα χέρια της η γιαγιά Συμέλα:
«Θεία τω οίκω τούτο ευλογία,
όπου πίστις - εκεί αγάπη, όπου αγάπη - εκεί ειρήνη,
όπου ειρήνη - εκεί ευλογία, όπου ευλογία - εκεί Θεός,
όπου Θεός ουδεμία ανάγκη»


Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης «Μανουήλ Κομνηνός»
Αγ. Λαύρας 37
Πετρούπολη
Τ.Κ. 13231
Τηλ. 210501896