Διάλεξη του καθηγητή Δρ. Γεωργίου Θεοφ. Παυλίδη
Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου
Δίψα για μάθηση και εκτός Πανεπιστημιακής αίθουσας είχαν περισσότεροι από 250 νεολαίοι που κατέκλεισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν μαζί με το κοινό τον διάσημο καθηγητή ερευνητή και εφευρέτη δρ.Γεώργιο Θεοφίλου Παυλίδη.
Ο κ. Παυλίδης είναι διεθνώς καταξιωμένη αυθεντία στη δυσλεξία,στη διάσπαση προσοχής και στην οφθαλμολοκίνηση.
Είναι καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονία,αλλά και εφευρέτης νέων τεχνολογιών και μεθόδων παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας.Καθηγητής για περισσότερα από 39χρόνια σε τμήματα ψυχολογίας ,παιδαγωγικών και σε ιατρικές σχολές γνωστών πανεπιστημίων της Αγγλίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.Νεότατος ,μόλις 23ετών ξεκίνησε την Πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στο Μαντσεστερ της Αγγλίας.Τριάντα ετών εξελέγη ομόφωνα ισόβιο μέλος και δυο φορές ομόφωνα αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών.
Λόγω της παγκόσμιας επιστημονικής του αναγνώρισης,του απονεμήθηκαν πολλοί τιμητικοί τίτλοι και βραβεύσεις,πάντοτε με ομόφωνες αποφάσεις και η βιογραφία του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο Who is who in the world (Λεξικό προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας).
Το 2004 του απονεμήθηκε ισόβιος τιμητικός τίτλος του επίτιμου Φέλοου του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου, ως αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς. Ίσως είναι ο μοναδικός ή ένας από τους ελάχιστους διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες που έλαβαν τέτοια τιμητική διάκριση από Αγγλικό πανεπιστήμιο. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2006 ήταν ένας από τους ελάχιστους διαπρεπείς επιστήμονες που επελέγησαν από όλο τον κόσμο από τις επιτροπές του Λευκού Οίκου και της Ουνέσκο και προσκλήθηκε από την πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο κ. Λώρα Μπους, στο 1ο. Διεθνές Συνέδριο του Λευκού Οίκου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την πιθανή εφαρμογή της Βιολογικής Μεθόδου του μέσω ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ομόφωνα τιμήθηκε από την Προεδρία 18 διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και επίσης ήταν διαρκώς ο Πρόεδρος όλων των Παγκόσμιων Συνεδρίων Δυσλεξίας, από το 1983 μέχρι σήμερα. Εφηύρε το μοναδικό διεθνώς ακριβές, βιολογικό, προγνωστικό από την Προσχολική Ηλικία και διαγνωστικό τεστ του για την δυσλεξία και για τη διάσπαση προσοχής, διεθνώς γνωστό ως «PAVLIDIS TEST». Οι εφευρέσεις του είναι αναγνωρισμένες με διεθνείς πατέντες από την Αμερική, Καναδά, Γαλλία και Αγγλία. Απόδειξη της παγκόσμιας αναγνώρισης και μοναδικότητας της εφεύρεσης του αποτελεί το γεγονός ότι και από τις 5 ηπείρους, από 27 χώρες, φέρνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα για προβλήματα δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής για το βιολογικό ΤΕΣΤ & ΜΕΘΟΔΟ ΠΑΥΛΙΔΗ.
Έρχονται ακόμη και από τις πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου, π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο , Ολλανδία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία. Η φώτο – ηλεκτρονική εφεύρεση του είναι τόσο προηγμένη που απαιτήθηκε από τα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια Harvard Pennstate, Boston, Columpia κ.α. Έχει περισσότερες από 170 επιστημονικές δημοσιεύσεις, περιλαμβάνοντας 4 βιβλία στα Αγγλικά. Επίσης συχνά προσκαλείται ως κύριος ομιλητής σε πολλά διεθνή και παγκόσμια συνέδρια καθώς και σε φημισμένα πανεπιστήμια, ακόμη και στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, στο Χάρβαρντ. Οι πάντοτε ομόφωνες βραβεύσεις και εκλογές του αποδεικνύουν την διεθνή και καθολική αναγνώριση του ήθους του.
Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Αποστολίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του παρουσιάζοντας τον καθηγητή Γιώργο Παυλίδη προσθέτοντας κάποιες διαφορετικές πινελιές στη σκιαγράφησή της προσωπικότητας του ομιλητή.
Οι πινελιές αυτές ανάγονται στις προγονικές καταβολές του. Ο πατέρας του καθηγητή είχε τις ρίζες του στην Αργυρούπολη του Πόντου. Από την Τσίτη οι οικογένεια ξεριζώθηκε στο Καρς και από εκεί προσέφυγε στην Ελλάδα. Η μητέρα του ήλκε την καταγωγή από τα Κοτύωρα, την θρυλική Ορντού. Όλα αυτά εμάς ως κορυφαία οργάνωση των Ποντίων θα μας ενδιέφεραν μόνον τυπικά, αν ο Γιώργος Παυλίδης δεν είχε βαθειά και ουσιαστική σχέση με τον βαθύτερο πυρήνα της ιδιοπροσωπίας ενός αυθεντικού Ποντίου.
Νοιάζεται για τους ιδιαίτερους εθνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς που δημιουργηθήκαν από την μακραίωνη ιστορική πορεία των Ελλήνων στη Μαύρη Θάλασσα και την διάσωσή τους, όχι γιατί πιστύει ότι οι εμβληματικές εκφράσεις αυτού του πολιτισμού (διάλεκτος, τραγούδια, χοροί, θέατρο, παραμύθια και παραδόσεις) πρέπει να διατηρούνται για να ξεχωρίζουν οι Πόντιοι, αλλά για να συμπληρώνουν το μεγάλο, καθολικό πίνακα των παραδόσεων και της συνείδησης των Ελλήνων. Είναι από τα παλιότερα μέλη της Λέσχης μας, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δράσεις του σωματείου, ενδιαφέρεται γι αυτό και συμμετέχει ανελλιπώς στις Γεν. Συνελεύσεις. Για όλα τα προλεχθέντα χαιρόμαστε, τον καμαρώνουμε και παρακολουθούμε την εξαιρετική πορεία του. Από τα χείλη αυτού του σοφού επιστήμονα – ερευνητή απορρόφησαν γνώσεις και ιδέες όλοι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην πολύωρη και σχολαστική εισήγησή του.
Έβαλαν καινούργιες βάσεις στις εργασίες τους και έκαναν ελπιδοφόρα βήματα στα λεπτά σημεία της επιστήμης για την δυσλεξία, την διάσπαση προσοχής και την οφθαλμοκίνηση από τον ακούραστο καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών που αφιέρωσε όλη τη ζωή στην έρευνα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας για επιστήμες άγνωστες αλλά τόσο σημαντικές στην κοινωνία.
Πηγή: Ελληνική Γνώμη