Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Νικολαΐδης : Τα προνόμια της μειονότητας να τα απολαμβάνουν και οι Πόντιοι παλιννοστούντες


Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, Γιάννης Νικολαΐδης, στη «ΦΩΝΗ», στα πλαίσια της εκδήλωσης του ετήσιου χορού του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (14/1/2012).

Εκτός των καθιερωμένων ευχών και δηλώσεων, ο κ. Νικολαΐδης προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας τον προβληματισμό του για την άνιση αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι παλιννοστούντες, από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ομογενείς, από την ελληνική πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια.

Να προχωρήσει το Πρόγραμμα Αποκατάστασης και στη Ροδόπη

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε καταρχάς στο περιβόητο Πρόγραμμα Αποκατάστασης των παλιννοστούντων, το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1922 με τον ερχομό περίπου 500.000 Πόντιων από την Τουρκία.

«Τότε, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Ελλάδα είχε αποδεχθεί ότι θα αποζημιώσει εκείνους τους ανθρώπους και η Τουρκία, επίσης, αποδέχθηκε ότι θα αποζημιώσει τους ανθρώπους που πήγαν εκεί, κάνοντας το αντίθετο δρομολόγιο. Με τη Συνθήκη αυτή οι παλιννοστούντες που ήρθαν τότε στην Ελλάδα έχασαν το δικαίωμα να αξιώσουν οποιαδήποτε αποζημίωση από την Τουρκία για τον εκδιωγμό τους και την απώλεια των περιουσιών τους τα μετέπειτα χρόνια» θα πει ο κ. Νικολαΐδης για να προσθέσει «όμως από αυτούς τους ανθρώπους, στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης μπήκαν μόνο 5.000 Πόντιοι που ήρθαν στη Ροδόπη και οι οποίοι πήραν 33,5 στρέμματα γης έκαστος. Εξαιτίας αυτών, όλοι εμείς οι υπόλοιποι ακούμε διάφορα ότι τυγχάνουμε ευνοϊκής μεταχείρισης».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης ζήτησε μάλιστα το Πρόγραμμα Αποκατάστασης να προχωρήσει και στη Ροδόπη. «Γιατί σταμάτησε στην Ξάνθη, όπου μοιράστηκαν 40.000 περίπου στρέμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Νικολαΐδης για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλές εκτάσεις στη Ροδόπη που θα μπορούσαν να χαραχθούν, να οριοθετηθούν και να παραχωρηθούν στους παλιννοστούντες ομογενείς».

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης που μπήκαν οι Πόντιοι στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης επεσήμανε ότι «έχουν πάρει ένα χαμηλότοκο δάνειο και οφείλουν κάθε χρόνο να δίνουν 2.000 ευρώ. Δεν μπορούν να τα βρουν αυτά τα λεφτά. Η πολιτεία πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα και να κοιτάξει αυτούς τους ανθρώπους».

«Θέλουμε τα ίδια προνόμια με τη μειονότητα»

Ο κ. Νικολαΐδης στη συνέχεια τόνισε την άνιση μεταχείριση που λαμβάνουν οι Πόντιοι παλιννοστούντες φέρνοντας ως παράδειγμα την Παιδεία. «Στα παιδιά της μειονότητας υπάρχει το μπόνους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γιατί να μην υπάρχει ανάλογο μπόνους και στα παιδιά των παλιννοστούντων; Σήμερα, στον οικισμό μιλάνε χίλιες δυο γλώσσες και αυτές της κακιάς ώρας. Καμιά γλώσσα δεν μιλιέται σωστά» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης για να προσθέσει πως «θέλουμε κι εμείς να απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια. Η Πολιτεία οφείλει να το δει αυτό το θέμα. Και να δει όχι μόνο εμάς, αλλά και άλλα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο, στη Μαρώνεια π.χ. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο. Δεν έχουν τα ίδια εργαλεία με άλλα παιδιά για να πετύχουν».

«Η Κομοτηνή μπορεί να γίνει Διαβαλκανικό Κέντρο»

Ο Γιάννης Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στην Κομοτηνή και στις προοπτικές που ανοίγονται με τη δημιουργία και του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας.

«Με τον κάθετο άξονα θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα Βαλκάνια. Θα πρέπει να βλέπουμε ότι στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής, εκτός της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει άλλο κέντρο πληθυσμιακό που να είναι μεγάλο.

Η Κομοτηνή μπορεί να γίνει ένα τέτοιο κέντρο και με τη βοήθεια του κάθετου άξονα θα συνδέεται με όλα τα Βαλκάνια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ο άσος στο μανίκι μας για το εξαγωγικό εμπόριο.

Ήδη, στα ελαιόλαδα βοηθούν πάρα πολύ την τοπική παραγωγή να φύγει στη Ρωσία. Το κεράσι φεύγει στη Ρωσία. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι μπορούν να στείλουν το παραγόμενο προϊόν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. γιατί έχουν συγγενικούς και στενούς δεσμούς με εκείνες τις χώρες. Εκτός αυτού μπορεί να προσελκύσουν και επισκέπτες από εκείνες τις περιοχές. Αρκεί να αξιοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι» σημείωσε ο Γιάννης Νικολαΐδης.

Τέλος, όσον αφορά τον ετήσιο χορό του Συλλόγου, να σημειώσουμε ότι διοργανώθηκε για 10η συνεχή χρονιά. Τα μέλη του Συλλόγου διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με άφθονο ποτό και χορό. Στο τραγούδι ήταν η διαχρονική αξία στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού, Στάθης Νικολαΐδης, στη λύρα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, στο νταούλι ο Κώστας Ζώης και στο αρμόνιο ο Σάκης Ιωαννίδης.

Πηγή: Φωνή της Ροδόπης