Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»
Το 1965 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο με την ονομασία "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα". Οραματιστής και πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο οποίος και σημάδεψε με τους αγώνες του το μέλλον του Σωματείου. Εξάλλου μέχρι και το 1983 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 1968 το Σωματείο ανιστόρησε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία, εκτάσεως 200 στρεμμάτων, την οποία παραχώρησαν οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου από την ιδιοκτησία τους. Τα επίσημα εγκαίνια της Ι. Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Καλλίνικου. Το 1983 διαδέχεται τον Χαράλαμπο Κιαγχίδη στην προεδρία ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κυριακίδης με σημαντική προσφορά για 14 χρόνια. Ακολουθεί ο εκδότης Αναστάσιος Κυριακίδης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στο πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Αριστείδης Κυριακίδης.
Στο Ροδοχώρι της Νάουσας παράλληλα με το Ναό λειτουργεί τριώροφος ξενώνας, στον οποίο υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το ένα μέρος της πλούσιας βιβλιοθήκης του Σωματείου. Στο Ροδοχώρι φυλάσσονται και τα κειμήλια, όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής καθώς και λείψανα πέντε αγίων. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται τα ιερά οστά των Ιερομονάχων της παλιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου στον Πόντο.
Το Σωματείο έχει συνδράμει τόσο με χρηματική βοήθεια όσο και με αποστολή ρουχισμού και κουβερτών σε σεισμοπαθείς εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό, όπως και σε πρόσφυγες από πολεμικές συρράξεις ή από άλλες γεωφυσικές καταστροφές όπως πρόσφατα στο τσούναμι της ΝΑ Ασίας. Από το 1990 βοηθά συστηματικά ομογενείς από τις πρώην ανατολικές χώρες, χορηγεί υποτροφίες για άπορους φοιτητές και μαθητές και από κοινού με τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών και το Σύλλογο Κρωμναίων Καλαμαριάς αποστέλλει χρηματική βοήθεια για τη λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Τιφλίδα. Πρόσφατα υποστήριξε χρηματικά τον τηλεμαραθώνιο για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης της Νάουσας «Κυριακίδης».
Από το 1984 μέχρι το 2008 σε συνεργασία με την Χριστιανική Αδελφότητα «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ» και τη «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων» (www.diakonia-filakon.gr) καθιέρωσε και λειτούργησε, μαθητικές κατασκηνώσεις, κατά τους θερινούς μήνες, στους χώρους της Μονής.
Από το 1995 λειτουργεί το "Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τον Ελληνισμό των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών" και το ίδιο έτος πραγματοποίησε τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού πλέον των 500 τ.μ. στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη 4 στην Θεσσαλονίκη όπου στεγάζονται τα γραφεία του, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, καθώς και η αίθουσα εκδηλώσεων. Μετά τον θάνατο της συζύγου του αειμνήστου Κιαγχίδη το γραφείο καθώς και το ερευνητικό κέντρο μεταφέρθηκαν στην οδό Ολύμπου 78, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κοντά στην Αρχαία Αγορά στο γραφείο και οικία του αείμνηστου προέδρου Χαράλαμπου Κιαγχίδη, όπως επιθυμούσε, αφού όλη η περιουσία του περιήλθε στο Σωματείο. Οι χώροι διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή κατάλληλη για πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και για ανάπτυξη ερευνητικού επιστημονικού έργου.
Το 1998 γιορτάστηκαν με μεγάλη επισημότητα και με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. τα 1200 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Ιεράς Μονής.
Κάθε χρόνο τα μέλη του Σωματείου συγκεντρώνονται σε τακτικές και έκτακτες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας, διάφορες διαλέξεις, ενώ βασική εκδήλωση παραμένει η πανηγυρική γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Φέτος ήταν η 1212 από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και η 41η από την ανιστόρηση της στο Ροδοχώρι Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου. Τις εκδηλώσεις που αποτελούν συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του αλησμόνητου Πόντου τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και εκατοντάδες ευλαβείς προσκυνητές.
Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιείται πάνδημο μνημόσυνο την ημέρα της Πεντηκοστής για τους Αυτοκράτορες του Πόντου, Πατριάρχες, Ιεράρχες, Ιερείς, Ιερομονάχους, μοναχούς και για τα θύματα του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου.
Στις 3 Νοεμβρίου εορτάζεται η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και τελείται μνημόσυνο υπέρ των αποβιωσάντων κατοίκων του Ροδοχωρίου, όπου συνεχίζεται και το έθιμο με τα «λιμονέματα» τα οποία προσφέρονται στο εκκλησίασμα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.
Το Σωματείο δέχεται στις εγκαταστάσεις του στη Μονή που βρίσκεται στο Ροδοχώρι επισκέψεις απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και απόδημους συμπατριώτες τους οποίους ξεναγεί στους χώρους και τους ταξιδεύει μέσα από την αφήγηση στην πλούσια ιστορία της Μονής στον Πόντο. Μέχρι σήμερα έχουνε έρθει πολλές αποστολές από το εξωτερικό μεταξύ αυτών από τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Φιλανδία. Από τη Φιλανδία υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Έχουν τοποθετηθεί τιμητικά οι προτομές των: ιερομονάχου Μάξιμου Ιβηρίτου, Κιαγχίδη Χαράλαμπου, Κυριακίδη Κωνσταντίνου, Ταϊγανίδη Ιωάννη, Παπαδόπουλου Ιωάννη, και τιμητικές στήλες με τα ονόματα των δωρητών του χώρου. Στο χώρο της Μονής κατά διαστήματα γίνεται συνάντηση Ελλήνων από την Ευρώπη, και τελείται τρισάγιο στις προτομές του προέδρου και επιτίμου προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης αντίστοιχα, Παπαδόπουλου και Ταϊγανίδη, με πρωτοβουλία του κυρίου Χρήστου Γαλανίδη επιτίμου προέδρου των Ομοσπονδιών Ευρώπης και Αμερικής.
Τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πρόοδο και τη δημιουργία ή στη στασιμότητα και τη φθορά. Τα μέλη του Σωματείου, με μεγάλο κόστος ηθικό και οικονομικό, έχουν επιλέξει τον δρόμο του μέλλοντος, της δημιουργίας. Έτσι λοιπόν έχει εγκαινιαστεί μια νέα ελπιδοφόρος περίοδος για το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Σκοπός του Σωματείου είναι μέρος της έκτασης να δοθεί για τη δημιουργία και σύσταση πραγματικής Μονής (Ν.Π.Δ.Δ), να γίνει δηλαδή ουσιαστική ανιστόριση της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Στον χώρο που θα κρατήσει το Σωματείο προγραμματίζονται πολλές και ουσιαστικές δράσεις, κάποιες από τις οποίες είναι οι παρακάτω:
1ον θα δημιουργηθεί διαδραστικό και σύγχρονο μουσείο με τα κειμήλια σημαντικής αξίας που κατέχει η Μονή. Οι συλλογές μπορούν να εμπλουτιστούν με ψηφιακές αναπαραγωγές άλλων σημαντικών κειμηλίων του πολιτισμού μας. Μέσα στους χώρους του μουσείου θα διαμορφώσουμε ειδικούς χώρους προβολών ντοκιμαντέρ τα οποία θα εξιστορούν πτυχές της ιστορίας μας. Οι συλλογές του μουσείου θα είναι μόνιμες, ενώ θα μπορούν να φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις.
2ον Θα ετοιμάσουμε ψηφιακούς δίσκους (CD) στους οποίους θα έχουμε διαδραστικό ιστορικό υλικό σχετικά με την ιστορία της Μονής αλλά και γενικότερα την ποντιακή ιστορία και οι οποίοι θα μοιράζονται στους επισκέπτες.
3ον Θα οργανωθεί η βιβλιοθήκη στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης πέρα από θεολογικά και άλλα έργα θα είναι προσανατολισμένο στην ποντιακή ιστορία.
4ον Θα οργανώνονται συναντήσεις και θα φιλοξενούνται οι νέοι πόντιοι του εξωτερικού για κάποιο χρονικό διάστημα. Στο διάστημα της διαμονής τους εκεί θα ενημερώνονται και θα μαθαίνουν την ιστορία μας, μέσα από ειδικά για τον σκοπό αυτό, σχεδιασμένα σεμινάρια.
Η προσπάθειά αυτή, να αποδοθεί το πραγματικό νόημα στο σύμβολο αυτό του Ποντιακού Ελληνισμού, -σε περιόδους μάλιστα γενικής αποδόμησης αξιών και συμβόλων- θα φέρει καρπούς οι οποίοι θα φανούν κυρίως στις επόμενες γενιές. Αλλιώς επισκεπτόμενοι οι νεότεροι τον Περιστερεώτα αλλά και τα υπόλοιπα μνημεία μας θα αντικατοπτρίζονται σε νεκρά είδωλα, τα οποία δυσκόλως θα λειτουργούν ανατροφοδοτικά για την ιστορική τους μνήμη.
Κοπή πίτας 2009
Tα μέλη του Σωματείου. Kατά τη διάρκεια της κοπής προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους "Ποντιακόν προσκύνεμαν" του Νίκου Μπιλιλή που αφορούσε την ανιστόριση της Μονής του Περιστερεώτα.
Φωτογραφίες από τις παράλληλες εκδηλώσεις των 1200 χρόνων
Αποκαλυπτήρια των προτομών του Γιάννη Παπαδόπουλου και Γιάννη Ταϊγανίδη τα οποία κάνει ο πρ. υπουργός Νίκος Ακριτίδης
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των νεκρών του Γ΄ Σώματος Στρατού
Μέλη των οικογενειών Παπαδόπουλου και Ταϊγανίδη με μέλη του Σωματείου και του Ποντιακού Ελληνισμού
Μέλη των οικογενειών Παπαδόπουλου και Ταϊγανίδη με μέλη του Σωματείου
Ο πρόεδρος Τάσος Κυριακίδης καταθέτει στεφάνι
Στη Πατριαρχική Μονή των Βλατάδων, μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης με στελέχη του Ποντιακού Ελληνισμού
Ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων τελεί το τρισάγιο
Ο ναός του Περιστερεώτα κατά την εορτή του Μεγαλομάρτυρα 23 Απριλίου
Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου "Οι Κομνηνοί"
Από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Στη γιορτή το χορευτικό του Συλλόγου Πρασινάδας "Οι Ακρίτες"
Εκδήλωση για τα 1200 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Μονής
O πρόεδρος του Σωματείου Τάσος Κυριακίδης απονέμει το μετάλλιο των 1200 χρόνων στον ομοτ. καθητγητή του Α.Π.Θ. Αγαπητό Τσομπανάκη.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης κ. Μιχάλης Μουρατίδης απονέμει το μετάλλειο των 1200 χρόνων στον πρύτανη του Α.Π.Θ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Γενική άποψη από την αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Γενική άποψη από την αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Γενική άποψη από την αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Από την εκδήλωση των 1200 χρόνων το χορευτικό της Πολίχνης
Η χορωδία
Οι μουσικοί
Επίσκεψη Ποντίων από το Τορόντο του Καναδά στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Το Σωματείο παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Αποκαλυπτήρια τιμητικής στήλης
Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους δωρητές της γης του Ροδοχωρίου, στην οποία ανοικοδομοίθηκε η Ι. Μονή, κατέγραψε τα ονόματα των δωρητών σε μαρμάρινες πλάκες, τις οποίες τοποθέτησε στην είσοδο του χώρου της Ι. Μονής.
Ο π. Ευστράτιος με τον πρόεδρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα Αρ. Κυριακίδη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα Αρ. Κυριακίδης εκφωνεί λόγο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Αποκαλυπτήρια προτομών Γ. Γαϊτανίδη και Γ. Παπαδόπουλου
Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2000 η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη πραγματοποίησε στο χώρο της Ιεράς Μονής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αξέχαστου επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Ταϊγανίδη. Παράλληλα μεταφέρθηκε στον ίδιο χώρο και στήθηκε δίπλα στην προτομή του Γιάννη Ταϊγανίδη η προτομή του Γιάννη Παπαδόπουλου. Ο χώρος της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα αποτελεί τον τόπο συνάντησης, μνήμης και τιμής των Ποντίων του εξωτερικού. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στο χώρο αυτό συνάντηση με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό καθώς και διοιικητικά συμβούλια και προέδρους συλλόγων του εξωτερικού.
Εκδήλωση «Μνήμης» προς τιμή του Χαράλαμπου Παν. Κιαγχίδη
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2002 το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μια εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Χαράλαμπο. Π. Κιαγχίδη. Η εκδήλωση με καθυστέρηση χρόνων προσέφερε αντίδωρο στον άνθρωπο που δώρισε τον ευατό του για την ποντιακή ιδέα και την ποντιακή νεολαία.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης
Ο πρόεδρος του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα Αριστείδης Κυριακίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Αδαμίδης με τους ιερείς.
Αποκαλυπτήρια προτομής Κων. Κυριακίδη
Ο σύλλογος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα για να τιμήσει τον επί δεκατρία χρόνια πρόεδρο του, Κωνσταντίνο Κυριακίδη, για την μεγάλη του προσφορά και συμβολή στο έργο του, ανήγειρε προτομή στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος.
Αποκαλυπτήρια προτομής του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Κυριακίδη από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραπτόπουλο.