Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι: Τρεις Γενοκτονίες, Ιστορική Μνήμη-Στρατηγική Αναγνώρισης

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, 2012 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με τίτλο: Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι: Τρεις Γενοκτονίες, Ιστορική Μνήμη-Στρατηγική Αναγνώρισης που διοργάνωσε η Γραμματεία Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας τιμώντας τη μνήμη Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων θυμάτων της τουρκικής γενοκτονικής πολιτικής.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

- Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
- Μιχαήλ Βαρλάς, Ιστορικός, Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
- Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν o Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Αθανάσιος Λαγοδήμος, εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος η κ. Ντίρα Τσουκαλά και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ.κ. Χορέν Τογραματζιάν, η Α.Ε. Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατσιάν, τέως υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τομεάρχες και Γραμματείς του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αντιπροσωπεία των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων του Ποντιακού και ευρύτερου Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Μεσσήνιος Γραμματέας Χρήστος Γιάνναρης ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την προσέλευση εκατοντάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, η παρουσία των οποίων, την δύσκολη αυτή περίοδο για την πατρίδα μας, αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του λαού μας.

Όλη η ομιλία του Χ. Γιάνναρη:

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι

Με ιδιαίτερη τιμή αλλά και μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας.

Η Γραμματεία μας τιμάει σήμερα τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας, θυμάτων της Γενοκτονίας, καθώς και των άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, οι οποίοι ήρθαν κυνηγημένοι και τσακισμένοι στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Μαζί με τους Έλληνες, τιμάμε και την μνήμη Αρμενίων και Ασσυρίων, αρχαίων εθνών με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, που έπεσαν θύματα της γενοκτονικής πολιτικής κοινών διωκτών. Η μελέτη και ιστορική τεκμηρίωση της γενοκτονικής πολιτικής των Τούρκων οφείλει να περιλαμβάνει και τα τρία έθνη καθώς και μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που υπέφεραν έτσι ώστε να καταδειχθεί ολόκληρο το γεωγραφικό εύρος του εγκλήματος καθώς και ο ενιαίος και αδιαίρετος χαρακτήρας του επιτελικού σχεδίου εξάλειψης των μη τουρκικών, μη μουσουλμανικών πληθυσμών στην οθωμανική επικράτεια.

Με την σημερινή εκδήλωση οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι καταδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν και απαιτούν δικαίωση. Και η μόνη δικαίωση είναι η παγκόσμια αναγνώριση των εις βάρος τους Γενοκτονιών.

Ο κόσμος σήμερα είναι πιο δύσκολος και πιο πολύπλοκος από χθες και οι συνθήκες καθημερινά αλλάζουν. Με την παγκοσμιοποίηση η συμβατική κοινωνία όπως την γνωρίζαμε δεν υφίσταται. Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Στο σημερινό διεθνές πολυσύνθετο και ρευστό περιβάλλον, το μόνο το οποίο παραμένει αναλλοίωτο είναι η αξία και ο σεβασμός απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Το πιο στυγερό έγκλημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί ήταν και είναι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Και όταν αυτή η πράξη γίνεται σε μαζική κλίμακα βάσει επιτελικού σχεδίου, με στόχο την εξολόθρευση ολόκληρων λαών και πολιτισμών, τότε το έγκλημα αυτό φτάνει στην κορύφωση του.

Η σημερινή εκδήλωση είναι ξεχωριστή γιατί μιλάμε για τρία έθνη, τρία θύματα, τρεις γενοκτονίες, της ίδιας εκκαθαριστικής πολιτικής. Η μοίρα θέλησε να γραφτούν μαύρες σελίδες στην ιστορία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, από τον ίδιο θύτη: μαζική εξόντωση, πορείες θανάτου, βιασμοί, καταστροφή χιλιάδων εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων, εκατόμβες νεκρών ιερέων, το βαρύ τίμημα το οποίο πλήρωσαν οι διωκόμενοι λαοί. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι κατέχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι τα θύματα της πρώτης γενοκτονικής πολιτικής του 20ου αιώνα, της πρώτης από τις αρκετές που θα ακολουθήσουν.

Η Τουρκία αρνείται να απολογηθεί για το έγκλημα της γενοκτονίας.

Η μη συνειδητοποίηση και αναγνώριση του εγκλήματος επιτρέπει την διαιώνιση της γενοκτονικής νοοτροπίας του τουρκικού κράτους και δικαιολογεί αυταρχικές πρακτικές εναντίον των μειονοτικών ομάδων καθώς και καταστροφές θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στη Μικρά Ασία και στην Κύπρο.

Η μη καταδίκη των Γενοκτονιών εκ μέρους της τουρκικής πολιτείας γέννησαν τον Φόρο Περιουσίας του 1942, τα Σεπτεμβριανά του 1955, τις απελάσεις του 1964, την εθνοκάθαρση σε Ίμβρο και Τένεδο.

Η Τουρκία οφείλει να κοιτάξει κατάματα την ιστορία και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Αυτή η πράξη θα ανοίξει τον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό και την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου στη γείτονα χώρα.

Πιστεύουμε ότι η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βιώνει η πατρίδας μας δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το πρώτιστο μέλημά μας ως έθνος, να προασπίζουμε την ιστορική μας μνήμη. Η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά στην προάσπιση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής ταυτότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο αγώνας της προάσπισης της ιστορικής μνήμης είναι ένας όμορφος αγώνας. Αγώνες σαν και αυτόν καταξιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση στο σύντομο πέρασμα μας από τη ζωή.

Ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί.

Θα συναντήσουμε εμπόδια και δυσκολίες, αλλά αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί.

Ήδη η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, με ψήφισμα της, το Δεκέμβριο του 2007, αποφάνθηκε ότι μεταξύ 1914 και 1923 διεπράχθη Γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης, το Σουηδικό Κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2010, αναγνώρισε τη Γενοκτονία του 1915 εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου.

Οι διαφοροποιήσεις σχετικά με γεωγραφικές τοποθεσίες και χρονολογίες στην αναγνώριση των Γενοκτονιών από τρίτα κράτη, αποτελούν κίνητρο για καλύτερη ιστορική τεκμηρίωση του εγκλήματος των Γενοκτονιών εκ μέρους των θυμάτων ώστε να εκμηδενιστούν οι προσπάθειες κύκλων του επίσημου τουρκικού κράτους να υπονομεύσουν την προσπάθεια αποκάλυψης του αμαρτωλού παρελθόντος της γείτονος χώρας.

Κυρίες και Κύριοι, η μνήμη δεν ζητάει να εκδικηθεί. Ζητάει να ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ...

Δεν θα πρέπει να καμφθούμε από εκκλήσεις σύνεσης και σωφροσύνης απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκία.

Δεν ξεχνάμε τους σφαγιασθέντες προσκόπους του Αϊδινίου και των Σωκίων, το μαρτυρικό τέλος του Εθνάρχη Χρυσοστόμου Σμύρνης, την καταστροφή του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, την εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού χάριν αβέβαιων τουρκικών υποσχέσεων για ειρηνική συνύπαρξη.

Παράλληλα με την προστασία της ιστορικής μνήμης, στοχεύουμε στην υιοθέτηση και χάραξη κοινής στρατηγικής έτσι ώστε η Παγκόσμια Κοινότητα να αναγνωρίσει τις τρεις Γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά και σε βάθος χρόνου η ίδια η Τουρκία, να αποδεχθεί τα εγκλήματα του παρελθόντος, πράξη η οποία θα αποτελέσει λύτρωση και για την ίδια.

Η δικαίωση των εκατομμυρίων νεκρών και προσφύγων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων αποτελεί ιστορική νομοτέλεια.

Η μνήμη του Ελληνισμού της Θράκης, του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας πρέπει να τιμηθεί με τρόπο αντάξιο της ιστορικής του παρουσίας και της ανέσπερης πολιτιστικής του ακτινοβολίας.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για την συγκινητική σας παρουσία απόψε εδώ και να ευχηθώ η σημερινή εκδήλωση να εγείρει συνειδήσεις, να ευαισθητοποιήσει, να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει δράσεις για την επίτευξη ενός ιερού στόχου, ενός ιστορικού καθήκοντος: την διεθνή αναγνώριση των Τριών Γενοκτονιών.

Το οφείλουμε στους νεκρούς.
Το οφείλουμε στους πρόσφυγες.
Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές!
Το οφείλουμε στην Ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: Best